Haberler

Diyarbakır Barosu Başkanı ve Eski Yönetim Kurulu Beraat Etti

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ve eski yönetim kurulu üyesi 10 avukat, CMK kapsamında 'otomatik avukat atama sistemini kapattıkları' iddiasıyla, 'Görevi kötüye kullanma' suçundan yargılandıkları davada beraat etti.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ve eski yönetim kurulu üyesi 10 avukat, CMK kapsamında 'otomatik avukat atama sistemini kapattıkları' iddiasıyla, 'Görevi kötüye kullanma' suçundan yargılandıkları davada beraat etti.

Diyarbakır Barosu 18 Aralık 2012 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre zorunlu müdafi olarak görevlendirilen avukatlara yol masrafları için ödeme yapılmasını istedi. Başsavcılık talebi Adalet Bakanlığı'na iletirken, Bakanlık sorunun Başsavcılık tarafından çözülmesini istedi. Sorunun çözülememesi üzerine toplanan Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu, ödenecek olan 25 liraya kadar yol ücreti için avukatların savcı ve hakim kapısında bekleyeceklerini ve bunun kabul edilemez olduğunu belirtti. Toplantı sonucunda zorunlu avukat atama sistemi olarak bilinen 'OCAS' sisteminin kapatılmasına ve soruşturma makamlarından gelecek avukat taleplerinin yazılı olarak bildirilmesine karar verildi. Yaklaşık 20 gün boyunca zorunlu avukat talebi yazılı olarak baroya yapıldı. Bakanlığın sorunun idari düzenleme ile çözüleceği yönündeki görüşü üzerine sistem yeniden açılırken, bu süreçte iki güvenlik görevlisi geç avukat görevlendirmesi yapıldığı iddiasıyla tutanak tuttu. Tutanaklar üzerine Başsavcılık, bakanlığı izniyle Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu hakkında soruşturma başlattı.

3 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Hazırlanan iddianamede Baro Başkanı Tahir Elçi ile dönemin yönetim kurulu üyeleri Nahit Eren, Kezban Yılmaz, Vedat Güleç, Eshat Aktaş, Sedat Aydın, Cihan Aydın, Yılmaz Demiroğlu, Ahmet Özmen, Özgür Yılmaz Biçen ve Ömer Şeran hakkında 'Görevi kötüye kullanma' iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istendi.

Baro Başkanı Tahir Elçi'nin de aralarında bulunduğu 11 avukatın yargılanmasına Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Davanın bugün görülen duruşmasına tutuksuz 11 sanık ile 100'den fazla avukat katıldı. Duruşmada esas hakkında görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, 'Görevi kötüye kullanma' suçunun yasal unsunlarının oluşmadığını belirterek tüm sanıkların beraatini talep etti.

ELÇİ: ADALET HİZMETİNE BÜTÇE AYRILMALI

Sanık avukatlar adına söz alan Baro Başkanı Tahir Elçi, "Adalet hizmeti önemliyse, buna bir bütçe de ayrılmalıdır. Çok cüzi bir ücret ödenen meslektaşlarımızın bu ücreti de yol parası, fotokopi gibi işlerde harcamaları beklenmemelidir. Biz defalarca görüştük ve bir sonuç alamadık. Çözüm bulamayınca Bakanlığa yazı yazdık. Başsavcılık idari bir makamdır ve bu sorunu çözmelidir. Zaten topluma sunduğumuz hizmetin yüzde 80'ini parasız yapıyoruz. Ben bu davayı açanları, buraya getirenleri ayıplıyorum" dedi.

Sanık avukatlarının savunmasının ardından mahkeme karar vermek üzere duruşmaya kısa bir ara verdi. Daha sonra kararını açıklayan mahkeme Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ve 10 avukatın 'suçun maddi ve manevi unsurları oluşmadığı' gerekçesiyle beraatine karar verdi. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ceza Muhakemesi Kanunu Tahir Elçi Diyarbakır Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title