Haberler
BBC

Diyarbakır'da Kışanak ve Anlı Protestosuna Müdahale

Hatice Kamer

Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'nın dün akşam gözaltına alınmalarının ardandan belediye binası önünde toplanan ve uyarılara rağmen dağılmayan kalabalığa polis müdahale etti.

Polis, basın açıklaması yapmak isteyen ve aralarında Demokratik Birlik Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Leyla Güven ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp'in de bulunduğu grubu Toplumsal Olaylara Müdahale Araçlarından (TOMA) sıktığı tazyikli suyla kalabalığı dağıttı.

Aralarında eski HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zülküf Karatekin ve Kışanak'ın eski basın danışmanı Sultan Şafak'ın da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye binası önünde yapılan açıklamada Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınması kınandı.

Doğan Haber Ajansı ise 25 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Polisin müdahalesi öncesi açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Seçilmiş halk temsilcilerinin gözaltına alınması açık bir faşizmdir" dedi.

Halkın iradesine açıkça saldırıldığını belirten Yüksekdağ, yaşananları "darbe" olarak nitelendirdi, kimsenin bu durumu kabullenmelerini beklememesi gerektiğini söyledi.

AKP iktidarını eleştiren Yüksekdağ, "Barışa, demokrasiye, halkın değerlerine saldırdılar. Her bir aşamada kendi menfaatleri için bildikleri tüm kirli oyunları deverye koydular. Ankara bu son davranışı ile Kürtlerle bağını koparıyor" dedi. Sabahat Tuncel : Her gün eylem yapacağız DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel de, iktidarın OHAL ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ülkeyi 'işkencehaneye dönüştürdüğünü' söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarının hukuksuz şekilde gözaltına alındıklarını belirten Tuncel, "Eş başkanlar yerek demokrasinin gelişmesi için çabaladılar" dedi.

Tuncel sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eş başkanlar, DTK Kongresi'nde konuştukları için cezalandırıldılar. Biz o kongrede bir öneride bulunduk. 'Demokratik Kürdistan Demokratik Türkiye projesi Türkiye'yi savaştan kurtarır, barışı getirir' dedik. Biz bunları söylüyoruz diye bölücü oluyoruz, esas bölücü onlar. Eş başkanların gözaltına alınmalarını hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz. Baskılara direneceğiz. Her gün eylem yapacağız."

Gösteri için toplananlara polis TOMA'larla müdahale etti.

Diyarbakır Valiliği uyarmıştı Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Birlik Partisi (DBP), Kışanak ve Anlı'nın gözaltına alınmaları sonrası açıklama yaparak halka bugün TSİ 11.00'de belediye binası önünde toplanmaları çağrısı yapmıştı.

Diyarbakır Valiliği ise bu sabah halkın kanunsuz eylemlere itibar etmemesini istemişti.

Valiliğin açıklamasında olağanüstü hal (OHAL) kararları kapsamında Diyarbakır'da stant açma, çadır kurma, basın açıklamaları yapma, oturma eylemi, miting, her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşleri gibi eylemlerin yasaklandığı belirtilmişti.

Halen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin çevresi demir bariyerlerle kapatılmış durumda.

Sabahın erken saatlerinden itibaren belediyeye, personel dışında kimsenin girişine izin verilmiyor.

BBC

Halkların Demokratik Partisi Sabahat Tuncel Fırat Anlı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title