Haberler

Diyarbakır, Baharın Müjdecisi Nevruza Hazırlanıyor

Güncelleme:

Çözüm süreci ile sağlanan huzur ve barış ortamında bu yıl nevruz Diyarbakır'da çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleri sonucu 2009'da UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne giren, 2010'da da BM Genel Kurulunca "Dünya Nevruz Bayramı" ilan edilen nevruzun adına yaraşır şekilde kutlanması için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 20 Mart'ta Diyarbakır'da gerçekleştirilecek Devlet Klasik Türk Müziği (KTM) Korosunun konseri ile baharı karşılamaya hazırlanırken, aralarında BDP'nin de bulunduğu tertip komitesince Bağlar ilçesindeki 136 bin metrekare alana sahip Nevruz Parkı'nda 21 Mart'ta etkinlik gerçekleştirilecek.

Diyarbakır Valiliğine resmi başvurunun yapıldığı etkinlik için 3 bin kişinin görevlendirildiği belirtilirken, kutlamanın yapılacağı alanda sahne ve davetlilerin yer alacağı platform kurulumu ve çevre düzenlenmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.

"İş kadınları olarak kutlamalarda yer alacağız

Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) Başkanı Esra Aksu, AA muhabirine, nevruzun barışın etkisini sürdürdüğü bir baharda kutlanacak olmasının sevincini yaşadıklarını belirtti.

Başlatılan çözüm sürecinin Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır'da da olumlu etkilerinin her bakımdan hissedildiğini ifade eden Aksu, bölgede yaşanan sevincin ülkenin her yerinde pay arzu ettiklerini kaydetti.

Aksu, nevruzu ruhuna uygun şekilde barış, sevgi ve mutluluk içinde şenlikle kutlamayı ümit ettiklerini vurgulayarak, "Havanın da güzel olması halinde ikinci bir bahar olmuş olacak. Sivil toplum örgütleri olarak halkın içinde olacağız. Kadınların istihdamını ve girişimciliğini destekleyen iş kadınları olarak tüm programlara katılacağız, kutlamalarda yer alacağız. Bundan da büyük memnuniyet duyacağız" diye konuştu.

Kürtçe herkesin nevruzunu kutlayan Aksu, "Nevruz hepimize hayırlı uğurlu olsun. Barış baharında kutlanacak nevruzun hiç sönmeden devam etmesini, daha iyi sonuçlarla neticelenmesini diliyorum" dedi.

"Sağduyu içerisinde geçecek bir nevruz bizi bekliyor"

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, geçen yıl ki nevruzun önemine değinerek, halkın çözüm sürecinden yana umudunun her geçen gün arttığını söyledi.

Ebedinoğlu, sürecin bu şekilde devam etmesi ve yasal zemine oturtulması halinde bu nevruzda da verilecek mesajların önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:

"Seçim arifesi olduğu için bu nevruz kutlamalarına da büyük katılım olacaktır. Bu katılımla huzur ve güven ortamının devamı konusunda yasal düzenlemelerin yapılması gündeme getirilecektir. Nevruz bu kapsamda herkes için önemli. Sağduyu içerisinde geçecek bir nevruz bizi bekliyor diyebiliriz. Her kesimi temsil eden sivil toplum kuruluşları olarak geçen yıl da kutlamalara katıldık bu yıl da davet edildiğimiz her etkinliğe katılım gösteririz. Gönül ister ki tüm kamu kurum ve kuruluşlar ile siyasi partiler bir bayram havasında müşterek şekilde nevruzu kutlasınlar. Temennimiz herkesin nevruzu birlik ve beraberlik içinde kutlamasıdır."

"2014 yılının nevruzu tarihi bir nevruz"

BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt de Valiliğe yaptıkları resmi başvuru kapsamında 21 Mart Cuma günü saat 10.00'da başlayacak programın saat 17.00'ye kadar süreceğini söyledi.

Alanda 3 bin kişinin görev yapacağını ifade eden Zümrüt, yarından itibaren bu görevlileri alana getirerek tatbikat yaptıracaklarını ve bu kapsamda görevlilerin alanda konumlandırılacağını belirtti.

Zümrüt, etkinliğe katılacak vatandaşların belediye tarafından ücretsiz şekilde alana ulaştırılacağını anlatarak, görevlilerin vatandaşların ulaşımından itibaren koordinasyonu sağlamaktan sorumlu olacaklarını kaydetti.

