Haberler

Diyarbakır'da AİDS Günü Etkinliği

Güncelleme:

Diyarbakır'da 1 Aralık Dünya AIDS Günü etkinliği çerçevesinde alışveriş merkezinde AİDS standı açıldı.

Halk Sağlığı Müdürlüğü, Güneydoğu Anadolu Nöroloji Ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (GÜNİDER), İl Sağlık Müdürlüğü'nün ortak çalışmasıyla AIDS hastalığı hakkında toplumsal bilincin yükseltilmesi ve konuya ilişkin farkındalığın arttırılması için Diyarbakır'da bir alışveriş merkezinde AİDS standı açıldı.


GÜNİDER Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Çelen ve Halk Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Günay Saka önemli bir basın açıklamasında bulundu. Organizasyona Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Murat Koç ve İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Cevat Talay da destek verdi.

Halk Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Günay Saka;"AIDS hastalığının 1981 yılında fark edildiğini ifade ederek, bu hastalık bütün dünyayı kasıp kavuran bir hastalık olarak tanımladı. Dünya' da 78 milyon kişinin bu mikroba bulaştığını dile getiren Saka, AIDS hastalığında 30 milyona yakın insanın öldüğünü söyledi. Halen 35 milyon kişinin AIDS ile mücadele ettiğini belirten Saka, "Geçmişte bu hastalığa yakalanan kişilerin kesin ölür gözüyle bakıyorduk. Günümüzde artık öyle değil. Tedavi anlamında çok önemli gelişmeler oldu. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı önemli kontrol uygulaması çalışması yapıyor. Artık dünyada bu hastalığın kontrol edilmesine gidiliyor. Tüm insanların bu hastalık konusunda duyarlı olması gerekiyor" dedi.

GÜNİDER Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Çelen; "Dünyada AIDS ile yaşayan 40 milyon kişi bulunduğunu, bunların 33,7 milyonunun yetişkin olduğunu söyledi. Çelen, Güneydoğu bölgesinde AİDS ile ilgili olarak ta şöyle dedi: "Her geçen gün, bölgemizde HİV/AİDS hasta sayısı hızla artmaktadır. Özellikle, Güney komşularımızla olan ticari ve turistik geziler, göç bu artışı hızlandırmaktadır. Ülkemizde, Haziran 2013 itibariyle, 6 bin 88 tane kayıtlı HİV/AİDS hastası mevcut olup, bu rakamlar buz dağının sadece görünen kısmını oluşturmaktadır." şeklinde konuştu.

'Hangisi Daha tehlikelidir? Önyargı Mı? Virüs Mü?'

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından açılan AİDS standına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Stantlarda konunun önemine dikkat çekmek için 'Hangisi daha tehlikelidir? Önyargı mı? Virüs mü? başlıklı AİDS bilgilendirme broşürleri, kalem, şeker dağıtıldı, AİDS'i simgeleyen kırmızı kurdeleler takıldı ve halkın hastalıkla ilgili bilinç düzeyini belirlemek için anketler yapıldı. Diyarbakır Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Murat Koç; "Bu alanda emek harcayan tüm sağlık çalışanlarına, GÜNİDER Yönetim Kurulu'na, AIDS Savaşım Derneği'ne ve İl Sağlığı Müdürlüğü'ne teşekkür ederim" dedi.

Kaynak: Temsilci / Güncel

İl Sağlık Müdürlüğü Diyarbakır Murat Koç Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title