Haberler

Diyarbakır'da "11. Kadın Buluşması"

(Anadolu Ajansı - Sema Kaplan) Diyarbakır (AA) - Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkan Vekili Kezban Hatemi, "Acılar ortak olmadıkça, paylaşılmadıkça bu ülkeye barış, sulh ve sükun gelemez" dedi.

(Anadolu Ajansı - Sema Kaplan) Diyarbakır (AA) - Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkan Vekili Kezban Hatemi, "Acılar ortak olmadıkça, paylaşılmadıkça bu ülkeye barış, sulh ve sükun gelemez" dedi.

Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği'nce The Green Park Otel'de "Ortak Geleceğimizin İnşasında Buluşan Kadınlar" temasıyla düzenlenen 11. Kadın Buluşması, Diyarbakır'da sürüyor.

Kezban Hatemi moderatörlüğünü yaptığı "Ortak geleceğimizi inşasında kadınların rolü" konulu oturumda yaptığı konuşmada, süreci çok hızlı ve müspet şekilde geliştirecek olanların kadınlar olduğunu belirterek, savaşı erkeklerin çıkardığını, ancak en derin etkilerini kadınlar ve çocukların gördüğünü söyledi.

"Akil insanların amacı sizler gibi akillerin ortaya çıkmasını sağlamak, köprü kurmaktır" diyen Hatemi, mağdurun ve mazlumun yanında yer almanın bir bilinç ve prensip meselesi olduğunu vurguladı.

"Şimdi vicdanlarımızla yüzleşmeliyiz"

Türkiye'de uzun yıllar bilinçlenmenin önünün tıkandığına dikkati çeken Hatemi şöyle dedi:

"Şimdi vicdanlarımızla yüzleşmeliyiz. Birileri meclisten atılırken ona seyirci kalanın başına ne geldi. Biri, 'Alevi' diye Yargıtay başkanı seçtirmeyip üstelik daha akil ve bilgili olduğu halde Sünni Yargıtay başkanını seçti. O da sonra gelip onun partisini kapattı. Biz ne kadar vicdanımızın sesini dinledik?

Birileri sürüklenir, birilerinin ellerinden temel hak ve hürriyetleri alınır, birileri faili meçhul edilir, asit çukurlarına gömülürken biz neredeydik? Biz kadınlara çok şey düşüyordu. Sesimizin çıkabileceği demokratikleşme sürecinde bunları yapmak kolay, lütfen bunu da düşünelim."

"En zor süreç barış"

"Ötekileştirmek ve tanımadığımız birilerine yafta yüklemeyi yaptık biz. Müslümanlar olarak yaptık. Bize benzemeyeni görmezden geldik. Zulme iştirak ettik" diyen Hatemi, oysa mensup olduğumuz dininin bunu buyurmadığını belirtti.

Hatemi, "Kuran, 'ben sizi farklı dil, farklı soy ve soplara ayırdım. Birbirinizle tanışasınız diye, dövüşesiniz diye değil' buyurur. Kuran ayrıca, 'bir yerde bir zulüm olur da sen ona sessiz kalırsan dilsiz şeytansın' diyor. 'Biz ne kadar Müslümanız?' diye oturup düşünmemiz lazım" dedi.

Vatandaşları, farklılıklara sahip çıkmaya çağıran Hatemi, "Devletin o derin yapılanması bizi ne hale getirdiğini bir düşünelim. Bizi bize yabancılaştırdı. Oysa biz onları katlederken ağzımızın tadını bile kaybettik. En zor süreç barış. Bu topraklarda çok kan aktı. Önce yüzleşmek zorundayız. Yüzleşmeden helalleşme olmaz" diye konuştu.

"Maliyeti insan olan bu çatışma süreci bitti"

Kezban Hatemi, çözüm sürecini başlatırken Başbakanın bir siyasi irade ortaya koyduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu anayasaya rağmen başbakan bir siyasi irade ortaya koydu ve her şeyi göze aldı. Bu anayasa ile olacak şey değildi. Bu anayasanın başlangıcı, 'Türk'ün Türk'ten başka dostu yok' diyor kısaca hukukçular bilir. Sonra bir kitleyi temsil eden İmralı'daki lider ile birçok şeyin ilerisinde anlaştılar. Bu kadar basit. Maliyeti insan olan bu çatışma süreci bitti. "

"Acılar ortak olmadıkça, paylaşılmadıkça bu ülkeye barış, sulh ve sükun gelemez" diyen Hatemi, ülkede bu konuda yavaş yavaş bilinçlenmeye başlandığını belirtti.

Hatemi, Akil İnsanlar Grubu olarak bölgede yürüttükleri çalışmalarla ilgili bilgi vererek, "Güneydoğu'da yüzde 100 diyebileceğimiz bir barış süreci başlamış vaziyette" diye konuştu.

Hazırlayacakları raporun başbakana verileceği gibi halka da açıklanacağını kaydetti.

Hatemi'nin bölgede kendilerini etkileyen yaşanmış olayları anlatması üzerine, salondaki bazı kadınlar gözyaşlarına hakim olamadı. Kadın Emeği Merkezi (KAMER) Vakfı Başkanı Nebahat Akkoç, barış sürecin her dakikasını sindirmeye çalıştığını söyledi.

Artık yolların açık olduğunu, dağ yollarından seyehat edilebildiğini, uzun zamandır ağlanmadığını, kepenklerin kapatılmadığını, cenaze defnedilmediğini ifade eden Akkoç, bunun tadını çıkartmaya çalıştığını belirtti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Anadolu Ajansı Kezban Hatemi Diyarbakır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title