Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Görmez Rusya'da

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bugün İslam coğrafyasında yeniden barış ve esenliği, merhamet ve şefkati, kardeşlik ve dostluğu, hak ve adaleti, ahlak ve fazileti egemen kılmaya ihtiyacımız var. Birliğe, beraberliğe, yardımlaşmaya ve dayanışmaya ihtiyacımız var" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bugün İslam coğrafyasında yeniden barış ve esenliği, merhamet ve şefkati, kardeşlik ve dostluğu, hak ve adaleti, ahlak ve fazileti egemen kılmaya ihtiyacımız var. Birliğe, beraberliğe, yardımlaşmaya ve dayanışmaya ihtiyacımız var" dedi.

Görmez, 23 Eylül'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla açılan Moskova Merkez Camisi'nde, Rusya Müslümanlarına cuma hutbesi verdi.

Hutbeye, "Rusya Federasyonu'nda yaşayan 25 milyondan fazla kardeşimize Türkiye'deki kardeşlerinden, İstanbul'dan, Ankara'dan gönül dolusu selamlar, muhabbetler getirdim" diye başlayan Görmez, Moskova Merkez Camisi'nin, ebediyen birlik, barış ve kardeşlik merkezi olmasını umut ettiğini söyledi.

Görmez, İslam'ın rahmet mesajlarının bu topraklara kılıçla kalkanla değil, barışla, ilimle ve hikmetle geldiğini ifade ederek, "Sizin atalarınız yüzlerce yıl, bin yüz yıl önce Volga Nehri'nin etrafında, İdil-Ural bölgelerinde tevhidin, adaletin, merhametin kurucusu oldular. Sizler Maveraünnehir İslam medeniyetinin çocukları olarak bin yıldır bu coğrafyada kendi vatanlarınızda imanınızı, İslamınızı, Müslümanlığınızı muhafaza ettiniz. Yüzyıllık tüm ideolojik baskılara rağmen kimliğinizi korudunuz. Bugün de size düşen Müslüman kimliğinizi korumak ve muhafaza etmektir" diye konuştu.

- "Suriye'de yeni Aylan bebekler olmaması için dua edelim"

Görmez, bugün İslam coğrafyasının tarihin en zor süreçlerinden geçtiğine işaret ederek, "Yüzyıldır akan kan ve gözyaşı son on yıllarda artarak devam ediyor. Tarih boyunca selam ve eman yurdu olan medeniyet merkezlerinden ateşler yükseliyor. Milyonlarca insan yerinden yurdundan koparak göç ediyor. Akdeniz sadece mülteciler mezarlığına değil, vicdan ve merhamet mezarlığına dönüştü" dedi.

Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu durumun sizleri asla ümitsizliğe sevk etmesin. İslam dünyasında olup bitenler, sizin kardeşliğinize asla gölge düşürmesin. Şiddetin, savaşın, vahşetin gölgesinde din adına üretilen ideolojilerin, din adına üretilen şiddetin sizin çocuklarınıza bulaşmasına asla izin vermeyin. Sizler tarih boyunca ecdadınızın inşa ettiği hikmetli yoldan ayrılmayınız."

İslam ümmeti olarak İslam diyarlarını yeniden ilim, hikmet ve marifet yurduna dönüştürmek için çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirten Görmez, "Bugün İslam coğrafyasında yeniden barış ve esenliği, merhamet ve şefkati, kardeşlik ve dostluğu, hak ve adaleti, ahlak ve fazileti egemen kılmaya ihtiyacımız var. Birliğe, beraberliğe, yardımlaşmaya ve dayanışmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.

Görmez, "Bugün sizlerden insanlık onurunun Akdeniz kıyılarına vurduğu tüm dini, siyasi ve etnik tartışmadan azade Aylan yavrularımız için dua istiyorum. Bugün, Suriye'de yeni Aylan bebekler olmaması için dua edelim. Bugün, Gazze'deki masum kardeşlerimiz için dua edelim. Gözlerimiz önünde eriyen merhamet duygusu için, Arakan'da zedelenen insanlık onuru için sizlerden dua bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, hutbenin ardından cuma namazını kıldırdı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya Müslümanları Dini İdaresi tarafından inşa ettirilen caminin iç dekorasyonu Klasik Osmanlı sanatı üslubuyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfınca yaptırıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Mehmet Görmez Moskova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title