Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Patrik Iı. İlia'yı Ziyaret Etti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Gürcistan Ortodoks Patriği ll. İlia'yı ziyaret etti.

Gürcistan Patriği ll. İlia'nın resmi davetlisi olarak Gürcistan'da bulunan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Patrikhane tarafından en üst düzeyde karşılandı. Patrikhane İlahi Korosu tarafından 'Ömrünüz uzun olsun' anlamı taşıyan ve sadece üst düzey ziyaretlerde söylenen ilahiler eşliğinde karşılanan Görmez, Patrik ll. İlia'nın davetinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Patrik İlia'nın şahsında tüm Gürcistan halkını sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Sizin Türkiye ziyaretiniz ve bizim bu ziyaretlerimiz hem iki ülke arasındaki kardeşliğin tesisi için hem de bölge barışı için son derece önemlidir" dedi.

"DİN, BÜTÜN TOPLUMLARIN VİCDANININ EN DERİNİNDE YER ALAN DEĞERLER MANZUMESİDİR"

Toplumlar arasındaki ilişkilerin dört koldan olduğu zaman daha anlamlı olacağını belirten Görmez, "Devletten devlete, milletten millete, hükümetten hükümete ve kurumlardan kurumlara olan ilişkiler sağlıklı olduğunda daha anlamlı olur. Toplumun vicdanını temsil eden dini kurumlar arasındaki ilişkiler her dördünü de olumlu yönde etkiler. Çünkü din, bütün toplumların vicdanının en derininde yer alan değerler manzumesidir. Dini kurumlar arasındaki ilişkiler halkların yürekleri, kalpleri arasındaki münasebeti kurarak, halklar arasındaki barışı tesis ederler" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Gürcistan'ın tarih boyunca iyi komşuluk ilişkileri içinde olan ve ortak akrabaları olan iki toplum olduğunu ifade eden Görmez, "1800'lü yıllarda farklı inançlara sahip pek çok Gürcü vatandaş Türkiye'ye göçmüştür. Aynı şekilde Tiflis'te, Batum'da, Ahıska'da ortak akrabalarımız var. Aslında Türkiye'de Gürcülerin, Gürcistan'da Türklerin, Müslümanların varlığı iki ülkeyi birbirine daha çok yakınlaştıracak önemli unsurlardır. Tarihimize baktığımızda tarihte yaşanan güzellikleri modern çağlarda, bu çağlarda sürdürememek üzüntü vericidir. İnsanlık her konuda, her meselede önemli gelişmeler kaydederken farklı dinleri, inançları, kültürleri barış içinde birlikte yaşatma konusunda hala problem yaşaması, gerileme yaşaması insanlık adına üzüntü vericidir. Tiflis'e baktığımızda tarih boyunca Müslümanlık ve Hristiyanlığın iç içe yaşandığı bir şehir olmuştur. Müslümanların idaresinde olduğu zamanlarda Hristiyanlar özgürce kendi inançlarını yaşatmışlar, Hristiyanların idaresinde olduğu zaman da Müslümanlar kendi inançlarını, mabetlerini özgürce yaşatmışlar. Gürcistan'da camilerin yüzde 90'ı tarihten kalma camilerdir. Modern zamanlarda çok az bir kısmı yapılabilmiş, onlar da evlerden çevrilerek yapılabilmiştir. Aynı şekilde İstanbul'a baktığımızda tarih boyunca dünyada eşi benzeri yokken farklı dinleri, medeniyetleri barış içinde yaşatmış eşsiz bir başkent olmuştur. Ankara'da ifade ettiğim gibi Gürcü Hristiyan bir vatandaşımız nerede yaşıyorsa kendi mabedine sahip olması, kendi çocuklarına dini eğitimini vermesi en doğal hakkıdır. Aynı şekilde Gürcistan'da yaşayan bir Müslüman da kendi inancını özgürce yaşaması, çocuklarına dini eğitimi vermesi, kendi mabedini yapması en doğal şeydir" diye konuştu.

Görmez, konuşmasına şöyle devam etti:

"Tüm dünyaya medeniyet merkezi olduğunu iddia eden Avrupa'da her gün bir camiye saldırı düzenlenebiliyor. ya da nefretini göstermek için domuz kafası asılabiliyor. Bunların cahil Müslümanlardan kaynaklanan sebeplerinin farkındayız. Ancak bu sebepler yeryüzünde hiçbir mabede saldırıyı mazur göstermez. Bütün ilahi dinlerin en temel ilkesi samimiyettir. Bu ilkeden hareketle iki ülke arasında ortak bir komisyon oluşturulduğunda her iki ülkede yer alan sorunlar daha kolay çözülecektir. İnanıyorum ki kuracağımız ortak heyet ortak sorunları ele alacaktır. İki ülke birlikte karar verirken hem Ahıska'daki Ahmediye Camii ve Batum'daki Aziziye Camii'nin restorasyonu konusunda gereken adımların atılacağına inanıyorum. Sadece her iki restorasyonda da her şeyin aslına uygun olması esas olmalıdır. Allah'ın dinine baktığımız zaman, yaratıcının yeryüzüne gönderdiği peygamberlerin öğretilerine dikkat ettiğimiz zaman aslında bütün yeryüzü mabettir. İnsanlar yeryüzünü bir mabet olarak göremeyip, kendilerini dar duvarlar arkasına hapsetmesiyle sorunlar başlamıştır. Bütün varlık onundur. Bütün kainatı o yaratmıştır. Bütün insanları o yoktan var etmiştir. Dolayısıyla yeryüzünü birlikte imar etmek esastır. Üzerinde durduğunuz sorunlar birlikte kuracağımız ortak komisyon tarafından ele alınacaktır."

"BU ZİYARET İLİŞKİLERİMİZİN YENİ BİR AŞAMASIDIR"

Patrik ll. İlia ise, Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in ziyaretinin tarihi bir ziyaret olduğunu belirterek, duyduğu memnuniyeti aktardı. Kendisinin Türkiye'de çok sıcak ve dostane bir şekilde karşılandığını hatırlatan Patrik İlia, "Bu ziyaret ilişkilerimizin yeni bir aşamasıdır ve biz bu ziyarete çok büyük bir önem atfetmekteyiz. Çünkü aramızdaki ilişkiler hem bizim halklarımız hem de bölgedeki halkların iyiliğinedir" dedi.

Çocukluğunun geçtiği evde Müslümanlarla sıcak dostluklar, komşuluklar yaşandığını ifade eden Patrik İlia, şöyle konuştu:

"Benim büyüdüğüm ailede Müslümanlara karşı çok büyük bir saygı vardı. Annemin ve babamın Kuzey Kafkasyalı dostları vardı ve onlar gelip evimizi ziyaret ederlerdi. Annem ve babam büyük sevgiyle Müslüman dostlarını karşılardı ve evin en güzel odasını kendilerine verir, dini vazifeleri için seccade sererdi. Biz de yan odada dua ederdik. Dua ettikten sonra bir masanın etrafında oturup birlikte yemeklerimizi yerdik. Aramızdaki sevgi ve saygı çok büyüktü."

Patrik ll. İlia, Başkan Görmez'e Gürcistan'daki sosyal yapı hakkında bilgi vererek, Türkiye'deki Gürcü vatandaşların dini talepleri ve dini eğitimi konusunda taleplerini iletti. Ziyarete Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan ve Patrikhane'den üst düzey katılım oldu. Ziyaretin ardından Patrik ll. İlia, Başkan Görmez'e Patrikhane'yi gezdirdi. - TİFLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Diyanet İşleri Başkanlığı Mehmet Görmez Gürcistan Türkiye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title