Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'den Kadir Gecesi'ne Özel Dua

Güncelleme:

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kadir Gecesi nedeniyle bir mesaj yayınladı. Görmez, mesajında Kadir Gecesi'nde nasıl dua edilmesi gerektiğini anlattı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, 13 Temmuz pazartesiyi salıya bağlayan gece Kadir gecesi olduğunu belirterek bir mesaj yayınladı. Ramazan-ı Şerifin kalbi mübarek Kadir gecesine kavuşmanın sevinç ve mutluluğunun yaşanacağını kaydeden Görmez, "Ülkemizin, milletimizin, yurt dışındaki millet varlığımızın, gönül coğrafyamızın ve topyekun İslam aleminin mübarek Kadir gecelerini can-ı gönülden tebrik ediyorum. Ramazan ayını on bir ayın örneği ve sultanı kılan Rabbimiz, Kadir gecesini de Ramazan'ın kalbi ve kıymetlisi kılmıştır. Kur'an-ı Kerim'de bu geceye müstakil bir sure tahsis eden yüce Rabbimiz, gecenin değerini de bizzat surede haber vermiştir" ifadesini kullandı. Görmez, Kadir Gecesi'nde nasıl dua edilmeli sorusunun cevabını da verdi.

KADİR SÜRESİ'NDE ÜÇ MESA J

Her sene kadrimizi yüceltmek için gelen Kadir gecesinin anlatıldığı Kadir Suresinde, aslında bize üç mesajın getirildiğini belirten Görmez, mesajına şöyle devam etti:

"Birincisi, Kadir gecesinin hidayet kaynağımız Kur'an-ı Kerim'in ümmeti olmakla müftehir olduğumuz Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa'nın (sas) kalbine inmeye ve İslam güneşinin yeryüzünü aydınlatmaya başladığı gece olmasıdır.

O halde Kadir gecesini ihya etmenin yolu, Kur'anın kadir ve kıymetini bilmekten, Kur'anla hayatı anlamlandırmaktan, onunla hayata, insana, eşyaya, tabiata, çevreye ve kainata bakmaktan geçer. Yaşayan Kur'an Resül-ü Ekrem'in (sas) çağlar üstü örneklik ve rehberliğini doğru anlamak ve onu doğru takip etmekten geçer. Ancak, o zaman Kadir gecesi bizim hayatımıza bin kat değer katabilir. Ancak o vakit şeref, izzet ve itibar gecesi, bize şeref izzet ve itibar kazandırabilir."

İKİNCİ MESAJ: BİR ÖMRE BEDEL FIRSAT

İkinci mesajın, her yıl gelen Kadir gecesiyle yüce Rabbimiz tarafından müminlere bir ömre bedel imkan ve fırsat sunulmuş olması olduğunu vurgulayan Görmez, şunları dedi:

"Bu yönüyle Kadir gecesi diğer bütün kutlu zamanların üstünde ve önünde olarak yüce Rabbimizin insanlığa bir rahmet ve umut kapısı olarak bahşettiği mübarek bir gecedir. Bunun anlamı şudur: Ey ömür sermayesini boş ve beyhude geçiren insan, her yıl bir ömre bedel bir gece sana lütfedilmiştir. Öyleyse yeni bir hayata başlayabilirsin. Şu halde Kadir gecesini ihya etmenin yolu, bir daha dönmemek üzere tövbe ederek "Kur'an'ın hak, hakikat, ahlak ve adalet ilkelerine ne ölçüde sarılıyoruz?"; "Biz, Kur'an da ne kadar varız? Kur'an, biz de ne kadar var?" sorularının cevabını nefsimizde, ailemizde, toplumumuzda ve İslam toplumlarında aramaktan geçer. Yüce Rabbimiz nezdinde değerimizi yükseltmenin yolu, hayatımızı 'Her geleni Hızır, her geceyi Kadir bil!' şuuruyla sürdürmekten geçer. Allah katında yeniden yücelmenin yolu, sürekli nefis muhasebesi yapmaktan, geçmişimizi değerlendirmekten, gafletle geçen günlerimizi sorgulamaktan, hata ve günahlarımızdan tövbe ve istiğfar etmekten geçer. Bu gece ile yükselmenin yolu, yüce Rabbimizden af ve bağışlanma dilemekten, Resul-ü Ekrem'in (sas) Kadir gecesinde nasıl dua edeceğini soran Hz. Aişe validemize öğrettiği "Allah'ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, bizi de affeyle" (Tirmizi,) niyazını hayatımızda kavli ve fiili duaya dönüştürmekten geçer. Ancak o zaman Sevgili Peygamberimizin (sas) 'İnanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir gecesini ihya eden kimsenin de geçmiş günahları bağışlanır.' müjdesine nail olabiliriz.

