Haberler

Diyarbakır - CHP'li Tanrıkulu: TBMM'de Faili Mechul Cinayete Kurban Giderim Kaygısı Yaşadım

CHP'li Tanrıkulu: TBMM'de faili mechul cinayete kurban giderim kaygısı yaşadımCUMHURİYET Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, dün gece Mecliste yaşanan kavgayı ve gerilimi anlatırken, "Diyarbakır'da 25 yıl avukatlık yaptım, hangi koşullardan geldiğimizi bilirsiniz.

CHP'li Tanrıkulu: TBMM'de faili mechul cinayete kurban giderim kaygısı yaşadım

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, dün gece Mecliste yaşanan kavgayı ve gerilimi anlatırken, " Diyarbakır'da 25 yıl avukatlık yaptım, hangi koşullardan geldiğimizi bilirsiniz. 80, 90'lı yıllarda, bir çok faili meçhul cinayet oldu. Kendimiz faili meçhul cinayetlerin hedefi olduk, kurtultuk ama dün inanın parlamentoda faili mechul cinayete kurban giderim kaygısı yaşadım. Böyle bir ortam var meclis içerisinde faili meçhul bir şekilde bir kavganın kurbanı olabilirdik"dedi.

Diyarbakır'a gelen CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Doğan Haber Ajansı (DHA) Diyarbakır Bürosunu ziyaret etti. Burada konuşan CHP'li Tanrıkulu, sonuçta anayasa değişikliğinin mecliste yapıldığını bunun normal bir yasa değil ve bu anayasa değişikliği bir rejim değişikliğini hedeflendiğini belirtirek, "Dolayısıyla bu anayasa değişikliğini hiç bir şey olmamış gibi kimse beklemesin. Tabiki ki tartışma olacak, tabiki muhalafet bunu kullanacak. Bunlardan birisi de sonuçta kürsü işgalidir, kürsüde bulunmaktır. Dünanın bütün parlamentolarında muhalefet zaman zaman kullanır. Dünyanın bütün parlamentolarında da iktidar hoş görülü olur muhalefete karşı. Yani bir iki saat, 5-10 dakika neyse sonuçta bu işgal biter. Ama bununla bir kamuoyu oluşturulur. Fakat, AKP parlamentoda kendi takvimi dışında, kendi çizdikleri alan dışında başka bir muhalefet tarzı isteamiyorlar, mesele burdan kaynaklı. Yoksa gecenin saat dördünde parlamentoda görüşme olmaz. 4 madde geçmiş 5. maddeyi bugüne bırakırsınız bugün devam edersiniz. şöyle bir takvim öngörmüşler kendilerine göre. 18 madde var, günde 3 madde görüşelecek 5 günde bitecek. ya günde 2 madde görülüşsün 5 gün değil 8 günde geçer dolayısıyla böyle bir kavga olmaz. Ama dün saldırıya uğrayah vchp grubu olmuştur. tahamülsüz gerçekten gecenin saat 3, 4'ünde oryantasyonunu kaybetmiş, psikolojisi bozulmuş milletvekili varda genel kurul ortamında. kimin ne söylediği, ne yaptığı belli değil o ortam içerisinde. Neredeyse 550 milletvekili var orada ve tam bir kaos ortamı tabi bu parlamentonun görüntüsüne de yakışan bir şey değil"dedi.

"FAİLİ MEÇHUL CİNAYETE KURBAN GİDERİM KAYGISI YAŞADIM"

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, dün gece Mecliste yaşanan kavgayı anlatırken, "Ben kendi adıma söylieyeyim. Diyarbakır'da 25 yıl avukatlık yaptım, hangi koşullardan geldiğimizi bilirsiniz, 80, 90'lı yıllarda, bir çok faili meçhul cinayet oldu. Kendimiz faili meçhul cinayetlerin hedefi olduk, kurtultuk ama dün inanın parlamentoda faili mechul cinayete kurban giderim kaygısı yaşadım. Böyle bir ortam var meclis içerisinde faili meçhul bir şekilde bir kavganın kurbanı olabilirdik. Milletvekili gerçekten o ortamın içerisinde kalp krizi geçirebilirdi. Sonuçta milletvekili 18 yaşındaki bir delikanlı değil, değişik sağlık problemi içerisinde olan insanlar. Dolayısıyla Adalet Kalkınma Partisini daha hoş görülü olmaya, daha tahammülü olmaya çağırıyorum. Onların takvimine uymak zorunda değiliz. Yani bu yeni anayasa değişikliği 2019'da yürürlüğe girecek. Bırakın 5 gün değil 15 gün sürsün, daha fazla tartışsın. Yurttaşlarımız, Anayasa değişikliğiyle neyin hedeflendiğini öğrensinler ona göre kararlarını versinler bir referandum olacaksa. Ama şunu bir milletvekili olarak büyük bir üzüntüyle ifade etmek zorundayım. Parlamentoda milletvekilleri kendi özgür fikirlerini ortaya çıkarabilecek bir olgunlukta değillerse, ergen çocuklar gibi kullandığı oyun rengini ortaya

koyuyorlarsa bu demokrasimiz adına, demokrasi derinliği adına büyük bir ayıptır"diye konuştu.

"OYLAMA KAYIT ALTINA ALINDIĞI İÇİN KIZIYORLAR"

CHP'li Tanrıkulu, açık oy kullanma ile ilgili ise, Anayasa mahkemesinin 2010'da benzer bir kararı olduğunu, o kararda buna temas edecek benzer cümleler kullanıldığını ifade ederek, "Gizli oylama anayasa değişikliğinde bir gerekliliktir buna uyulması lazım. Eğer uyulmamışsa ve uyulmamaktan dolayı da bir çoğulculuk yaratılmışsa da ve bunun kanıtları da varsa ben bunu incelerim diyor. Adalet ve Kalkınma Partililerinin kızgınlık içerisinde olmaları öfkeli olmalarının sebebi de şudur; 2010'dan farklı olarak milletvekilerinin canlı yayın yapması. TRT canlı yayın yapmıyor, meclis tv yok. ama sonuçta teknolojinin geliştirdiği imkanları millvtekillerimiz kullanıyor, ya facebook yada periscope üzerinden canlı yayın yapıyor. Kayıt altına alıyorlar oy kullanılan kabinleri ve oy kullanma biçimlerini. Gönül isterki herkes perde arkasına gitsin oy kullansın hangi oyu veriyorsa versin. Ama o gerekliliği bizim yurttaşlarımıza, anayasaya saygınlık bakımından göstermemiz lazım. Ama parlamento bunu gösteremiyorsa genel kurulun içerisinde dürüst bir seçim olamıyorsa, adil bir seçim olamıyorsa, oy kullanma ortamı yoksa, sokaktaki vatandaş ne yapsın, referandumda ne yapılacak, bunun da görülmesi lazım"dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Doğan Haber Ajansı Diyarbakır Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title