Haberler

Diyarbakır'da 17 Yıl Sonra Kadavralı Tıp Eğitimi

Sema Kaplan - Kadavra ve kadavra laboratuvarı bulunmadığı için 17 yıldır maket üzerinde eğitim verilen Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi, hazırlanan proje ile hem kadavraya hem de kadavra laboratuvarına kavuştu.

Sema Kaplan - Kadavra ve kadavra laboratuvarı bulunmadığı için 17 yıldır maket üzerinde eğitim verilen Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi, hazırlanan proje ile hem kadavraya hem de kadavra laboratuvarına kavuştu.

DÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vatan Kavak tarafından hazırlanan ve DÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü'nce

(DÜBAP) onaylanan, "Kadavra Uygulama ve Araştırma Projesi" 2 yılda hayata geçirilerek, üniversiteye gelişmiş bir kadavra laboratuvarı kuruldu.

135 bin lira bütçeli proje ile hurda deposu olarak kullanılan atıl bir oda düzenlenerek, alınan kadavra saklama havuzu, diseksiyon masası ve kadavra taşıma aracı ile laboratuvara dönüştürüldü.

Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi'nden kadavra temin edilmesi ile de laboratuvar tam donanımlı şekilde eğitime hazır hale geldi.

DÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vatan Kavak, oluşturulan kadavra laboratuvarında Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencilerine kadavra üzerinde ilk eğitimi verdi.

-"Kadavrasız bir tıp eğitimi eksik sayılır"-

Doç. Dr. Kavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıp eğitiminin temel taşının anatomi, anatomi eğitiminin de olmazsa olmazının kadavra uygulamaları olduğunu söyledi.

DÜ'de 17 yıl önce kullanılan kadavra laboratuvarının zamanla kullanılamaz hale geldiğini, bu nedenle tıp, diş hekimliği fakülteleri ile anatomi bölümü ve sağlık bilimleri öğrencilerinin yıllardır maket üzerinde eğitim gördüğünü ifade eden Kavak, kadavra üzerinde yapılan çalışmaların geçmişi çok eski olmasına rağmen, henüz hiçbir teknolojik gelişme ve uygulamanın tıp öğreniminde kadavra çalışmasının yerini alamadığını belirtti.

"Kadavrasız bir tıp eğitimi eksik sayılır" diyen Kavak, şöyle devam etti:

"Üniversitemizdeki bu eksikliği gidermek için hazırladığım proje kapsamında Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'ın da desteği ile öncelikle kurulacak laboratuvarın inşaat kısmını tamamladık. Kadavra saklama havuzu, diseksiyon masası ve kadavra taşıma aracının alınmasının ardından işin en zor kısmı kadavra temin edilmeseydi. Türkiye'de geleneksel düşünceler, örf, adet ve bazı dini mülahazalar nedeni ile kadavra sıkıntısı yaşanıyor. Büyükşehirlerde cenazesine sahip çıkmayanlar olabiliyor. Ancak bizim bölgemizde bu geçerli değil. Bu nedenle kadavra sorununu, üniversitelerle temas kurarak çözmeye çalıştık. Bu kapsamda Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi'nden bir meslektaşımın desteği ile fakültelerindeki 4 kadavradan biri üniversitemize gönderildi."

-Maket üzerinde eğitime son-

Doç. Dr. Kavak, üniversitede öğrencilerin anatomi eğitimi sürecinde kadavraya dokunmadan maketler üzerindeki bilgilerle klinik bilimlere geçiş yaptığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maket üzerinden eğitim hiçbir zaman kadavra üzerindeki eğitimin yerini tutmaz. Yaklaşık 17 yıldır öğrencilerimiz kadavra görmeden mezun oluyordu. Şimdi öğrencilerimiz 2. sınıfta kadavraya dokunacak, organları ve damarları görerek bunlar arasındaki ilişkiyi anlayacak ve bunu hissettiğinde de hekim olduğunun tadına varacak. Hekim olduğunun tadına varan öğrenci üst sınıflara geldiğinde canlı üzerinde yapacağı hatayı minimuma indirecek. Kadavra diseksiyon uygulamaları öğrencilere canlı üzerindeki uygulamaları esnasında olası hataları minimuma indirme becerilerini kazandıracak."

-"Anatomi eğitiminin kalitesi artacak"-

Doç. Dr. Kavak, öğrencilerin dışında klinik bilimlerde çalışan uzmanlık öğrencileri ve akademisyenlerin de kurulacak bu laboratuvarda ilgilendikleri konu ve sahalarda üç boyutlu çalışma yapabileceklerini söyledi.

Ayrıca Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık, Hemşirelik Sağlık Yüksek Okulu, Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile ileride anatomi eğitimi verilmesi düşünülen biyoloji lisans programlarında eğitim gören öğrencilerin de anatomi eğitimi uygulamalarında laboratuvardan faydalanacağına dikkati çeken Kavak, "Bu laboratuvar DÜ'de anatomi alanında eğitimin kalitesini artıracak. Laboratuvarın oluşturulmasında destek sunan Rektör Prof. Dr. Saraç başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonraki hedefim, anatomi ressamı olarak hareketli anatomi filmleri ve animasyonları oluşturarak anatomi öğrencilerinin bu derse yönelik algılarını artırmaktır" diye konuştu.

-"Tıp eğitimi denilince akla önce kadavra gelir"-

DÜ Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencilerinden Suriyeli Esat Barut, ilk kez kadavra gördüğünü, meslek gereği eğitim sürecinde kadavraya dokunmanın önemli olduğunu söyledi.

Barut, bugüne kadar kırık dökük maketler üzerinde eğitim gördüklerini, ancak bazı üniversitelerde 3-4 kişiye bir kadavra düştüğünü ifade ederek, "Bizde ise kadavraya dokunmadan mezun olan doktorlar var. Artık maket yerine doğrudan insan vücudunda eğitim almak bizim için çok yararlı olacak" dedi.

Murat Ekinci, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nden yatay geçiş ile DÜ'ye geldiğini anlatarak, geldiği üniversitede 3 kadavra bulunduğunu ve bu nedenle kadavra eğitimi aldığını söyledi.

Ekinci, maket üzerindeki eğitimin bir süre sonra unutulduğunu, ancak kadavra üzerinde öğrenilen bilginin unutulmadığını anlatarak, "Kadavra üzerinde eğitim bizim olduğu kadar cerrah olacak arkadaşlarımızın da eğitiminde bir adım olacak. Hocalarımıza bize bu imkanı verdikleri için teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

-"Öğrenciler için bu büyük kazanım olacak"-

Fidan Salduz ise 2. sınıfta eğitim almaları gereken kadavrayı yıl sonuna doğru görme fırsatı bulduklarını, yine de bir üst sınıfa geçmeden kadavra üzerinde eğitim alacağı için kendisini şanslı hissettiğini belirtti.

Yeni öğrencilerin bu eğitimden yoksun kalmayacağını ifade eden Salduz, "Tıp eğitimi denilince akla önce kadavra gelir. Biz bu eğitimden yoksun kalmıştık. Ancak bizden sonraki öğrenciler için bu büyük kazanım olacak. Kadavra üzerinde eğitim alma fırsatı sunduğundan hocamıza teşekkür ediyoruz" dedi.

Yayıncı: A. Fatih Tekcan - DİYARBAKIR

Kaynak: AA / Güncel

Dicle Üniversitesi Diyarbakır Eskişehir Kavak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title