Bu yılki nevruz etkinliğinde da kadınların daha fazla sorumluluk alacağına dikkati çeken Zümrüt, "Amacımız 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ndeki coşkuyu nevruzda zirveye taşımak. Bu yıl nevruzda kadın rengini ve coşkuyu artırmak istiyoruz. Kadın cephesi olarak ciddi bir çalışma içindeyiz. 2014 yılının nevruzu tarihi bir nevruz" diye konuştu.

Yöresel kıyafet giyilmesi çağrısı

"Çağrımız bu yıl ki nevruz etkinliğinde yöresel kıyafet giyilmesidir" diyen Zümrüt, BDP olarak etkinliğe yöresel kıyafetlerle katılacaklarını, renkliliği artırmak için halktan da beklentilerinin 7'den 70'e yöresel kıyafetle alana gelmeleri olduğunu vurguladı.

Zümrüt, geçen yıl nevruzda Öcalan'ın mektubunun okunduğunu hatırlatarak, Öcalan'ın mesajının geçen yıl ki gibi Kürtçe ve Türkçe okunacağını ancak mesajın kimler tarafından okunacağının netleşmediğini söyledi.

"Halkın talebi sayın Öcalan'ın bu platforma çıkıp halk ile buluşması, mesajını kendisinin söylemesiydi. Ancak bu gerçekleştirilemediği için halkın talebi İmralı'ya gidecek heyetin sayın Öcalan'ın mesajını dile getirdiği ses kaydını getirmesidir. Etkinlikte sayın Öcalan'ın nevruzla ilgili kaleme alacağı mektubu okunacak. Beklentimiz kendi sesinden bu mesajı dinlemek için ses kaydının da gelmesidir. Bu konuda bir başvuru olmadı. Tertip komitesi olarak basın yoluyla çağrımız oldu."

Etkinliğe aralarında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Mesut Barzani, PYD Başkanı Salih Müslim ve Asya Abdullah ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Tabalani'nin eşi Hero Ahmed İbrahim Talabani'nin de davet edildiğini kaydeden Zümrüt, "Bunun yanı sıra Avrupa'dan da heyetlere davet gönderildi. Türkiye'den de aydın ve yazarları davet ettik. Her yıl ki davetiye listemizi bu yıl daha zenginleştirdik. Türkiye'deki siyasi partilere de davetiye gönderildi" şeklinde konuştu.

Zümrüt, Şivan Perver'in davet edilip edilmediği yönündeki soruya, "Bu nevruzu çok fazla sanatçıya boğmak istemedik. Önemli olan bu yıl ki nevruzda verilecek mesajlardır. Halkın eğlenmeye ve coşkuya da ihtiyacı var elbette Karadeniz'den bir grup gelecek. Diyarbakır ile Karadeniz arasında barış köprüsü oluşturulması anlamlı olur. Batıdan da Karadeniz'den de insanların gelip bu nevruzu görmelerini önemsiyoruz" diye konuştu.

"İnşallah huzurlu bir ortamda nevruzu kutlayacağız"

AK Parti İl Başkanı Aydın Altaç ise uzun bir süreden sonra nevruzun çok olağan ve huzurlu bir ortamda kutlanacağını kaydederek, "Nevruzun, çözüm sürecine, bölgenin huzuruna, güvenliğine, kalkınmasına vesile olmasını diliyorum" dedi.

Altaç, bu tür bayramların birlik, beraberlik ve kardeşliği pekiştirmesi gerektiğini vurgulayarak, geçmiş dönemlerde ağır bedeller ödendiğini, artık ülkenin ağır bedellere maruz bırakılmaması gerektiğini kaydetti.

"Türkiye'nin üzerinde oynanan oyunlar ortada. Küresel güçlerle hareket eden yerel unsurların da bu işten rahatsız olduğu ortada. Bugün ülkede nevruzun rahat kutlanılıyorsa bu yürütülen çalışmalarla gerçekleşti" diyen Altaç, gelecekte de ülkede kalıcı barış ortamının sağlanmasına nevruzun katkı sunması gerektiğine dikkati çekti.

Altaç, "İnşallah huzurlu bir ortamda hep birlikte nevruzu kutlayacağız. Biz de sayın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız, milletvekillerimiz, partililerimizle parti bünyesinde nevruzu kutlayacağız. Bölgenin artık bu gerginlik ortamından uzaklaşması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu bayram kimseye özgü değil. Bölge halkının yıllardır kutladığı BM'nin de desteklediği bu bayram kapsamında düzenlenecek etkinliklere davet gelmesi halinde kurullarımızda değerlendirerek, çözüm sürecine, bölgeye katkısının olacağının düşünülmesi halinde katılım sağlarız" ifadelerini kullandı. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Zübeyde Zümrüt Aydın Altaç Diyarbakır Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title