Haberler

Hatip Dicle: Devlet Üç Konu Yüzünden Masadan Kalktı

Güncelleme:

Diyarbakır'da düzenlenen ve HDP, DBP, HDK, DTK eşbaşkan ve sözcülerinin katıldığı basın toplantısında konuşan Hatip Dicle, devletin üç konu yüzünden masadan kalktığını söyledi.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Demokratik Bölgeler Partisi Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, Halkların Demokratik Kongresi Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak'ın katılımı ile bugün Diyarbakır'da ve bölgede yaşananlara ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

"ÜÇ KONU, DEVLETİ GÖRÜŞME MASASINDAN KALKMAYA ZORLADI"

Toplantıda konuşan DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle, "Üç konu devleti görüşme masasından kalkmaya zorladı. Birinci konu Rojava'daki gelişmeler ve PYD'nin giderek uluslararası meşruiyet kazanması. İkincisi uluslararası toplum güçleriyle ittifak halinde Rojava'daki iki kantonun birleşmesi ve bunlara 7 Haziran'da AKP'nin yenilgisi ve HDP'nin güçlenmesiyle savaş konsepti söz konusu oldu. Bundan sonra hep birlikte acılı bir ortam yaşamaya başladık" dedi.

Dicle şunları söyledi:

"Müzakere ortamı olduğunda, görüşmeler sürdüğünde masada çözülebilecek durumdaydı. Üç konu devleti görüşme masasından kalkmaya zorladı. Birinci konu Rojava'daki gelişmeler ve PYD'nin giderek uluslararası meşruiyet kazanması. İkincisi uluslararası toplum güçleriyle ittifak halinde Rojava'daki iki kantonun birleşmesi ve bunlara 7 Haziran'da AKP'nin yenilgisi ve HDP'nin güçlenmesiyle savaş konsepti söz konusu oldu. Bundan sonra hep birlikte acılı bir ortam yaşamaya başladık.

Gerek ekonomik alanı, gerek siyasi alanı bulandıran bir süreç başlamış oldu. Dolmabahçe mutabakatında varılan süreç devam etseydi, bugün endişelerimizi belirttiğimiz bu kaos ortamından nasıl çıkacağımızı düşündüğümüz bir ortam da olmayacaktı.

"ÖZYÖNETİM BİR HAKTIR VE MEŞRUDUR"

Özyönetim bir haktır. Bir taleptir ve meşrudur. Bu nedenle biz DTK olarak diğer bütün kurumlarımızla da bu mücadeleyi sahipleniyoruz."

KIŞANAK: SUR'DAKİ TABLO YÜREĞİMİZİ YAKIYOR

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, merkez Sur ilçesinde kazılan hendek ve kurulan barikatların kaldırılması için başlatılan operasyonlar ve tahrip olan tarihi eserler ile ilgili konuşurken, "Bugün yaşanan bu tablo hepimizin yüreğini yakıyor. Şunu feryat ederek söylemek istiyorum. Sur'da yıkılan bir taşın, duvarın, yanan bir kapının, tahrip olan sivil bir mimarinin aynısını bir daha yapamayız. Kültür Bakanı ile telefonla görüştüm, yarım saat anlattım. Burası ıssız bir çöl değil, burada ağır silahlarla bu operasyonu yaparsanız, tarihi yapılar yıkılırsa, sen bana ne anlatsan hiçbir kıymeti yok benim için. Hendek ve barikat var desen de bir kıymeti yok dedim" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hatip Dicle Diyarbakır Rojava Güncel Haberler

500

Yorumlar (141)

tim-1:

benımde toprak bütnlğüm anayasayı korumak hakkımdır. meşrudur ee ozamn sorun yok nıye aglıyorsun. pkk neden sılah depoladı bu dönemde.

67
39
yanıtYanıtla
KURD:

SORUN, O ANAYASANIN MESRU OLMADIGINAN KAINAKLANIR! - KURTLERIN HAKLARINI TURKLER BELIRLEEMEZ!

yanıt3
yanıt9
tim-1:

gerçekçi allah askına elını vıcdanına koy söyle devlet istese orda gunde enaz on bın kişiyi rahat öldüre bilir. demı istese bunu yapacak güçü var pkk nasıl koruyormus sızı bı anlatsana pkk okadar guclude hadı su sokaga cıkma yasagını kaldırsında görelım.

yanıt0
yanıt0
MEMİKO:

KÜRT ADAM OLMUSTA TOPLANTI YAPIP BASIN KARSISINDA DEMEC VERİYOR

30
25
yanıtYanıtla
Vurucu:

Harbiden haa:)))

yanıt2
yanıt3
dd21:

sen adam mısın ki bu şekilde bir eleştiride bulunuyorsun

yanıt3
yanıt0
diyarbakırlı vatandaş kürt:

bir kürt olaraK BU PKK BİTİRİN DİYORUMMMM KÜKÜNÜ KAZIN YETR BEE HUZUR KALMADI DİYARBKIRDA HDP TUTMUŞ DEVLET TERÜRÜ OĞLUM BİZ GÜZÜMÜZLE GÜTÜUORUZ NERDE BİR ÇAKAL VARSA SURA GİRİYOR HENDEK KAZIYOR KUSURA BAKMA BU ÖLKE SQAHİPSİZ DEĞL HDP LİLER DEVLET GİRER ORYI TEMİZLER SAYGILRLA AMED GENÇLİK

27
21
yanıtYanıtla
amedli:

senin gibi kani bozuklar oldugu surece bu savas cok surer.hain deyip duruyonuz ya kendi halkina ve degerlerine ihanet edenlere hain denir.devlette karsi direnenler deil halkina ihanet edip devlettin yaninda duranlar HAİndir

yanıt0
yanıt7
hdp haklı Mobil-ANDROID:

bu sefer hdp haklı

14
30
yanıtYanıtla
CV2:

MASADA OTURURKEN ŞEHİRLERİ NİYE SİLAH DEPOSUNA ÇEVİRDİNİZ O ZAMAN. YÜZSÜZLER HALA KONUŞUYOR

41
1
yanıtYanıtla
Tüm 141 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title