Haberler

Diyarbakır'a Orman ve Su İşleri İçin 10 Yılda 2 Milyar TL Yatırım Yapıldı

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, bir dönem kaderine terk edilen Diyarbakır’a sadece su ve orman işleri için 11 yılda 2 milyar 192 milyon TL yatırım yapıldığını açıklayarak, “İktidara gelmeden önce söz vermiştik, sözümüzü tuttuk. Kaderine terk edilen Diyarbakır’a hak ettiği hizmeti verdik” dedi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, bir dönem kaderine terk edilen Diyarbakır'a sadece su ve orman işleri için 11 yılda 2 milyar 192 milyon TL yatırım yapıldığını açıklayarak, "İktidara gelmeden önce söz vermiştik, sözümüzü tuttuk. Kaderine terk edilen Diyarbakır'a hak ettiği hizmeti verdik" dedi.

AK Parti iktidarı döneminde her alanda önemli reformlar yapıldığını vurgulayan İçten, bölgeler arası yatırımlardaki eşitsizliği giderdiklerinin altını çizdi. Diyarbakır'ın yıllardır beklediği yatırımların AK Parti eliyle yapıldığını ifade eden İçten, orman ve su işleri alanında 2003 ile 2014 tarihleri arasında Diyarbakır'a 2 milyar 192 milyon TL yatırım yapıldığını açıkladı.

DİYARBAKIR'A YILDA 41,5 MİLYON TL GELİR ARTIŞI SAĞLANDI

Silvan ilçe merkezi ve üç köye 7 YAS kuyusu açıldığı bilgisini veren İçten, bu çalışmaların sonunda 7,38 milyon metreküp içme suyunun sağladığını anlattı. Bu miktarın Silvan'ın 2030 yılına kadar olan su ihtiyacını karşılayacağını ifade eden İçten, Ergani'de yapılacak 24,6 kilometre isale hattı ile Dicle Barajı rezervuarında yılda 15,5 milyon metreküp içme suyunun temin edilerek ilçenin 2045 yılına kadar olan su ihtiyacının karşılanacağını söyledi. Tamamlanan sulama tesisleri ile 140 bin 280 dekar arazinin sulamaya açıldığını belirten İçten, böylece Diyarbakır'a yılda 41,5 milyon TL gelir artışı sağlandığının altını çizdi. Yapım aşaması devam eden sulama kanallarının tamamlanmasıyla birlikte sulanabilir tarım arazisinin miktarının mevcut kullanılan arazilerinin 5 katından daha fazla olacağını söyleyen İçten, projelerin yakın bir zaman içinde tamamlanacağını, bu aşamadan sonra on binlerce kişiye istihdam sağlanacağını vurguladı.

DERE ISLAH ÇALIŞMALARI

Diyarbakır'a kazandırılan altyapı çalışmaları ve yatırımlar yapılarken şehrin tabii güzelliklerinin korumaya azami ölçüde dikkat edildiğini anlatan İçten, bu kapsamda birçok dere ıslah çalışmasının yapıldığını kaydetti. İçten, tamamlanan taşkın koruma tesisleri sayesinde 32 yerleşim yeri ile bin 90 dekar arazinin taşkın zararlarına karşı korunduğunu ifade etti. Silvan, Hazro, Çınar, Ergani, Dicle, Bismil, Hani, Kulp, Çüngüş, Sur ilçelerinde yapımı devam eden dere ıslah çalışmalarının birçoğunun 2015 yılının sonunda tamamlanacağını ifade eden İçten, "Dere ıslah çalışmalarının tamamlanmasıyla Diyarbakır'ın asırlardır korunan doğal güzellikleri gün yüzüne çıkarılacaktır. Bu çalışmalar sayesinde onlarca yerleşim yeri taşkın sulardan korunacak, olası can ve mal kayıplarının önüne geçilecektir. Zira daha önce 32 yerleşim yerinde yapılan bu çalışmalar ile önemli sonuçlar aldık" ifadelerini kullandı.

