Haberler

Diyabetin Neden Olduğu Hastalıkların Maliyeti Diyabetin Kendisinden 5 Kat Daha Fazla

Diyabet hem dünyada hem de Türkiye'de giderek yaygınlaşırken, yapılan araştırmalar, dünyada 370 milyon olan diyabet hastası sayısının, 2035 yılında 592 milyon kişiye ulaşacağını öngörüyor.

Diyabet hem dünyada hem de Türkiye'de giderek yaygınlaşırken, yapılan araştırmalar, dünyada 370 milyon olan diyabet hastası sayısının, 2035 yılında 592 milyon kişiye ulaşacağını öngörüyor. Türkiye'de ise yaklaşık 6.5 milyon diyabet hastası bulunuyor ve bu hastaların sadece 3.5 milyonu (diyabet hastalarının yüzde 54'ü) ise bilinen diyabetli.Diyabet geliştirmesi muhtemel ve risk altında bulunan prediyabetik nüfus ise 14 milyon (yüzde 29) kişi olarak tahmin ediliyor. Hastalığın yaratacağı yan komplikasyon riski ve maliyetini artıran en önemli unsurlardan birinin obezite olduğunu hatırlatan uzmanlar, Türkiye'de yaklaşık 15 milyon (yüzde 31) obez nüfus bulunduğunu ve diyabetli nüfusun her yıl giderek artmasında obezitenin önemli bir etkiye sahip olduğunu belirtiyorlar. Türkiye'de diyabetin yan komplikasyon olmadan kişi başı yıllık maliyeti ise yaklaşık 893 TL olarak hesaplanıyor.

-MALİYET 5 KAT DAHA FAZLA-

Dünyanın önde gelen ilaç firmalarından AstraZeneca tarafından yürütülen "Diyabetin Sağlık Ekonomisine Etkileri"ni ortaya koyan araştırma, hastalığın kişi sağlığının yanı sıra, ekonomik boyutta yarattığı kayıplara da işaret ediyor. Araştırmaya göre, diyabetin yarattığı yan komplikasyonların maliyeti, hastalığın kendisinden çok daha fazla. Sonuçlarla ilgili bilgi veren AstraZeneca İş Birimi ve Pazar Erişimi Direktörü Dr. Pelin Eriştiren İncesu, Türkiye'de diyabet hastalığından kaynaklanan hastalıkların maliyetinin diyabet hastalığının tedavi maliyetinden 5 kat fazla olduğunu söyledi. Dr. Pelin Eriştiren İncesu Türkiye'de yürütülen araştırmaların, Türk erişkin toplumunda diyabet sıklığının yüzde 13.7'ye ulaştığını ortaya koyduğunu söyledi ve Türkiye Endokrinoloji Metabolizma Derneği(TURDEP) tarafından yürütülen araştırmanın verilerini değerlendirdi.

-DİYABET YAŞI DÜŞÜYOR-

İncesu son araştırmayla ilgili şu bilgileri verdi: "15 il ve 540 merkezde, 20 yaş ve üzeri 26 bin 499 kişinin katıldığı araştırmaya göre 40-44 yaş grubundan itibaren nüfusun en az yüzde 10'u diyabetli. TURDEP'in ilk araştırmasında ise yüzde 10'nun üzerindeki diyabet sıklığı 45-49 yaş grubunda başlamaktaydı. Buna dayanarak çalışmada, Türkiye'de diyabetin 1998 yılına göre yaklaşık olarak 5 yaş daha erken başladığı düşünülebilir."

-DAHA FAZLA HASTAYA ERİŞİM-

AstraZeneca Türkiye Başkanı Stefan Woxström, AstraZeneca'nın yaşama değer katan ilaçları keşfetmek için şirketin bilimin sınırlarını zorlamak konusundaki hedefine vurgu yaptı; bu doğrultuda 2007 yılından bu yana BMS ile yürüttükleri diyabet ortaklığında hasta merkezli tedavi yaklaşımları konusunda önemli ilerlemeler kaydettiğini söyledi. Ortaklığın olgunluk dönemine ulaşmasının ardından AstraZeneca'nın 2014 yılı başında diyabet portföyünü devraldığını vurgulayan Woxström, AstraZeneca'nın diyabet tedavisinin geliştirilmesi ve daha fazla hastaya erişim olanağı sağlanmasına dönük çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerini belirtti.Stefan Woxström 2035 yılında 592 milyon hastayı etkileyeceği tahmin edilen diyabet hastalığının önemli bir tehdit olduğunu vurgularken, hastaların artan karşılanmamış ihtiyaçları konusunda ilaç geliştirme çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: ANKA / Dünya

Türkiye İncesu Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title