Haberler

Diyarbakır Büyükşehir'de TİS İmzalandı

Güncelleme:

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel İş Sendikası ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi arasında süren TİS görüşmeleri sonuçlandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Büyükşehir Belediyesi ve DİSKİ'deki toplam 617 geçici ve kadrolu işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi'ni (TİS) imzaladı. Newroz idari tatil olarak kabul edilirken kadın çalışanlar için 8 Mart ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü de idari tatil sayıldı.

Büyükşehir Belediyesi ve DİSKİ'de çalışan toplam 617 geçici ve kadrolu işçiyi kapsayan bir yıllık sözleşmenin imza törenine Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile DİSK Bölge Temsilcisi Serdar Ekingen, Genel İş Sendikası Diyarbakır 1 No'lu Şube Başkanı M. Salih Doğrul katıldı. İmza töreninde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Fahrettin Çağdaş, Genel Sekreter Yardımcısı Şahin Elhakan ve İnsan Kaynakları Eğitim Daire Başkanı Mustafa Çelik de hazır bulundu.

DİSK Bölge Temsilcisi Serdar Ekingen, Kışanak'a "Yeni göreve gelir gelmez karşınıza emekçilerin sözleşmesi çıktı" diyerek duyarlılıktan dolayı teşekkür etti. Genel İş Sendikası 1 No'lu Şube Başkanı M. Salih Doğrul da Eşbaşkanlarının yaklaşımlarının çalışanlar için ön açıcı olduğunu belirterek, "Çok yoğun bir görüşme trafiği içinde yaklaşımınız tüm işçilerde moral motivasyon yarattı. Önümüzdeki dönemi beraber sırtlayacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak da "Aslında emeğin hakkı hiçbir ücretle ödenemeyecek kadar kutsaldır" dedi. Emeğin mücadelesini her zaman kendi mücadeleleri olarak gördüklerini ve böyle bir siyasal anlayıştan geldiklerini ifade eden Kışanak, "Sonuçta sınırlı imkanları kentin yararına en iyi nasıl kullanabiliriz. Yoksa arkadaşlarımızın her birinin emeği hiçbir ücretle ölçülemeyecek kadar yücedir, bizim için kutsaldır" dedi. Çalışmalara emek veren herkesi kutlayan Kışanak, yaklaşımlarının bundan sonra da "emek en yüce değerdir" yaklaşımı olacağını söyledi. Kışanak, "Emeğe saygılı olmak, emeğin hakkını var olan imkanlar içerisinde en iyi şekilde karşılayabilmek konusunda gayretimiz ve çabamız olacaktır" dedi. Emekçilere ve sendikacılara seslenen Kışanak, "Sizler de bu kentin geleceği için, bu kentin yaşayan herkesin rahatı için alın teri döken arkadaşımız olarak kendinizi kentin genel sorunların içerinde gören bir yaklaşımla bu süreçte var oldunuz" diye konuştu. Yerel yönetimlerin bir kamu idaresi olduğunu ve halkın ihtiyaçlarını karşılamakla sorumlu olduğunun altını çizen Kışanak, şöyle konuştu:

EMEKÇİLER YÖNETİMİN BİR PARÇASI

"Bu bir emek-sermaye ilişkisi değil daha çok toplumsal ihtiyaçlarımızı eşgüdüm ve koordinasyon içerisinde karşılama görev ve sorumluluğudur. Sizden de hem sendika olarak hem emekçi arkadaşlarımız olarak böyle yaklaştığınız için teşekkür ediyoruz. Biz sendikalarımızı emek alanda çalışan arkadaşlarımızı, tüm emekçi kardeşlerimizi yönetimin bir parçası olarak kabul ediyoruz. Bu eşgüdüm ve koordinasyonun bir parçasıdırlar, hep beraber bu kente hizmet edeceğiz."

SÖZLEŞME NE GETİRİYOR

1 Mart 2014 ile 28 Şubat 2015 dönemini kapsayan toplu iş sözleşmesine göre işçilere yüzde 7 zam yapıldı. Taban ücret 83 lira olarak belirlenirken, bir süredir toplu iş sözleşmelerine giren aile içi şiddeti önleme maddesi korundu. Buna göre aile içi şiddet uygulayanın tespit edilmesi durumunda ücreti eşine ödenmesi hükmü getirildi. 1 Mayıs resmi tatil olarak kabul edilirken işçiye 1 Mayıs için 53.50 ek ödeme öngörüldü. 21 Mart Newroz günü tüm işçiler için idari tatil olarak kabul edilirken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kadın çalışanlar için idari tatil sayıldı.

Kaynak: Temsilci / Ekonomi

Nevruz Bayramı Mustafa Çelik Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title