HES PROJELERİ

Diyarbakır'daki HES çalışmaları hakkında da bilgi veren İçten, işletme safhasında olan 4 tesiste yıllık 636 milyon kilowatt enerji üretildiğini açıkladı. İnşaat aşamasında olan ve yakın bir zaman sonra üretim aşamasına geçecek bir tesisin ise yıllık enerji üretiminin 681 milyon kilowatt olacağını anlatan İçten, ön inceleme, planlama ve proje aşamasında olan 12 tesisin bulunduğunu kaydetti. Söz konusu tesislerin tamamlanmasıyla birlikte yıllık enerji üretiminin 1 milyar kilowatt olacağının bilgisini paylaşan İçten, şunları kaydetti:

"İktidara geldiğimiz günden bu yana bölge ayrımı yapmadan, ihtiyaca göre adil bir hizmet götürme anlayışını benimsedik. AK Parti iktidarından önce kaderine terk edilen, unutulmaya yüz bırakılan Diyarbakır tarihten gelen ihtişamlı günlerine AK Parti sayesinde kavuştu. Şehre kazandıracağımız elektrik üretim tesisleri sayesinde hem sanayii hem de konut alanındaki tüketimde yaşanan sorunlar tamamen sona erecektir."

DAHA YEŞİL DİYARBAKIR İÇİN 21 MİLYON FİDAN DİKİLDİ

Sulama alanında yapılan başarıları çalışmaların yanı sıra orman ve ağaçlandırma faaliyetlerinde de önemli mesafeler katedildiğini anlatan İçten, ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2003 ile 2014 yılları arasında 319 bin 760 dekar arazide 21,6 milyon fidanın Diyarbakır'a kazandırıldığını aktardı. 77 okulun bahçesine 22 bin 500 fidanın dikildiğini anlatan İçten, bu dikimlerin yanı sıra 21 bin 200 fidanın vatandaşlara ve öğrencilere dağıtıldığını söyledi. 23 köyün mezarlık alanına 17 bin fidan dikildiğini belirten İçten, 17 ibadet mekanının bahçesine ise 8 bin fidanın kazandırıldığını kaydetti. Ağaçlandırma faaliyetlerinin yanı sıra 3 mersiye yeri ve 1 bal ormanının inşa edildiğini anlatan İçten, Sur ilçesine 890 dekarlık alanda şehir ormanının kurulduğunu söyledi.

GELİR GETİRİCİ ÜRÜNLERE HIZ VERİLDİ

ORKÖY alanında da önemli çalışmalar yapıldığını aktaran İçten, şunları kaydetti:

"ORKÖY çalışmaları kapsamında son 12 yılda orman köylerinde yaşayan 2 bin 350 aileye 5,7 milyon TL ferdi proje kredisi verildi. 2013 yılında 9 köyde 52 bin 750 badem ve ceviz fidanı dikilerek, bin 400 dekar alanda gelir getirici badem fidanı ile ağaçlandırma yapıldı. Bunun yanında Badem Eylem Planı kapsamında 4 köyde 200 dekar alanda 20 bin gelir getirici ağaç dikimi yapıldı."

Diyarbakır'ın inanç ve tarihi turizminin yanı sıra doğa turizminin de canlandırılması için tabiat turizmi master planlarının işletildiğini anlatan İçten, "Doğa turizmine konu olacak seçkin özellikli alanlar belirlendi. Biyolojik çeşitliliğin etkin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması maksadıyla yapılan çalışmalar sonucu nesli tükenme aşamasında olan ve dünya üzerinde sadece Çermik'te bulunan Ajuga xyllorhiza bayrak türü olarak seçildi" diye konuştu.

Katı atık, atıksu gibi altyapı projeleri için toplam 943 bin 511 TL maddi destekte bulunduğunu aktaran İçten, ayrıca belediyelere çöp toplama araçlarının tahsis edildiğini aktardı.

"SÖZÜMÜZ VARDI, YERİNE GETİRDİK"

Diyarbakır'ın günü kurtarma telaşıyla hareket eden politikalardan çok çektiğini anlatan İçten, AK Parti ile bu siyaset tarzına son verdiklerini aktardı. İktidara gelmeden önce Diyarbakır halkına yapılacak hizmetleri anlattıklarını ve bunların tamamının yapılacağına dair söz verdiklerini ifade eden İçten, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şükürler olsun bugün verdiğimiz sözün gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Geldiğimiz noktada Diyarbakırlılara verdiğimiz hizmet sözünü yerine getirdik ve getirmeye devam edeceğiz. Yakın bir zaman sonra bölgenin cazibe merkezi olacak Diyarbakır'ın AK Parti ile yakaladığı gelişme ve değişim gittikçe ivme kazanıyor." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Cuma İçten Diyarbakır Ak Parti Silvan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title