Haberler

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Yıllardır Kapalı

İçerisinde 11 bin yıllık paha biçilmez eserlerin olduğu Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, kapatılmasının üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen hâla açılmadı.

İçerisinde 11 bin yıllık paha biçilmez eserlerin olduğu Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, kapatılmasının üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen hala açılmadı. Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği (DTTD) Başkan Yardımcısı Edip Paçal, bu yüzden dünyanın öbür ucundan gelen turistlerin kapıdan geri döndüklerini söyledi.

Türkiye'deki 41 ulusal müzeden biri olan ve şimdiye dek Mezopotamya'da yapılan kazılarda elde edilen paha biçilmez tarihi eserlerin sergilendiği Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, 2007 yılında su baskınına uğradığı gerekçesiyle kapatıldı. Müzenin kapatılmasının ardından içerisinde bulunan aralarında 11 bin yıllık tarihleri olanlarında bulunduğu eserlerin, İçkale Müze Projesi'nin tamamlanması ile buraya taşınacağı belirtildi. Ancak İçkale'nin de tamamlanıp turizme açılmaması nedeniyle Diyarbakır'a gelen yerli ve yabancı turistler, Arkeoloji Müzesi'nde bulunan tarihi eserleri görmekten mahrum kaldı. Turizmciler, söz konusu duruma tepki gösterdi.

"TURİSTLERİ GERİ GÖNDERİYORUZ"

DTTD Başkan Yardımcısı Edip Paçal, kentte valilik, belediye ve özellikle de Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın çabalarıyla tarihi mekanlarda çok ciddi restorasyonların söz konusu olduğunu belirterek, tarihi mekanların turizme kazandırılmasının Diyarbakır'a değer kattığını ifade etti. Ancak Arkeoloji Müzesi'nin yıllardır kapalı olmasının kent için ciddi bir handikap olduğuna dikkat çeken Paçal, "Yıllardır İçkale turizme açılmıyor. Bu Arkeoloji Müzesi'nin açılamamasına neden oluyor. Dünyanın öbür ucundan gelen insanları İçkale'den geri döndürüyoruz. Böyle bir turizm anlayışı olamaz" dedi.

İçkale tamamlanana kadar müzenin geçici olarak hizmet verebilecek konuma getirilebileceğini ve bunun örnekleri olduğunu vurgulayan Paçal, şunları kaydetti:

"Biz hemen her yıl Antakya'daki mozaik müzesine gidiyoruz. Müze eski yerinden taşındı. Ancak taşınma esnasında bile müze kapatılmadı. Her gittiğimizde bize taşınan bölümler dışındaki bölümleri gezdirdiler. Burada çok kısa bir süre kapatılan müze diğer tarafta hemen açıldı. Yani oraya gelen insanlar kısmen de olsa müzeyi gördü. Diyarbakır'da müzeyi kapattılar. Yıllardır Diyarbakır Müzesi kapalı kaldı. Böyle bir mantık yok."

"İLGİLİLER BU KONUDA HASSAS OLMALI"

İlgililerle görüştüklerinde kendilerine onlarca mazeret sunulduğunu anlatan Paçal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyanın öbür ucundan turistler geliyor müzeyi görmeden gidiyorlar. Gelen, her yıl Diyarbakır'a gelecek diye bir şey yok. Belki hayatı boyunca bir defa gelen ve gelecek turistler var. Onun için bu tür altyapıların iyi yapılması lazım. Yöneticiler bu konularda hassas olmalı. Türkiye'deki birçok müzeden hem fazla hem de kıymetli eserlerimiz var. Ancak biz bunları sunamadık. Geçen yıl açılacak denen müze bu döneme kadar açılmadı. Ne zaman açılacak bilmiyoruz. İçkale turizm kompleksi halen netleşmiş değil." - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mezopotamya Diyarbakır Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title