Haberler

Diyalize Girenler Artıyor

İstanbul Bilim Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Cemal Ata Bozoklar, kronik böbrek hastalığının giderek yaygınlaştığını ve diyaliz makinesine bağlanan hasta sayısınında son 10 yılda yüzde 100 artış kaydettiğini söyledi.

İstanbul Bilim Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Cemal Ata Bozoklar, kronik böbrek hastalığının giderek yaygınlaştığını ve diyaliz makinesine bağlanan hasta sayısınında son 10 yılda yüzde 100 artış kaydettiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Ata Bozoklar, 2002 yılında diyalize giren hasta sayısının 26 bin 404 olduğunu, bu rakamın her yıl ortalama 4 bin civarında arttığını ve 2008 yılında 50 bine ulaştığını belirtti. Bozoklar, 2010 yılında ise 55 bin 587'ye ulaştı. 2014 yılı itibariyle son rakamlara göre kronik böbrek yetmezliği sebebiyle diyalize giren hasta sayısı 58 bin 661'dir. Bu hastaların 37 bin 482'si 354 özel diyaliz merkezlerinde 4 bin 603'ü ise 61 üniversite ve devlet hastanelerinde toplam 15 bin 174 adet diyaliz makinesinde tedavi olmaktadırlar" dedi.

KADAVRA ORGAN BAĞIŞI AZALIYOR

Bozoklar, organ nakli sırası bekleyen hastaların sayısının da giderek artış gösterdiğine dikkat çekerek, beyin ölümü gerçekleşmesi durumunda yapılan kadavra organ bağışlarının da aynı derecede az olduğuna dikkat çekti. Bozoklar, şöyle konuştu: "2000 yılından itibaren tutulan istatistiklerde ilginçlik göze çarpıyor. 2003 yılında 163 beyin ölümü gerçekleşip 111 tanesinin organları bağışlanırken bu oran her yıl ortalama olarak azalıyor. Örneğin 2007 yılında 594 beyin ölümü gerçekleşirken ancak 245 tanesinin organları bağışlandı. 2010 yılında 1036 beyin ölümü gerçekleşirken organları bağışlananların sayısı 272 oldu. 2013 yılında 1709 beyin ölümü gerçekleşirken organı bağışlananların sayısı 379 oldu. Bu yıl ise Ocak-20 Eylül tarihleri arasında 1257 beyin ölümüne karşılık 270'inin organları bağışlandı. Dolayısıyla beyin ölümü artıyor ancak kadavra organ bağışı azalıyor." - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Eylül Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title