Haberler

Ditib'in Mannheim'de İlk Anaokulunu Açması

Baden Württemberg Eyaleti Uyum Bakanı Bilkay Öney: "Mannheim şehrinde Türk ve Müslümanların yoğun olması nedeniyle bu şehirde Müslümanlara ait bir anaokulun açılmasını yerinde bir karar ol...

Almanya'daki Baden-Württemberg Eyaleti Uyum Bakanı Bilkay Öney, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) Mannheim'de ilk anaokulun açmasına ilişkin, "Mannheim şehrinde Türk ve Müslümanların yoğun olması nedeniyle bu şehirde Müslümanlara ait bir anaokulun açılmasını yerinde bir karar olarak görüyorum" dedi.

Öney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'nın birçok şehrinde hali hazırda Müslüman anaokullarının mevcut olduğunu söyledi. Eyaletlerindeki Karlsruhe şehrinde 1999 yılından bu yana Müslüman bir anaokulunun faaliyette olduğunu anlatan Öney, yıllardır hizmet veren söz konusu anaokulla ilgilir olumsuz kanaatin oluşmadığını bildirdi.

"Mannheim'de Türk ve Müslümanların yoğun olması nedeniyle Müslümanlara ait bir anaokulunun açılmasını yerinde bir karar olarak görüyorum" diyen Öney, "Bu anaokulu ile, bir takım hassasiyetlerden dolayı başka anaokullarına çocuklarını göndermeyen ailelere hitap edilmek isteniyor. Böylece okullardaki eğitim seviyesi yükseltilmeye çalışılıyor" ifadelerini kullandı.

DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Sözcüsü Bekir Alboğa  ise  Türklerin 54 yıl önce Almanya'ya gelmeye başladıklarını ve geri dönecekleri düşüncesiyle kurumsal müesseseler kurma konusunu ihmal ettiklerini söyledi.  "Şimdi, Almanya'da kalıcı olduğumuzu anladık ve bu eksikliğimizi gidermeye başladık" diyen Alboğa, şöyle devam etti:

"Gençlik dairelerinde bir takım acı tecrübeler yaşadık. Müslüman veya Türk kökenli ailelerin çocukları, daha kolay bir şekilde ailelerinden alınarak, kültürümüzle ve dini duygularımızla bağdaşmayan eğitimcilere teslim edildi. Anaokullarında da çocuklarımıza diğer çocuklarla her anlamda eşit muamele yapıldığı söylenemez. Dini bir cemaat olduğunuzu söylüyarsanız, çocuklarınızla ilgilenmek mecburiyetindesiniz. Almanya'da, en yaygın dini cemaat olarak bir anaokulunu açmak bizim için bir yükümlülüktü. Cemaatimizin böyle bir beklentisi vardı ve bu adımı atmaktan mutluluk duyuyoruz. Bir ülkede varlığınızı ortaya koyabilmenizin yolu eğitimli insanlar yetiştirmenizden geçer. Hedefimiz, çocuklarımızın kendi anadillerini, dinlerini ve kültürlerini unutmadan, bu toplumda uyum ve barış içerisinde yaşamalarını sağlamaktır."

"Çocuklara manevi bir atmosfer yaşatacağız"

Mannheim Müslüman Anaokulu Derneği Başkanı Faruk Şahin de çok yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını ifade ederek, "Bizim insanımız farklı ve yeni olan şeylere biraz temkinli yaklaşırken, kapasitemizin çok daha üstünde rağbetle karşılaştık" dedi.

İki-üç ayda, yirmi öğrenci ile tek sınıflık kapasiteyle çalışacaklarını belirten Şahin, şimdiden kayıt için 35 öğrencinin başvurduğunu ve ilginin her gün daha da arttığını söyledi. "Bu anaokulunu diğerlerinden ayıran en büyük farkın, işletmecisinin Müslüman bir kurum olmasıdır" diyen  Faruk Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anaokulu hayatında bir takım dini değerler ve ritüeller aktarımında kendisini gösterecek. Kurban ve Ramazan bayramlarını burada kutlayacağız, çocuklara manevi bir atmosfer yaşatacağız. Aynı zamanda Almanca dil eğitimine ağırlık verirken, örneğin perşembe akşamları için de, klasik Türk musikisi dinletisi öngörüyoruz. İçinde bulunduğumuz Alman toplumunun kendi toplumsal realiteleri de var. Dolayısıyla burada çocukların Noel'den, Paskalya'dan olsun haberdar olmaları açısından komşu anaokulu ile bu hususta karşılıklı ziyaretle kendimizi daha iyi tanıtacağız ve birbirimizi tanımaya çalışacağız."

"Müslüman ailelerin çocuklarını eğitmeye talibiz"

Mannheim bölgesinde yaşayan Türk aileler başta olmak üzere başka milletlere de mensup Müslüman ailelerin çocuklarını eğitmeye talip olduklarını söyleyen "Lalezar Anaokulu" öğretmenlerinden Gülbeyaz Kılıç, şöyle konuştu:

"Müslüman bir anaokulu fikri, 2007 yılında ortaya atıldı ve o zamandan beri bu konu üzerinde çalışıyoruz. Burada çocuklara, yeme-içme adabını, yemeğe besmele ile başlayıp şükürle bitirmeyi, yemeğin öncesinde ve sonrasında ellerimizi yıkamamız gerektiğini uygulamalı olarak öğreteceğiz. Dinlenme saatinde ise peygamberlerin hayatlarından kesitler anlatacağız. Bilinçli olmaları ve uyum sağlayabilmeleri için bunları Almanca gerçekleştireceğiz."

"Artık gözüm arkada kalmayacak"

Lalezar Anaokulu'na çocuğunu kaydettiren Abdullah Döğer ise "Müslüman anaokulunun açılacağını duyduğumda büyük bir sevinç yaşadım. Üç yaşında bir kız çocuğum var. Kendisini birkaç yere kaydettirmek istedim, fakat bir türlü içime sinmedi. Buranın da Müslüman çocuklar için açıldığını duyduğumda büyük bir heyecanla açılışına katıldım. İnşallah çocuğum daha emin ellerde eğitimini alacak. Bizler de vatana ve millete hayırlı evlatlar yetiştirmiş olacağız" şeklinde konuştu.

Çocuğunu güvenilir bir anaokuluna kayıt ettirmekten mutluluk duyduğunu söyleyen öğrenci velisi Vakkas Ceylan da "Diğer anaokullarına çocuklarımı gönderdiğimde kafamda soru işaretleri kalıyordu ve çocuklarımız orada yabancılık çekiyordu. Burada kendi dilinde ve dininde yabancılık çekmeden eğitim alabilecekler. Artık gözüm arkada kalmayacak" diye konuştu. - Baden-Württemberg

Kaynak: AA / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Mannheim Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title