Haberler

DİTAM Başkanı Kaya: Savaş Her Alanda Yıkım Demektir

Güncelleme:

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi Başkanı (DİTAM) Mehmet Kaya, toplum olarak önemli bir süreçten geçtiklerini dile getirdi.

Diyarbakır'da düzenlenen "Kürdistan'da Savaşın Sonlandırılması ve Siyasi Çözüm Perspektifi" konferansında tartışılan "Savaşın Çözümlüğü ve Tahribatları" maddesiyle ilgili konuşan Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi Başkanı (DİTAM) Mehmet Kaya, toplum olarak önemli bir süreçten geçtiklerini dile getirdi. Savaşların her alanda ölüm ve yıkımı getirmenin yanı sıra sosyal kültürel ve ekonomik kayıplara neden olduğuna dikkati çeken Kaya, "Savaşlarda maddi ve manevi kayıpların yanı sıra özellikle bireysel hak ve özgürlüklerin yara aldığı görülmektedir. Bu da telafisi mümkün olmayan kalıcı ruhsal ve bedensel tahribatı beraberinde getirir" dedi.


Diyarbakır'da Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), PAK, PAKURD, PDK-Bakur ve PSK, Azadi Hareketi ile Kürt siyasiler ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle düzenlenen "Kürdistan'da Savaşın Sonlandırılması ve Siyasi Çözüm Perspektifi" isimli konferans devam ediyor.

Diyarbakır'da bir otelde düzenlenen ve 200'e yakın aydın, yazar, siyasetçi, parti ve kurum temsilcisinin katıldığı konferans, saygı duruşu ve Kürdistan Milli Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Kurmancî, Zazakî ve Türkçe olarak açılış konuşması yapıldı. İki gün sürecek olan konferansın ilk günü "Kürd ve Kürdistan Sorununun Tanımlanması" ve "Savaşın Çözümlüğü ve Tahribatları" konuları tartışıldı. İlk konu hakkında Bayram Ayaz Moderatörlüğünde Dr. Naif Bezwan, Prof. Dr. Bilal Sambur, Fahriye Adsay, Ass. Prof. Yaşar Abdulselamoğlu konuşma yaptılar.


"Savaşın Çözümlüğü ve Tahribatları" konusu hakkında ise Mehmet Vural'ın moderatörlüğünde Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya, Eğitimci-sosyolog Sevgi Çelik Moray Yrd. Doç. Dr. Cuma Çiçek konuşma yaptılar.

Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cuma Çiçek, ana akım Kürt hareketinin şu an siyaseten silahsız bir çözümü savunmasına rağmen, mevcut çatışmaların bu siyaset zeminini ortadan kaldırdığını söyledi. Çiçek, ana akım Kürt hareketinin Türkiyelileşme siyasetinin sosyolojik zemini ortadan kaldıran bir yol izlediğini belirterek, "Türkiye'de bir B seçeneği var. İnsanlar bir B seçeneğinin olduğuna inanıyorlar. Bunun haklı gerekçeleri de var. Son 5 yıldır devam eden Çözüm Süreci insanların aklında silahsız bir B seçeneğinin olduğunu gösteriyor. Bundan dolayı normatif anlamda sokağa çıkma kaynağı konusu değildir" diye konuştu.

Kaya: Savaşlar her alanda yıkım getirir

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi Başkanı (DİTAM) Mehmet Kaya da toplum olarak önemli bir süreçten geçtiklerini dile getirdi. Savaşların her alanda ölüm ve yıkımı getirmenin yanı sıra sosyal kültürel ve ekonomik kayıplara neden olduğuna dikkati çeken Kaya, şöyle konuştu:

"Savaşlar her ne amaçla olursa olsun sonuçları itibarıyla yıkım ve felaketleri de beraberinde getirirler. Savaşlarda maddi ve manevi kayıpların yanı sıra özellikle bireysel hak ve özgürlüklerin yara aldığı görülmektedir. Bu da telafisi mümkün olmayan kalıcı ruhsal ve bedensel tahribatı beraberinde getirir"

Eğitimci-sosyolog Sevgi Çolak Moray ise savaşta çatışanların yanı sıra en çok sivillerin zarar gördüğünü, en fazla da kadın ve çocukların mağdur olduğunu kaydetti. Konuşmacıların sunumlarından sonra da katılımcıların katkı ve soruları konferansı etkinleştirdi. Konferansın ilk günü yaklaşık 8 saat sürdü ve verimli bir şekilde son buldu.

Kaynak: Özgür Haber Gazetesi

Kaynak: Temsilci / Yerel

Diyarbakır Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title