Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Görmez Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Dünya henüz tanımazken, bilmezken biz İstanbul'da camiyi, kiliseyi, sinagogu yanyana kurmuş ve barış içinde birlikte yaşatmış bir geleneğe, tarihe sahibiz" dedi.

ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu üyeleri, Görmez'i makamında ziyaret etti.

Görmez, ziyaretteki konuşmasında, özgürlüğün insanoğlunun varoluşunun anlamı olduğunu, bütün özgürlüklerin insanoğlu için önem taşıdığını vurguladı.

Bütün özgürlüklerin önemli olduğunu ancak din özgürlüklerinin farklı bir anlam taşıdığını dile getiren Görmez, dinin insanoğlunun hayatının anlam haritası olduğunu ifade etti.

Dinin, insanın vicdanını ilgilendirdiğini, bu nedenle din özgürlüğü ile vicdan özgürlüğünün birlikte anıldığını aktaran Görmez, din özgürlüğünün diğer özgürlüklerden bir farkının da ebedi hayatı ilgilendiren boyutları olduğunu söyledi.

Görmez, "Genelde bütün özgürlükleri, özelde din özgürlüğünü takip etmek, varsa özgürlük ihlallerini tespit etmek, son derece insani, ilahi, mukaddes bir görevdir. Onun için aslında farklı dünyalarda da olsa din özgürlüklerini takip etmek, tespit etmek, özgürlük ihlalleri varsa engel olmak, insanlığı bilgilendirmek son derece kutsal bir görevdir" diye konuştu.

Bu çalışmaların, kutsiyetine, insaniliğine ve ahlakiliğine gölge düşmemesi için hazırlanan raporların bazı şartlar taşıması gerektiğini vurgulayan Görmez, raporların siyasi, ideolojik gayelerle gölgelenmemesi, objektif, doğru bilgiye dayanması, dinler ve inançlar arasında bir ayrım yapılmaması gerektiğini bildirdi.

Komisyonun 2012, 2013 raporlarını dikkatle okuduğunu belirten Görmez, "Şahsen gönülden katıldığım isabetli hususlar olmakla birlikte üzülerek belirtmeliyim ki yanlış tek taraflı yönleri de var. Bunu aynı zamanda objektif olmaya çalışan bir bilim adamı sıfatıyla da söylüyorum" dedi.

Görmez, komisyonun 2012 raporunda Türkiye'nin özel kaygı duyulan ülkeler arasında gösterildiğini anımsatarak, hem 2012 raporunda hem de 2013 raporunda Diyanet İşleri Başkanlığıyla ilgili yeniden ele alınması gereken noktalar olduğunu söyledi.

Her iki raporda da Diyanet ile ilgili iki önemli yanlış olduğunu belirten Görmez, "Birincisi devletin İslam dinini bu kurum marifetiyle baskı altında tuttuğu ifadeleridir. Doğrusu ben ve bütün arkadaşlarım, İslam dinini baskı altında tutmak için kurulan bir kurumda çalışmayız. Bu Diyanet'in yapısı hakkında bilgi verememizden kaynaklanmış olabilir" dedi.

Verdiği hizmetler boyutuyla değerlendirildiğinde ruhu ve manası itibariyle Diyanet'in 6 asırlık geçmişi bulunduğunu, çağdaş versiyonuyla da 90 yıllık geçmişe sahip olduğunu anlatan Görmez, kurumla ilgili bilgi verdi.

Görmez, Diyanet'in bir kamu kurumu olmasının İslam dinini baskı altında tuttuğu anlamına gelmeyeceğini vurguladı.

Türkiye ve Diyanet'i değerlendiren Batılı'ların, bilmediği bir kaç önemli husus olduğunu dile getiren Görmez, şöyle devam etti:

"Türkiye'de aynı zamanda din eğitimi ve din hizmeti amaçlı kurulan vakıflar var. Vakıfların varlığı, değeri aslında bir kaç diyaneti besleyecek konumdadır. Türkiye'de bütün azınlık statüsünde olan dini azınlıkların vakıfları kendilerine iade edildi. Eğer vakıflar dikkate alınarak devlet ve diyanet ilişkisi dikate alınacak olursa devlet Diyanet'e borçlu çıkar. Diyanetin ikinci yönü, özgür ve sivil yönüdür. Bütün camileri halk yapar ve her caminin bir derneği var. Diyanet o camilerin dernekleriyle işbirliği yaparak bu hizmetleri yürütür.Ayrıca bir de özgür yönü var. Devlet doğrudan 'dini şöyle anlatacaksın' diye müdahale edemez. Ben 8 yıl burada başkan yardımcılığı yaptım, 3 yıl da başkan olarak görev yapıyorum. Devletin herhangi bir konuda 'İslam'ı şöyle yorumlayın, şöyle yönlendirin' dediğine şahit olmadım. Dolayısıyla her iki rapordaki Diyanet kısmıyla ilgili önerim şu, arkadaşlarımız daha geniş olarak bir araya gelip hem tarihini hem yapısını yeniden konuşabilirler."

