Haberler

Diyarbakır'da Daha Kış Gelmeden Elektrik Kesintiler Başladı

Güncelleme:

DEDAŞ'ın keyfi elektrik kesintileri özellikle sanayici, esnaf ve sanatkarın büyük zararlara girmesine neden oldu.

Özelleştirildiği günden bu yana bölgeye tek kuruş yatırım yapmayan ve bölgeyi 1990'lı yıllardaki teknik altyapı ile kaçak kullanıma da adeta teşvik eden DEDAŞ'ın bölgede uyguladığı kesintiler, özellikle sanayici ve esnafı vuruyor. Keyfi yapılan kesintiler karşısında yetkililerin de sessizliği dikkat çekiyor.

Türkiye'nin hidrolik enerji ihtiyacının yüzde 40'lık bölümünün GAP bölgesinden karşılandığını ve Diyarbakır'ın da enerjinin tam merkezinde olmasına rağmen DEDAŞ tarafından elektrik kesintileri rutine bağlandı.

Uygulanan kesintiler özellikle sanayici, esnaf ve sanatkarı büyük ölçüde vururken, zaten kısıtlı imkanlarda yapılan üretimi de durma noktasına getirdi. Keyfi yapılan kesintiler karşısında yetkililerin de sessizliği dikkat çekiyor. Sanayici ve esnaf temsilcileri, yapılan kesintilerin kaçağa bağlanmasını sert dille eleştirirken, DEDAŞ'ın 1990'lı yıllardaki elektrik tesisatı ile kente elektrik verdiğini, teknik altyapıya yatırım yapmadığını ifade ettiler.

Sayar: Elektrik Kesintileri Sistematik Yapılıyor

Diyarbakır'da son bir ay içerisinde artan ve gün içerisinde saatlere varan kesintiler karşısında sanayiciler ve esnaflar büyük zarar görüyor. Elektrikleri keserek toplumun geneline zarar veren DEDAŞ, büyük ekonomik kayıplara da yol açıyor. Üretim yapan sanayicinin elektriklerini keserek iflas etme noktasına getiren DEDAŞ, gerekçesini de kentte kullanılan kaçağa bağlaması da öfkeyi arttırıyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, elektrik kesintilerinin sistematik yapıldığını dile getirdi. DEDAŞ'ın özelleşmesinden bu yana altyapısıyla alakalı ciddi bir yatırım yapmadığına da vurgu yapan Sayar, "Diyarbakır'da daha önce çok ciddi anlamda kesintiler vardı. Yaz aylarında başlayarak özellikle Tarımsal sulama için DEDAŞ'ın bilinçli kesintileri olmuştu. DEDAŞ'ın bilinçli olarak bazı yerlerde sistematik olarak yaptığı elektrik kesintileri özellikle bölgedeki hem küçük sanayi sitelerini hem sanayi yatırımlarını olumsuz etkiliyor" dedi.

Sayar: DEDAŞ'ın Kendi Alt Yapısını Güçlendirmesi Gerekiyor

DEDAŞ'ın söz konusu kesintileri kaçak kullanıma bağlamasının inandırıcı olmadığını anlatan Sayar, "Kesintileri kaçak kullananlara yönelik bir durum ise kaçak kullanmayanın cezalandırılması hangi hukuka giriyor. Elbette biz elektrik kesintilerinin kim kullanıyorsa karşılığını ödemesi gerektiğini, fakat bunu kullananında borcunu ödeyen ve kaçak kullanmayanın çekmemesi gerektiği yönünde çağrılarımız oldu. Elektrik sadece makine ekipmanın çalışmasıyla değil, ta tahsilât boyutuyla esnafı, sanayiyi olumsuz etkileyen bir durumdur. Bizce burada DEDAŞ'ın kendi teknik altyapısını güçlendirerek bu kesintileri minimize etmesi gerekiyor ve kaçak kullanan ile kullanmayanı aynı kefeye koymaması gerekiyor aksi durumda hem adil olmayan bir durum ortaya çıkıyor hem de kent ekonomisi bu durumdan zarar görüyor" diye konuştu.

Sayar: Sanayici ve Esnafı Korumak İçin Her Türlü Adımları Atacağız

Diyarbakır'ın Türkiye'nin nüfus bakımından 12. büyük şehri olduğunu hatırlatan Diyarbakır Ticaret ve sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, "Bir milyon 700 bin nüfusu olan ve sürekli nüfusu artan bir şehir. Mevcut elektrik altyapısı kurum tahsilât odaklı çalışma yerine, öncelikli olarak nüfus artışını da göz önünde bulundurarak altyapıyı geliştirmesi, genişletmesi gerekiyor. Yani Altyapı yetersizliğinden de kaynaklı bu kesintilerin yaşandığını düşünüyoruz. Bizim DEDAŞ'tan beklentimiz bu elektrik kesintilerini engelleyecek teknik altyapısını oluşturmasını ve kaçak kullanımı bahane ederek herkesi mağdur edecek şekilde kesmesini de ahlaki olarak ta görmüyoruz. Altyapısını biran önce gidermesi ve adil bir şekilde dağıtımını yapması gerekiyor. Kaldı ki biz hangi yüzyılda yaşadığımızı ve elektriğin ne kadar gerekli olduğunu pratik hayatımızda da görüyoruz. Bu insanların ihtiyaçlarını olumsuz etkilediği gibi sanayide de büyük olumsuzluk yaşanıyor. Üyelerimiz kesintiler olduğunda bize ulaşıyor. Ve kesintilerin devam etmesi esnafımızın, sanayicimizin zarar etmesi zarar görmesi durumunda da bizim bu yönde esnaf ve sanayicimizi korumak için her türlü adımları atacağız"

Ebedinoğlu: Kesintilerin Kaçağa Bağlanması Yanlış

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu ise, elektrik sorununun yıllardan bu yana yaşandığını yeni bir sorun olmadığını ifade ederek, yaşanan elektrik sorununun kaçağa bağlanmasını eleştirdi.

