Haberler

Diyanet'ten "Anıtkabir'de Konser Dinimizce Caiz midir?" Sorusuna Cevap

Güncelleme:

Diyanet, "Anıtkabir'de verilen konserler dinimizce caiz midir?" sorusuna, özel statüye sahip mezarların programlarının da farklılıklar arz edebileceği yanıtını verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Soru Cevaplandırma Platformu, "Anıtkabir avlusunda çeşitli orkestralar tarafından verilen konserler dinimizce caiz midir?" sorusuna cevap verdi. Diyanet İşleri Başkanlığı, "Dünyada bazı mezar, anıt veya türbeler özel statüye sahip olduğu için programları da farklılıklar arz etmektedir. Sorunuzda yer alan mekan bu bağlamda değerlendirilebilir." dedi.

Din İşleri Yüksek Kurulu Soru Cevaplandırma Platformu, 19 Mayıs'ta Anıtkabir'in avlusunda verilen konsere ilişkin sorulan bir soruya cevap verdi.

"KABRİN YANINDA KONSER VERİLMESİ CAİZ MİDİR?"

Diyanet İşleri Başkanlığı, "Kabrin yanında konser verilmesi caiz midir? Son günlerde Mustafa Kemal Atatürk'ün ve İsmet İnönü'nün kabrinin yanında yani Anıtkabir avlusunda yapılan etkinliklerde çeşitli orkestralar tarafından verilen konserler dinimizce caiz midir?" sorusunu cevaplandırdı.

Mezarlıkların ziyaret edilmesi, bu vesileyle ölümün hatırlanması ve orada yatanlardan ibret alınmasının İslam dininin tavsiye ettiği hususlar olduğunu belirten Diyanet, "Kabir ziyaretinde bulunan kişi, ahireti hatırlamalı, dünyanın geçici olduğunu ve bir gün kendisinin de öleceğini düşünmelidir. Hz. Peygamber (s.a.s.) geceleri Baki' kabristanına gelir ve 'Mü'minler yurdunun sakinleri sizlere selam olsun. İnşallah biz de size katılacağız. Bizler ve sizler için Allah'tan afiyet dilerim; Allah'ım, Baki' kabristanında bulunanları bağışla' diye dua ederlerdi." denildi.

"ÖZEL STATÜYE SAHİP OLDUĞU İÇİN…"

Kabir ziyaretinde bulunan kişinin ölü için dua etmesi ve Kur'an okuyarak sevabını orada bulunanların ruhlarına bağışlamasının uygun olduğunu kaydeden Diyanet İşleri şöyle devam etti:

"Ancak, kabir ve türbe ziyaretlerinde İslam'ın özüne ve tevhit anlayışına ters düşen, itikadi bakımdan da zararlı olan tutum ve davranışlardan uzak durmak gerekir. Kabrin başında yüksek sesle ağlayıp gürültü yapmak, kabrin parmaklık ve taşlarını öpmek, onlara sarılıp ağlamak ise İslam ile bağdaşmaz. Türbelerde yatan kişileri beşer üstü varlıklar olarak görmek; bu zatların duaları kabul ettiğine, ilahi kudretlerinin olduğuna inanmak; bir kısım ihtiyaç ve dilekleri onlara arz etmek; kendilerinden medet ummak; bu ziyaretleri dini bir vecibe gibi telakki etmek; bez bağlamak; mum yakmak; kurban kesmek, şeker ve benzeri yiyecek maddeleri dağıtarak onlardan yardım dilemek, tevhit dini olan İslam'la bağdaşmaz. Ölen kişilerden medet ummak ve onlardan bazı şeyler beklemek iman açısından tehlikeli bir davranıştır. Dünyada bazı mezar, anıt veya türbeler özel statüye sahip olduğu için programları da farklılıklar arz etmektedir. Sorunuzda yer alan mekan bu bağlamda değerlendirilebilir."

17 YIL SONRA İLK KONSERDİ

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle, Anıtkabir'de Cumhuriyetin 75. kuruluş yıl dönümünde verilen konserden sonra ilk kez, piyano resitali ve türkülerden oluşan konser düzenlenmişti.

Anıtkabir Komutanlığı'nın koordinatörlüğünde düzenlenen konserde, Piyanist Gülsin Onay, Chopin, Mozart ve Adnan Saygun'un eserleri seslendirildi.

Tarık Tal'ın şefliğindeki TSK Armoni Mızıkası Komutanlığı Orkestrası ve opera sanatçıları Feryal Türkoğlu ve Hakan Aysev, Anıtkabir'in avlusunda Mustafa Kemal Atatürk'ün sevdiği türküleri söylemişlerdi. Anıtkabir avlusunu tamamen dolduran vatandaşlar da türkülere eşlik etmişti.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (12)

Metin:

Sayın hocam çalıp çırpmak günah mıdır ? Birde ''HAK''sızlığa karşı susmanın dinimizdeki yeri nedir ?

11
2
yanıtYanıtla
SANANA:

DİYANET BUNADAMI KARIŞMAYA BAŞLADI ARTIK SANANWE DEGİL YADA CAİZ

6
6
yanıtYanıtla
UTKU:

Yaşasın Atatürk Yaşasın Cumhuriyet

5
5
yanıtYanıtla
Anlayanlara:

Sıkıştığı her konuda yaptığı gibi, dolaylı yoldan icazet vererek, nefse uygun cevap vermiş

6
1
yanıtYanıtla
ErcanmobilWeb@haberler.com:

Yazık yaaa ne günlere kaldık

6
1
yanıtYanıtla
chpmhphdpMobil-ANDROID:

ne statüsü ya Birkin bu işleri mezarlık müzik çalınma sözde Atatürkü seviyorlar bırakın sevmeyi adamı kabinde rahat bırakmıyolar

4
3
yanıtYanıtla
samsun/türkiye:

aferim lan diyanete. . . kırk yılın bi başı normal insan gibi fikir beyan etmiş

2
3
yanıtYanıtla
somobilWeb@haberler.com:

Özel statüden kastınız nedir hocam yoksa mezarda da mı eşitlik yok

2
0
yanıtYanıtla
VATANSEVER:

yanlış

1
0
yanıtYanıtla
ÇiftçiMobil-ANDROID:

DIYANETIN HİÇ BİR AÇIKLAMASI INANDIRICI DEĞİL TAMAMEN SİYASİ HARAM OLSUN SİZE VATİKAN KADAR OLAMADINIZ

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title