Haberler

Diyarbakır Bulgaristan'a Gitmelerine İzin Verilmeyen Ezidiler, Diyarbakır'daki Kampa da Dönmedi

Bulgaristan'a gitmelerine izin verilmeyen Ezidiler, Diyarbakır'daki kampa da dönmedi IRAK'ta geçen yıl IŞİD'in saldırdığı Sincar'dan (Şengal) kaçarak geldikleri Diyarbakır'da kampa yerleştirilen Ezidilerden bir kısmı dün akşam kamptan ayrılarak, böyle bir talepleri olmamasına rağmen Bulgaristan'a gitmek üzere yola çıktı.

Bulgaristan'a gitmelerine izin verilmeyen Ezidiler, Diyarbakır'daki kampa da dönmedi

IRAK'ta geçen yıl IŞİD'in saldırdığı Sincar'dan (Şengal) kaçarak geldikleri Diyarbakır'da kampa yerleştirilen Ezidilerden bir kısmı dün akşam kamptan ayrılarak, böyle bir talepleri olmamasına rağmen Bulgaristan'a gitmek üzere yola çıktı. Ancak güvenlik güçlerinin geri çevirdiği Ezidiler, bu kez kampa girmedi. Kamp dışında alınan güvenlik önlemleri altında bekleyişlerini sürdüren Ezdiler, Bulgaristan'a gitmek istediklerini dile getirdi.

IŞİD'in geçen yıl Ağustos ayında Sincar'a saldırıp katliamlar gerçekleştirmesinden sonra kaçarak Türkiye'ye gelen Ezidilerin bir kısmı, Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği merkez Yenişehir İlçesi'ndeki piknik alanındaki kampa yerleştirildi. Yaklaşık 10 kampta kalan ve bütün ihtiyaçları belediye tarafından karşılanan yaklaşık 4 bin Ezididen büyük kısmı, Bulgaristan'ın kendilerini alacağını ve bu nedenle Bulgaristan'a gitmek istediklerini dile getirdi.

BULGARİSTAN'IN BÖYLE BİR İSTEĞİ YOK

Belediye ve kamp yetkililerinin Bulgaristan Büyükelçiliği ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yaptıkları görüşmelerin ardından böyle bir geçişin olmayacağının bildirilmesine rağmen, dün akşam saatlerinde bir grup kamptan ayrılarak kiraladıkları minibüslerle Diyarbakır Otogarı'na gitti. Ancak önlem alan güvenlik güçleri, Ezidileri, Bulgaristan'ın almayacağını belirterek kampa geri getirdi.

450 KİŞİ KAMPA DÖNMEDİ

Yaklaşık 450 kişi, getirildikleri kampa girmeyerek dün geceden beri kampa yaklaşık 150 metre mesafedeki ağaçlar ve köprü altında bekleyişlerini sürdürüyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin Ezidilerin kampa girmeleri için yaptıkları ikna çalışmalarından da bir sonuç alınamadı. Kadın ve çocukların kampa girerek ihtiyaçlarının karşılanmasını isteyen belediye yetkililerinin bu taleplerini ise Ezidiler kabul etmedi. Kentte 35 dereceyi aşan sıcaklıkta bekleyişlerini sürdüren Ezidiler, kampa girmeden Bulgaristan'a gitmek istediklerini dile getirdi.

Ezidilerden Baser Xelef, Bulgaristan'a gitmek istediklerini ancak jandarmanın izin vermediğini iddia ederek, "Sabah saat 05.00'de beri burada bekliyoruz. Kampa kimse gitmiyor. Herkes Bulgaristan'a gitmek istiyor ama jandarma buna izin vermiyor, kimse izin vermiyor" dedi.

Ezidiler, kamp dışında bekleyişini sürdürürken, jandarma ekipleri de bölgede zırhlı araçlarla sıkı güvenlik önlemleri aldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de zaman zaman görüştükleri Ezidileri kampa girmeleri konusunda ikna etmeye çalışıyor.

Bu arada kampta kalan ve 600'ü Irak'tan yeni gelen olmak üzere yaklaşık 1300 Ezidi'nin de ayrılma hazırlıkları yaptıkları öğrenildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bulgaristan Sincar Dağı Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title