ÜÇÜNCÜ MESAJ: MELEKLER YERYÜZÜNE İNER

Üçüncü mesajın, vahiy meleği Cebrail aleyhisselam ile Allah'ın meleklerinin Kadir gecesinde yeryüzüne selam ve esenlik getirmek üzere her türlü iş için inmeleri olduğunu anlatan Görmez, sözlerine şöyle devam etti:

"Kur'an'ın nüzulü hürmetine bir kez yaşanan bu hadise, Cenab-ı Hakk'ın biz müminlere çok büyük bir ikramı, ihsanı ve lütfu olarak her sene tekerrür etmektedir. Öyleyse Kadir gecesini ihya etmenin yolu, Kur'anın barış ve esenlik mesajlarına kulak vermekten, yeryüzünde barış ve esenliğin egemen olması için çaba göstermekten geçer. Ancak o zaman Allah'ın meleklerinin yeryüzüne barış ve esenlik getirmek üzere indiklerini idrak edebiliriz."

"BAŞTA SURİYE VE IRAK OLMAK ÜZERE..."

Ramazan ayı boyunca Suriye ve Irak başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde Müslüman kardeşlerimizin yaşadığı şiddet ve çatışmalara değinen Görmez, "katledilen masum canlar, akıtılan masum kanların, dökülen gözyaşlarının, Filistin, Kudüs, Gazze, Mısır, Doğu Türkistan ve Myanmar/Arakan'daki mazlumiyet ve mağduriyetlerin, bu Ramazan'ı da buruk bir şekilde geçirmemize neden olduğunu" vurguladı.

KADİR GECESİ'NDE NASIL DUA ETMELİ?

Görmez, Kadir gecesinde yüce Rabbimize nasıl dua edileceğini şöyle anlattı:

"Ya Rabbelalemin! Ümmet-i Muhammede rahmetinle muamele eyle! Ümmet-i Muhammedi cehalet, tefrika ve fitne hastalığından kurtar! Ümmet-i Muhammedi iki cihanda aziz eyle! Ümmet-i Muhammedi tevhid ve vahdette birleştir! Bizleri 'Müminler ancak kardeştirler' ilahi fermanınca zihinleri bir, yürekleri bir, gayeleri bir, sevgileri bir, hüzünleri bir, acıları bir kardeşler topluluğu eyle! Bizleri, bütün insanlığın özlemi olan barış ve huzur ortamını tesis edenlerden eyle! Bizleri Kadir gecesinin feyz ve bereketinden mahrum eyleme!"

Görmez, bu duygu ve düşüncelerle Kadir gecesinin, ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını, acılar içinde kıvranan İslam alemine merhamet, adalet ve barış; insanlık alemine ise hidayet getirmesini yüce Rabbimden niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Mehmet Görmez Kadir Gecesi Dini Kadın Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı?
500

Yorumlar (36)

Bagimsiz ihtiyar:

Hocam mercedesin yildizini boynuna asarsan yildizli cennete gidersin .

5
8
yanıtYanıtla
04:

haramda hiç bahsetmemiş

4
8
yanıtYanıtla
Hakiki:

Kukla

4
8
yanıtYanıtla
hhh:

Allahim mersedes tamsm helokopter olsun bide ucakta seneye allahim acele et lutfen daha cok sey var

4
6
yanıtYanıtla
Hakiki akp li:

Erdoganin emridir:))))bana dua et tutarsa sana bir mercedes daha demistir:))))))))

3
7
yanıtYanıtla
hoca:

Ey hocama laf atan dinsiz insanlar siz ne anlarsiniz kadir gecesinden

7
3
yanıtYanıtla
xxx:

Mersedesin icinde dua et kandil icin dua etdecekmis kandil carpaydi seni din tucarlari

3
6
yanıtYanıtla
dennis dortmund:

Senin duan ancak dunyaca tescili bashirsiza gecer utanmadan kendini ein adaminda sayiyosun yobaz sende garibanin vergilerini caldin.

2
6
yanıtYanıtla
KırmızıMobil-IOS:

Görmez e güzel güzel mercedesler diyede devam edebilirsin

3
5
yanıtYanıtla
Yorumlarınıza tükürüyumMobil-ANDROID:

Yorum dan anlamayan asalak lar... hdp nin klavye manyak lari ... Hepinize ayri ayri cin görünsün. .amin

6
2
yanıtYanıtla
Tüm 36 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title