Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Görmez Açıklaması

"(Mülticelere yönelik çalışmalar) Türkiye'nin her ilinde ve ilçesindeki müftülerimiz, vaizlerimiz, önemli din görevlisi arkadaşlarımız, cemaatlerindeki hayırsever iş adamlarıyla heyet oluşturacak ve her il ve ilçemizde kaç mülteci var, kaçının evi barkı var veya yok, kaçı aç susuz bunları tespit edecek.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, mültecilere yönelik çalışmalar yapacaklarını belirterek, " Türkiye'nin her ilinde ve ilçesindeki müftülerimiz, vaiz, önemli din görevlisi arkadaşlarımız, cemaatlerindeki hayırsever iş adamlarıyla heyet oluşturacak ve her il ve ilçemizde kaç mülteci var, kaçının evi barkı var veya yok, kaçı aç susuz bunları tespit edecek. Her birinin insan onuruna layık yerlerde olması için bizzat öncülük edecek" dedi.

Görmez, "Hiç Kimse Kimsesiz Kalmasın... Bu Ramazan ve Her Zaman" başlığı altında "yalnızlık" temasıyla düzenlenecek ramazan etkinlik ve faaliyetlerinin tanıtıldığı toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İslam dünyasında yaşanan en büyük sorunlardan birinin, "ibadetlerin özü ve ruhundan fazla şekil boyutuyla ilgilenilmesi" olduğunu dile getiren Görmez, son yıllarda ramazanın manevi dünyaları nasıl zenginleştireceğinin konuşulması yerine ekranlarda sürekli "sahur şu saatte mi başlayacak" gibi tartışmaların yer aldığını söyledi. Görmez, ibadetlerin özü ve ruhuna yoğunlaşılması gerektiğini vurguladı.

"Uyuşturucu ile mücadelede bir çalışmanız olacak mı?" sorusu üzerine Görmez, sadece uyuşturucu ile değil, her türlü bağımlılıktan insanları korumanın en büyük vazifeleri olduğunu, bu konuda Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile ortak çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Görmez, "Yeşilay ile bütün din görevlilerimiz, her ilde kanaat önderi niteliğinde öne çıkmış din görevlilerimizle her türlü bağımlılıktan gençlerimizi korumak ve bilinç oluşturmak için bir çalışma yürütecek. Cami içinde yaptığımız konuşmalarımızın, vaazlarımızın en önemli konularından biri bu olmuştur" diye konuştu.

Mültecilere yönelik planlanan çalışmalara ilişkin soru üzerine Görmez, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin her ilinde ve ilçesindeki müftülerimiz, vaizlerimiz, önemli din görevlisi arkadaşlarımız, cemaatlerinde hayırsever iş adamlarıyla heyet oluşturacak ve her il ve ilçemizde kaç mülteci var, kaçının evi barkı var veya yok, kaçı aç susuz bunları tespit edecek. Her birinin insan onuruna layık yerlerde olması için bizzat öncülük edecek. Biz yapmak istiyoruz lütfen herkesin bize destek versin."

"Alevilik konusu Türkiye'de hiçbir zaman toplumsal bir sorun olmamıştır"

Görmez, "Alevilikle ilgili 'bu sorunu tartışmak için toplum şu anda daha hazır' şeklinde bir açıklamanız oldu. Burada ne demek istediniz?" sorusuna karşılık, Alevilik meselesinin toplumsal, hukuki, özgürlükler ve siyasi boyutunun olduğunu söyledi.

"Aslında Alevilik konusu Türkiye'de hiçbir zaman toplumsal bir sorun olmamıştır. Biz birlikte yaşayan toplumuz. Türkiye'de kendisini Ehli Sünnet olarak adlandıran ama bunu Müslümanlığın üzerinde bir üst kimlik olarak asla görmeyen topluluk Alevi komşusuna, dostuna, arkadaşına öteki gözüyle bakmamıştır, bakmaz" ifadelerini kullanan Görmez, bununla ilgili tarihte yaşanan sorunların farkında olduklarını dile getirdi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Toplum bu konuda bütün katmanlarıyla atılacak her türlü adıma hazır. Herhangi bir adım atıldığında, devlet, hukuk bir adım atarak her türlü özgürlüğün önünü açtığında toplumdan buna 'hayır, neden bunu yapıyorsunuz' diyecek kimse yok. Bunu kastettim. Bunda da Diyanet İşleri Başkanlığımızın önemli katkıları olmuştur. Bu topraklarda birlikte yaşama ahlakı ve hukukunun tarihsel kökenleri mevcuttur, bunları sadece güncellemek gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Kadın ve çocuğa karşı şiddet, istismar öncelikli konularımızdan"

Kadın ve çocuklara yönelik şiddet konusuyla ilgili çalışmaları olup olmadığı sorulan Görmez, sosyal içerikli din konularını takip etmek için bir daire başkanlığı kurduklarını ifade etti.

Görmez, mevcut dönemde "din" denildiğinde sadece namaz, oruç, zekat gibi ibadetlerin akla geldiğini kaydederek, ancak dünyanın neresinde olursa olsun akan gözyaşını durdurmak istediklerini vurguladı.

Kadın ve çocuk istismarı, töre cinayetleri, kadına karşı şiddet gibi konuların son birkaç yıldır öncelikli konuları arasına girdiğinin altını çizen Görmez, sadece vaaz ve telkinlerle bu problemlerin ortadan kalkmayacağını dile getirdi.

Bu konularda toplumda farkındalık oluşturmak istediklerini söyleyen Görmez, çocuklara küçük yaşta bu konuların anlatılması gerektiğini kaydetti.

"İslam dini ve dünyası, tarihin en zor süreçlerinden geçiyor"

Görmez, İslam ülkelerinde yaşanan çatışmalara ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, bu konuda 8 dilde açıklama yaparak İslam dünyasının her yerinde seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirtti.

İslam dininin ve dünyasının tarihin en zor süreçlerinden geçtiğine işaret eden Görmez, çatışmaları sadece mezhep kavgası şeklinde takdim etmenin eksiklik olduğunu düşündüğünü söyledi.

Görmez, "Tarihte yaşanmış bir mezhep kavgası değil bu. Yaklaşık 2 asırdır işgaller, sömürgeler, istibdat rejimleri gölgesinde büyüyen yaralı bilinçlerin ürettiği bir kaostur. Bu kaosun meydana getirdiği ideolojilerin mezhep rengine bürünerek insanların birbirine karşı getirilmesinden ibarettir" dedi.

Bazı ilahiyatçıların ramazanda televizyon programlarından alacakları ücretlerle ilgili tartışmalara ilişkin görüşü sorulan Görmez, iftar ve sahur programlarında mümkün olduğu kadar reklam ve propaganda dilinin kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Görmez, programlarda dini bilgiler konusunda öğretici olunması gerektiğinin altını çizerek, sadece duygulara hitap ederek ağlatma kaygısı taşınmaması, akla ve kalbe hitap edilmesi, yanlış bilgilerin düzeltilmesi, efsanevi anlatımlardan uzak durulması, Kur'an-ı Kerim ve sünnet çerçevesinde kalınması gerektiğini sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Mehmet Görmez Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title