Haberler

Dövizdeki Kur Artışı ve Faiz Yükselmesi Perakende Sektörünü Zora Sokuyor

Güncelleme:

İGED Başkanı Av. Hüseyin Ataol döviz kurlarındaki yükselmenin ekonomide yol açacağı en önemli olumsuz etki, fiyatlar genel düzeyini yükseltmesi olacağını söyledi.

İstanbul Genç İşadamları Derneği (İGED) Başkanı Av. Hüseyin Ataol, yurtdışından ürün, mal ve hizmet satın alarak dövizle borçlanan firmaların şimdide Merkez Bankası'nın faiz artırımı ile birlikte hem döviz borçlarının arttığını hem de bankalardan kullandıkları faiz oranlarının yükseldiğini söyledi.

Firmalar için oluşan bu durumun son tüketiciye de yansıyacağını ifade eden İstanbul Genç İşadamları Derneği (İGED) Başkanı Av. Hüseyin Ataol döviz kurlarındaki yükselmenin ekonomide yol açacağı en önemli olumsuz etki, fiyatlar genel düzeyini yükseltmesi olacağını söyledi.

Genç İşadamları Derneği (İGED) Başkanı Av. Hüseyin Ataol sözlerine şöyle devam etti: "Bir taraftan ürettiğimiz ve ihraç ettiğimiz ürünlerin genellikle ithal girdilere dayalı olması, diğer taraftan nihai tüketim amaçlı olarak ithal ettiğimiz ürünlerin fiyatlarında yükselişler olacaktır." dedi

Gıda ürünlerinin fiyatı değişmeyebilir ancak teknolojik ürünlerin fiyatları fırlayabilir!

Türkiye'de son zamanlarda doların çok fazla yükselmesi, dolar endeksli teknolojik ürünlerin fiyatlarını yükseltti. Buna karşın gıda ürünlerinin büyük bir bölümü ülkemizde üretildiği için gıda sektöründe pek fazla bir fiyat artışı gözlenmeyebilir. Ancak, teknolojik ürünleri satan perakende sektöründe yüksek fiyat artışları gözlenebilir. Fiyat artışları, tüketici beklentilerini olumsuz etkileyerek ekonomi politikalarına duyulan güveni azaltabilir. Bu durumda atılabilecek en önemli adım, ithal girdiye dayalı üretim yapısı (ithalata dayalı büyüme) uzun vadede terk edilmelidir. Sanayi ve tarımda yerli girdilerin kullanımı cazip hale getirilmeli, bunun için de girdi maliyetlerini artıran en önemli unsurlardan bir olan enerji maliyetlerini düşürecek tedbirler alınmalıdır." Dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Merkez Bankası İstanbul Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title