Bölgedeki Elektrik Tesisatı,90'lı Yılların Tesisatı

Elektrik hatlarının ciddi bir iyileştirmeye ihtiyacı bulunduğunu, kentteki elektrik tesisatının 1990'lı yıllardaki tesisat olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Yaşanan elektrik kesintilerinin büyük nedeni eski tesisatlardır. Hiçbir yatırım yapılmadığını net olarak söyleyebiliriz. 1990'lı yıllarda kullanılan elektrik şebekesiyle hizmet almak çok zorlaşır. Kaçağa bağlanmasının alemi yok. Diyarbakır nüfusu 1990'lı yıllarda 400-500 bin iken, bugün 1,5 milyonu geçti. Buna rağmen eski altyapıyla hizmet veriliyor. Mutlaka altyapının değiştirilmesi gerekiyor. Hükümetin burada yaptırımda bulunması gerekiyor. DEDAŞ'ın da atyapı yatırımları hızlandırması gerekiyor. Esnafın yok olma noktasına gelmesine en büyük etkenlerden biri de elektrik kesintisidir. Büyük kentlerde havaya baktığınızda elektrik telleri bulamazsınız. Bütün şebekenin hapsi yer altına alınmış ve kapasiteleri yeterli ölçüdedir. Ancak Diyarbakır'da bölgede hala yılların telleri, her gün arıza her gün sorun oluyor. İlin ekonomisi küçük işletmelerin sırtındadır. Organize sanayide 3 -4 bin kişi istihdam edilirken, küçük esnafın yanında 80 bin kişi çalışıyor. Elektrikten dolayı büyük zararlar veriyor. Rakamsal olarak araştırılmaya kalksa bu güne kadar DEDAŞ'ın esnafımıza verdiği zarar kentin bütün alt yapısını değiştirecek bir maliyet kadar zararı olmuştur"

Diyarbakır Esnafı Dertli ve Sıkıntılı

Elektrik kesintilerinden bıktıklarını dile getiren ve 'Artık yeter' diyen Diyarbakır esnafı da sıkıntılarını paylaştı. Kimi zaman elektrik olmadığından kepenklerini bile kaldıramadıklarını, bazı zamanlarda ise yine elektrek olmadığı için kepenklerini kapatamadıklarını ifade eden esnaf, yetkilileri görev davet etti.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde faaliyet gösteren Arçelik-Beko Yetkili Servisi Müdürü Mehmet Saka, günlük 200-300 kişiye hizmet verdiklerini belirtti. Elektrik kesintileri nedeniyle hizmet verdikleri kişi sayısının 300'den 50'ye gerilediğini anlatan Saka, bu durum karşısında çalışanların maaşlarını bile ödemekte zorlandıklarını dile getirdi. Saka, "Bizimle birlikte çalışan 50 personel var. Bütün işimiz elektrik iledir. Sistemlerimiz çalışmadığı zaman sahadaki personel bile çalışamaz duruma geliyor. Çünkü ellerinde el terminale çağrı gelmesi gerekiyor bunun için internet lazım ama elektrik olmadığı zaman internette yok. O zaman işler aksıyor. Yine içerideki teknik servisteki arkadaşlar ürünü teslim etmesi gerektiği gün teslim edemiyorlar nedeni ise yine elektrik. Kaçak ile alakalı bir durum olduğunu belirtiyorlar kesinti için ancak artık biz inanmıyoruz. Esnafı bu şekilde mağdur etmeye kimsenin hakkı yoktur. Yetkililerden devreye girmesini ve bu sorunu çözmesini bekliyoruz" diyerek mağduriyetinin ifade etti.

Yetkilileri Göreve Çağırdılar

Nazar Gold isimli işyeri sahibi Ferit İlgin ise, işyerlerindeki elektrik sürgülü çekmecelerin elektrik ile çalıştığını elektrik olmadığı zaman iş yapamadıklarını belirterek, "Kimi zaman saatlerce elektrik gelmiyor ve iş yaptığımız zamanlarda elektrik olmadığı için alışveriş yapamıyoruz. Tartımız terazimiz bile çalışmıyor. Otomatik kepenk sistemi kepenklerimiz elektrik olmadığı zaman açamıyoruz veya işyerimizi kapatacağız elektrik olmadığı için kapatamıyoruz böyle bir saçmalık yer yüzende var mı? Bu mağduriyeti batıda yapabilirler mi? Yetkililere sesleniyorum; Artık bizim mağduriyetimizi görsünler ve bu soruna bir el atsınlar" dedi.

Kentte kesintilerini en sık yaşandığı merkez Bağlar ilçesinde bulunan Dicle Balıkçısı ve Beyaz Et Market işyeri sahipleri de elektrik olmadığı zamanlarda ürünlerinin bozulduğunu ve kendilerini büyük maddi sıkıntılar yaşattığını, durum karşısında müşterilerini de kaybettiklerini söylediler.

Ürünlerini serin yerde buzdolabında tutmaları gerektiğini kaydeden esnaflar, "Ancak kimi zaman saatlerce elektrik gelmiyor ve ürünlerimiz bozulma riski taşıyor. Mevsimin kış olması biraz durumu kurtarsa da bazen bir gün gelmeyen elektrik kesintileri nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyoruz" dediler.


Kaynak: Temsilci / Güncel

Ahmet Sayar Diyarbakır Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title