Haberler

Diyarbakır'da Kravat Takmayan Şoföre Ceza Geliyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma yapan araçlar için yeni kararlar aldı Yeni düzenlemeye göre, minibüslerde yüksek sesle müzik çalınamayacak, mevsim şartlarına göre klima çalıştırılacak ve araçta güzel kokular kullanılacak Minibüs şoförlerine ise takım elbise, kravat ve günlük tıraş zorunluluğu getirildi Balıkçılarbaşı Şehiriçi Minibüsçüler Motorlu Taşıtlar Kooperatifi Başkanı Çakar: "Kravatın dışında her şey kabulümüzdür"

MEHMET ÇAKAN - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, toplu taşıma araçları konusunda yeni bir yönetmelik hazırladı. Yönetmeliğe göre minibüslerde yüksek sesle müzik çalınamayacak, mevsim şartlarına göre klima çalıştırılacak ve araçta güzel kokular kullanılacak. Şoförlere ise takım elbise, kravat ve günlük tıraş zorunluluğu getirildi.

Diyarbakır'da minibüs şoförü ve muavinlerine kravat dahil kıyafet zorunluluğunun getirildiği 2001 yılında bir gazetenin konuyu "kırovat" başlığıyla haber yapmasından sonra kesintiye uğrayan uygulama yeniden başlatılıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, özel toplu taşıma araçlarında görevlendirilecek personele, 1 Eylül ile 30 Nisan arasında lacivert veya gri takım elbise, beyaz veya açık mavi gömlek, lacivert kravat zorunluluğu getirdi. Günlük tıraş olacak şoförlere getirilen diğer kurallar da şöyle; Sürücüler ayakkabılarının arkasını kıramayacak. Direksiyonda sigara kullanılması ve meşrubat alınması yasak. Şoförlerin resmi kayıtları belediye tarafından tutulacak. Kapasitenin üstünde yolcu alınamayacak. Yüksek tonda müzik çalınmayacak. Sürücü, yolcular ile tartışma içinde olmayacak. Mevsim şartlarına göre klima çalıştıracak. Araç içine sürekli güzel kokular serpiştirilecek.

-Uymayana ceza var

Hazırlanan yönetmelik, toplu taşımada çalışan tüm şoförlere tebliğ edildi. Önümüzdeki günlerde uygulanacak olan yönetmeliği dikkate almayanlara ceza kesilecek.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Mehmet Kaya, belediyeye gelen şikayetlerin çoğunluğunun toplu taşıma işindeki şoförlerle ilgili olduğunu belirterek "Bu nedenle bu duruma çekidüzen getirmemiz gerekiyordu. 16 büyükşehiri gezip yönetmelik hazırladık. Bundan böyle sürücülerin hal ve davranışlarına dikkat etmesi gerekiyor. Disiplinsiz davranan ve müşteri memnuniyetini esas almayan şoförlere para cezası verilecektir. Herkes özellikle kılık kıyafet kurallarına uymak zorunda" dedi.

-"Kravatın dışında her şey kabullümüz"

Balıkçılarbaşı Şehiriçi Minibüsçüler Motorlu Taşıtlar Kooperatifi Başkanı Kasım Çakar uygulamaya karşı olmadıklarını belirtti.

Kendilerinin de şoförlerden kılık kıyafetlerine dikkat etmesini istediklerini ifade eden Çakar, "Ama kravat konusunda alınan kararların bir kez daha gözden geçirilmesini bekliyoruz. Havaların oldukça sıcak olduğu bu mevsimde şoförlerin kravat takmasını doğru bulmuyoruz. Kravatın dışında her şey kabulümüzdür. Halkımız her şeyin en güzeline layıktır. Bu kentte metronun ve tramvayın da olmasını istiyoruz" diye konuştu.

-Minibüs şoförleri kravat istemiyor

Diyarbakır'da 2005 yılından bu yana minibüs şoförlüğü yapan Mahfus Atlı da kravata karşı olmakla birlikte uygulamanın iyi olacağını düşündüğünü belirterek "Bu uygulama bizim için de güzel olur. Ceket ve normal elbise olur ama kravata karşıyız. Memur bile kravat takmazken biz niye takalım. Günlük tıraşa karşı değiliz. Temizlik için güzel bir şey olur" dedi.

On yıldır dolmuş şoförlüğü yaptığını anlatan Ahmet Işık, alınan kararın doğru olduğunu söylerken Kenan Köylü adlı şoför de "Temizlik imandan gelir. Uygulamada sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Uygulamanın olması için kooperatif başkanlarına görev düşüyor. Ben kurallara uyarım ve uygularım" ifadelerini kullandı.

Başka büyükşehirlerde de şoförlük yaptığını anlatan Sedat Biçen ise uygulamada sıkıntı olabileceğini ama nihayette herkesin kurallara uyacağını söyledi. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title