Haberler

DİSK Genel Başkanı Beko Diyarbakır Büyükşehir'de

Güncelleme:

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve beraberindeki heyet, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı'yı ziyaret ederek Toplu İş Sözleşmesini imzaladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, Genel İş Sendikası Genel Sekreteri Remzi Çalışkan, Örgütlenme Sekreteri Mehmet Güleryüz, Mali Sekreteri Cafer Konca, DİSK Bölge Temsilcisi Serdar Ekingen, Genel İş Diyarbakır 1 No'lu Şube Başkanı M. Salih Doğrul, 2 No'lu Şube Başkanı Mehmet Çelik, Dersim Şube Başkanı Hasan Çiçek, Urfa Şube Başkanı Sadık Demir ve beraberindeki heyet Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı'yı ziyaret etti.

"İŞ, EMEK, ÖZGÜRLÜK, DEMOKRASİ MÜCADELESİ HEPİMİZİN ORTAK MÜCADELESİDİR"

Bağlar Belediye Eşbaşkanı Birsen Kaya ve Eşref Güler'in de hazır bulunduğu ziyarette Anlı, "İş, emek, özgürlük, demokrasi mücadelesi hepimizin ortak mücadelesidir" dedi. Emekçilerin ezilen tüm mazlum halkların yanında olduğunu ifade eden Anlı, "Onların mücadelesini kendi mücadelemiz olarak görüyoruz. Onların başarısını da kendi başarımız olarak görüyoruz" dedi.

Diyarbakır'ın yıllardan bu yana hak, özgürlük ve adalet arayışının en önemli şehirlerinden biri olduğunu ifade eden Anlı, "Biz Diyarbakır'dan bütün direnenlere bir kez daha selam gönderiyoruz" dedi. Aşılmayacak hiçbir sorun olmadığını belirten Anlı, "Biz kendi yaşam pratiğimizle bunu gördük, aşamayacağımız hiç bir engel yoktur. Yeter ki kararlı ve birlik içinde olunsun" diye konuştu. "İnsanların özgürlüklerini, emeğini, taleplerini görmezden gelerek yok edemezsiniz" diye çağrı yapan Fırat Anlı, en doğrusunun saygı göstermek olduğunu söyledi. İşçi, memur ve hizmet alımı çalışanlarla kente hizmet etmeye çalıştıklarını belirten Anlı, "Biz her ne kadar kamuoyu önünde olsak da bu işin emektarları, kahramanları asıl onlardır" dedi. Emekçilerin emeklerinin karşılığını verme arayışı içinde olduklarını ifade eden Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Anlı, "Belki gönlümüzden geçen olmuyor ama en azından şunu söyleyebiliriz ki kendimizi onlarla özdeşleştirdiğimizi bilmenizi isteriz. Bir kez daha bu 15 yıl boyunca belediyemize hizmet sunan halkımıza hizmet sunan yurttaşlarımızın daha kaliteli yaşayabilmesi için emek harcayan, ter döken bütün arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.

'BU TOPRAKLAR YETERİ KADAR KANA DOYDU'

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise devletin ve hükümetin baskısına rağmen yerel yönetimlerin koltuğuna oturabilmenin bir başarı olduğunu belirterek başarılar diledi. Rojava'da yaşamını yitirenler için de başsağlığı dileyen Beko, barışın ne kadar gerekli olduğunu her zaman vurguladıklarını söyledi. Kürtlerin demokratik haklarına mutlaka kavuşması gerektiğini belirten Beko, sorunun inkar ve isyanla değil demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerektiğini vurguladı. "Bu topraklar yeteri kadar kana doydu" diyen Beko, şimdi kardeşliği, dostluğa büyük ihtiyaç bulunduğunu söyledi. 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmak istemelerinin bir inatlaşma sonucu olmadığını belirten Beko, 1977'de katledilen 37 arkadaşlarını anmak istediklerini ifade etti. 37 arkadaşlarının faillerinin bulunana kadar Taksim sevdalarının devam edeceğini vurgulayan Beko, "Taksim'de şehitlerimiz varken başka yere gitmemiz mümkün değil" dedi.

TÜRKİYE ILO'NUN KARA LİSTESİNDE

Özgürlüklerin bir bedeli olduğunu vurgulayan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 1 Mayıs'ta kendilerine yapılanları raporlaştıracaklarını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi. Beko, 2008'deki 1 Mayıs'ta yaşananları AiHM'e götürdüklerini 2012'de AİHM'in bir karar verdiğini ve Taksim'de barışçıl kutlama yapmalarının bir hak olduğu, devletin de bu hakkın kullanılması için tedbir alması gerektiği yönünde bir karar aldığını hatırlattı. AİHM kararını İstanbul Valisi'ne de sunduklarını anlatan Beko, "Valinin haklısınız, ama biz Taksim'i size açamayız" yanıtını verdiğini belirtti. Kani Beko, Türkiye'nin basın özgürlüğü konusunda Avrupa'nın en sonuncu ülkesi, iş kazasında ise Avrupa'nın birincisi, dünyanın da üçüncü ülkesi olduğunu anlattı. Beko, "Türkiye çalışma hayatı konusunda Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'nun kara listesinde olan bir ülkedir" dedi. Asgari ücretle çalışan 2.5 milyon insan bulunduğunu belirten Beko, "Asgari ücret 846 lira, açlık sınırı 1250 lira. Bunu TÜİK tespit ediyor. Yoksulluk sınırı 3500 lira. Asgari ücret sefalet ve utanç ücretidir" dedi. Beko, demokrasi, barış ve özgürlükler için büyük mücadelelerin kendilerini beklediğini vurguladı.

Bir yıldan fazla bir zamandan bu yana çatışmaların yaşanmadığını ve cenazelerin gelmediğine ve annelerin gözyaşı dökmediğine dikkat çeken Beko, bu süreçte katkısı olanlara teşekkür etti. Beko, kalıcı barışın inşası için DİSK olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduğunun altını çizdi.

TİS'İ BEKO VE ANLI DA İMZALADI

Ziyarette Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile DİSK Genel İş Sendikası Diyarbakır 1 No'lu Şube Sendikası arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi'ne DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı da imzaladı.

617 geçici ve kadrolu işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi 1 Mart 2014 ile 28 Şubat 2015 dönemini kapsıyor. Toplu iş sözleşmesine göre işçilere yüzde 7 zam yapıldı. Taban ücret 83 lira olarak belirlenirken, bir süredir toplu iş sözleşmelerine giren aile içi şiddeti önleme maddesi korundu. Buna göre aile içi şiddet uygulayanın tespit edilmesi durumunda ücreti eşine ödenmesi hükmü getirildi. 1 Mayıs resmi tatil olarak kabul edilirken işçiye 1 Mayıs için 53.50 ek ödeme öngörüldü. 21 Mart Newroz günü tüm işçiler için idari tatil olarak kabul edilirken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kadın çalışanlar için idari tatil sayıldı.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Fırat Anlı Kani Beko 1 Mayıs Taksim Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Gaddar CANLI izle! Fox TV Gaddar 13. Bölüm tek parça HD izle 19 Nisan Cuma! Kızılcık Şerbeti 59. Bölüm Canlı İzle! Show TV'de Neler Oldu? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Yalı Çapkını CANLI İZLE! 19 Nisan Yalı Çapkını 66. bölüm CANLI YAYIN! Yalı Çapkını FULL İZLE! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
title