Haberler

Diyarbakır Bu Yıl Yangınlardan Nasibini Fazlasıyla Aldı

Güncelleme:

Türkiye genelinde geçen ay çıkan ve bu ay da devam eden orman yangınlarından Diyarbakır merkez ve bütün ilçelerde nasibini aldı.

Türkiye genelinde geçen ay çıkan ve bu ay da devam eden orman yangınlarından Diyarbakır'da nasibini aldı. Geçen ay yangın adeta zirve yaptı, gerek çatışmalarda, gerek askerin yaptığı havan ve top atışları ile gerekse de bilinçsizce atılan sigara izmaritinden çıkan yangın nedeniyle onlarca dönüm alanlar kül oldu. Yangınlar sonucu yaban hayatı da büyük zarar gördü, kuşlar ötmedi, karıncalar kış için çalışmadı.


Bilanço kül ve duman

Öte yandan Diyarbakır'ın, Silvan, Kulp ve Lice ilçeleriyle Hevsel Bahçeleri'nin bir bölümü olmak üzere, Şırnak'taki Cudi Dağı ve Tunceli'nin büyük bir bölümü, Mardin'in Nusaybin ilçesindeki Bagok dağı, Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki Amanos Dağları etekleri de yangına teslim oldu. Yine Antalya'nın Kemer ilçesi ormanlık alanı ile Döşemealtı ilçesi Odabaşı köyü çevresi, Mersin'in Gülnar ilçesi, Bingöl'ün Ilıcal beldesi kırsal kesimi ve İzmir'in Gaziemir ilçesi ormanlık alanı olmak üzere Türkiye'nin hemen bütün bölgelerinde orman yangınları çıktı.

Özellikle Diyarbakır'ın Lice ilçesinin büyük bir bölümü, Silvan ve Kulp ilçeleri kırsalının da büyük bölümünü kül eden yangınlarda az da olsa Dicle, Hani, Kocaköy, gibi ilçelerde zarar gördü. Çermik ilçesinde de Temmuz ayında Heykel dağı arkasında başlayıp, Küçük heykel dağını küle çeviren yangının ardından, Ağustos ayı sonunda Diyarbakır yolu üzerindeki Bahçeler mevkiinde çıkan ve Karamusa köyü eteklerine kadar geniş bir alana yayılan yangın, güçlükle söndürülebilmişti.

Meyve ağaçları da kül oldu

Yine Aşağı ve Yukarı Şeyhan mahalleri arasında çıkan ve binlerce dönüm alanı kül eden yangın 3 günde güçlükle kontrol altına alınabildi. Binlerce meyve ağacı, bağ ve bahçeler tamamen kül olarak siyaha büründü.


Hem ormanlarımız hem de yaban hayat gitti

Yangınların söndürüldüğü bölgeler kara bir görünüme büründü. İnsanoğlu bu yangınlarla hem kendi ciğerlerini dağladı hem de yaban hayatı felce uğrattı. Yangında çok sayıda memeli, sürüngen, böcek ve kanatlı hayvan hayatını kaybetti.

KAYNAK: ÖZGÜR HABER GAZETESİ

Kaynak: Temsilci / Güncel

Diyarbakır Türkiye Silvan Kulp Ekonomi Güncel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title