Haberler

Diyabetin Hayatınızı Kısıtlamasına İzin Vermeyin

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Babur, Diyabette doğru tedavi, doğru beslenme, düzenli kontrol, düzenli egzersiz ile sağlıklı bir ömür sürülebileceğini söyledi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Babur, Diyabette doğru tedavi, doğru beslenme, düzenli kontrol, düzenli egzersiz ile sağlıklı bir ömür sürülebileceğini söyledi.

Her yıl 14-21 Kasım tarihleri arası Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun işbirliğiyle düzenlenen Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Medical Park Uşak Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Babur açıklamda bulundu. Babur, yaşamın her döneminde ortaya çıkabilen, tedavi edilmediği takdirde ciddi organ hasarlarına neden olabilen diyabet, 21. yüzyılda toplum sağlığını tehdit eden en ciddi kronik hastalıklardan biri olup, hastalığın tedavisinin kişisel çaba ile kontrol altına alınabileceğini ifade etti.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Babur açıklamasına şöyle devam etti; "Diyabet kan şekeri yüksekliği ile seyreden, vücudumuzdaki pankreas adi verilen salgı bezinden yeterli miktarda insulin hormonu üretilememesi ya da insulinin vücutta etkili kullanılamaması sonucunda ( insulin direnci) gelişen ve ömür boyu suren bir hastalıktır. Diyabeti düşündürecek olan başlıca şikayetler Sık idrara çıkma, ağızda kuruluk, aşırı susama, halsizlik yorgunluk, el ve ayaklarda yanma, karıncalanma hissi, mide bulantısı, kusma, Kilo kaybı, acıkma hissi, ciltte kuruluk kasıntı, yaraların geç iyileşmesi, sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, bulanık görme, cinsel sorunlar."

GİZLİ ŞEKER ( PREDİYABET), TEDAVİ EDİLMESİ GEREKEN BİR DURUMDUR

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Babur; "Halk arasında gizli şeker olarak adlandırılan prediyabet; kişinin açlık şekerinin 100-125 mg /dl arasında olduğu durumdur. Bu değerler tanıyı diyabet olarak koydurmaz ancak şeker yükleme testi ( OGTT) yapılarak altta yatan gizli seker tanısı ortaya çıkarılabilir. Bu kişiler tip 2 diyabet için adaydır, bu kişilerde 10 yıl içinde tip 2 diyabet gelişebilir. Diyabet hastaları gibi gizli şekeri olanlar kişilerde kalp damar hastalık riski taşımaktadır. Prediyabeti olanlar yasam ve beslenme tarzı değişikliği ile diyabet olmayı önleyebilir.

ORGANLARDA HASARLARA YOL AÇIYOR

Diyabetin beraberinde pek çok ciddi sağlık sorununu getirdiğine değinen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Babur; "Kalp damar rahatsızlıkları, sinir sistemi rahatsızlıkları, göz damarlarında ciddi değişiklikler, böbreklerde zamanla önemli hasarlara yol açabilen bir hastalıktır. Diyabetik ayak yaraları da sık görülen şikayetlerdendir. Diyabet tedavisinde; ilaç tedavisi, tıbbi beslenme tedavisi, egzersiz (fiziksel aktivite), ve eğitim ayrılmaz dörtlüdür. Nasıl masa bir bacağı olmadan işe yaramıyorsa, bu tedavilerde ancak beraber uygulanırsa amacına ulaşır" dedi.

BESLENME ÇOK ÖNEMLİ

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Babur; "Üç ana ve en az üç ara öğün olacak şekilde; sık sık, az az beslenmeye ve öğün atlamamaya dikkat edilmeli. Diyabette sağlıklı ve önemli olan kişiye göre beslenme programı hazırlanmasıdır. ve şunlarda daima aklımızda bulunmalıdır. Beyaz ekmek yerine glisemik indeksi düşük kepekli veya yulaflı ekmek, pirinç yerine bulgur, meyve suyu yerine meyve tüketerek, öğünlerde bol salata ve bir porsiyon pişmiş sebze yemek, haftada 3-4 porsiyon kuru baklagil yemek, hastalık üzerinde olumlu yönde etkisi olacaktır" dedi. - UŞAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Uluslararası Diyabet Federasyonu Dünya Sağlık Örgütü Dünya Diyabet Günü Uşak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title