Diyanetle ilgili her iki raporda yer alan ikinci büyük yanlışlığın Diyanetin sadece Hanefi mezhebini yaymaya çalıştığı olduğunu belirten Görmez, kurumun 15 binden fazla Şafi mezhebine mensup çalışanı olduğunu, Diyanetin kendisini mezhepler üstü bir konumda yapılandırdığını söyledi.

-"Alevi kardeşlerimizin her türlü hakka sahip olmasının çabası içerisindeyiz"

Görmez, "Eğer Alevilik dikkate alınarak bu söyleniyorsa kısmen doğrudur. Çünkü hem ben başkan olarak hem çalışan arkadaşlarımızla birlikte Alevi kardeşlerimizin de kendi İslam yorumlarını tatbik etmeleri, inanç hizmetlerini yürütebilmeleri için, hukuk çerçevesinde her türlü hakka sahip olması için çaba içerisindeyiz" dedi.

Mehmet Görmez, göreve başladıktan sonra ilk ziyaretlerinden birini cemevlerine yaptığını, Alevilerin referans kaybını önlemek için Alevi-Bektaşi klasiklerini yayınladıklarını da anlattı.

"Dini azınlıklar konusu"na da değinen Görmez, kendisinin azınlık ve çoğunluk tabirlerini kulanmayı dahi ahlaki bulmadığını ifade etti.

Görmez, "Türkiye'de yaşayan müslümanlar kendi inançlarını gönlünce yaşama konusunda hangi haklara sahiplerse gayrimüslim topluluklar da aynı haklara sahip olmalıdır. Zaten bizim 4-5 asır birlikte yaşama tarihimizde de bunun bütün dünyaya örnek gösterilebilecek tabloları vardır. Dünya henüz tanımazken, bilmezken biz İstanbul'da camiyi, kiliseyi, sinagogu yanyana kurmuş ve barış içinde birlikte yaşatmış bir geleneğe, tarihe sahibiz" diye konuştu.

Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaretinde kullandığı "Siyaset uluslararası ilişkilerde mütekabiliyet esasını kabul edebilir ancak inanç özgürlükleri alanında mütekabiliyet esası ahlaki değildir" ifadelerini anımsatan Görmez, "Türkiye'de yaşayan ve asırlarca birlikte yaşadığımız dini topluluklar kendi din adamlarını yetiştirmek için her türlü hakka sahip olmalıdır" dedi.

Komisyon Üyesi Mary Ann Glendon da din özgürlüğünün önemine atıfta bulunan ve komisyonun önemli rolü hakkındaki sözleri için Görmez'e teşekkür etti.

2012 raporunu yazan komisyon üyelerinin tamamının değiştiğini anlatan Glendon, "Biz burada yeni bir başlangıç, beyaz bir sayfa, yeni bir girişim başlatmak üzere bulunuyoruz. Bizi yaratan kongre, bizi 'siyasetin dışında, siyasetten bağımsız' olalım diye yarattı. Beyaz Saraydan, Dışişleri Bakanlığından, Kongreden bağımsızız. Bugün buraya bize anlatacaklarınızı dinlemeye geldik. Buraya politika dışı ve objektif olmak üzere geldik" ifadelerini kullandı.

Komisyonun Başkan Yardımcısı Katrina Lantos Sweet de sıcak karşılama için Görmez'e teşekkür etti.

Görmez'in özellikle din özgürlüğü konusuna verdiği destek ve komisyonun çalışmalarını takdir etmesini önemsediklerini dile getiren Sweet, "Geçmiş raporlarda neyi atladık, nereyi anlamadık konusunda açık yüreklilikle ifade ettiğiniz sözlere de minnettarız" dedi.

Görüşme daha sonra basına kapalı devam etti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Mehmet Görmez İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title