Haberler

Diyarbakır'da Güvercin Sevgisi

Diyarbakır'da, yaklaşık bin yıldan beri zengin ve asil ailelerin evlerinin damında besleyip sevdiği cins güvercinlerin alış- verişi, sektöre dönüştü.

Diyarbakır'da, yaklaşık bin yıldan beri zengin ve asil ailelerin evlerinin damında besleyip sevdiği cins güvercinlerin alış- verişi, sektöre dönüştü. 5 bin liraya kadar alıcı bulan bu güvercinlere olan tutku ise Osmanlı dönemine kadar uzanıyor.

1980'li yıllarda kentin büyük bir bölümünün bulunduğu tarihi Surlar'ın içindeki damlarda genellikle sabah ve öğleden sonra uçurulan güvercinlerin gökyüzünde oluşturduğu ahenk, bugün köyden kente yaşanan göç ve artan nüfusla, surların dışına taştı. Atlas ve zeytuni ırklarının 5 bin liradan alıcı bulduğu güvercinlerin Diyarbakır ırkı olarak tescillenmesi için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Diyarbakır Irk Güvercinleri ile Posta Güvercinlerini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Toğcu, 40 yıldır güvercin beslediğini belirterek, Diyarbakır ırkı güvercilerin tescili için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na başvuruda bulundularını söyledi.

ŞEHZADELER BESLİYORMUŞ

Osmanlı döneminde saraylarda şehzadelerin en büyük uğraşları arasında güvercin sevgisinin yer aldığını belirten Hasan Hüseyin Toğcu, "Güvercinler çolağınca sarayların dışına taşmış ve önce kentin ileri gelenleri tarafından, daha sonra da halk arasında yayılmaya başlanmış. Bu şekilde de yüzyıllardan beridir halk arasında sevilip besleniyor" dedi.

200 GÜVERCİNİ VAR

Güvercin besleyen Yavuz Selim İlköğretim Okulu 7'inci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Cihat Büyüm de şunları söyledi:

"Bu güvercinler abimin. 200 dolayında güvercinimiz var. Şimdi hepsiyle ben ilgileniyorum. Sabahları onları yemleyip uçuruyorum. Daha sonra okula gidiyorum. Dönüşte bir süre evde ders çalışıyorum ve daha sonra yeniden kuşları yemliyor ve uçuruyorum."

- Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title