Haberler

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç Soruları Yanıtladı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Libya açıklarında Türk gemisine düzenlenen saldırıya ilişkin Tobruk'tan yapılan açıklamalarda saldırının haklı gösterilmeye çalışıldığını belirterek, "Bu yaklaşımı kabul etmiyoruz.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Libya açıklarında Türk gemisine düzenlenen saldırıya ilişkin Tobruk'tan yapılan açıklamalarda saldırının haklı gösterilmeye çalışıldığını belirterek, "Bu yaklaşımı kabul etmiyoruz. Terörle mücadele bahanesiyle sivil gemilere karadan ve havadan saldırılması kabul edilemez" dedi.

Bilgiç, bakanlıkta yaptığı olağan basın toplantısında gündeme yönelik konuları değerlendirdi.

Libya açıklarında saldırıya uğrayan Türk şirketine ait Cook Adaları bandıralı "Tuna-1" isimli kuru yük gemisine düzenlenen saldırıya değinen Bilgiç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun hayatını kaybeden 3. kaptanın ailesiyle görüşerek başsağlığı dilediğini söyledi.

Bilgiç, gerekli incelemelerin sonrasında gemide beyana aykırı herhangi bir yük tespit edilmediğini, farklı yükler taşıdığına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Tobruk'tan ve oraya bağlı olduğu söylenen ordudan yapılan açıklamalarda saldırının haklı gösterilmeye çalışıldığını görüyoruz. Bu yaklaşımı kabul etmiyoruz. Terörle mücadele bahanesiyle sivil gemilere karadan ve havadan saldırılması kabul edilemez. Libya'da terörle mücadelenin yolu hukuk tanımazlıktan değil, kapsayıcı bir uluslararası birlik hükümetinin kurulmasından geçer"

Geminin İspanya'dan Tobruk' a alçıpan taşıdığını hatırlatan Bilgiç, şunlar kaydetti:

"İspanya'dan varış noktası Tobruk limanına en kısa rotayı izlerken saldırıya uğradı. Varış limanlarının sırasıyla Tobruk ve Beyrut olduğuna dair İspanya'dan limandan çıkarken aldığı belgeler mevcut. Başka bir limana gittiğine dair iddialar doğru değil. Saldırı sonrası Libya kıyılarından uzaklaşan gemi Türkiye'ye yöneldi ve en son 12 Mayıs 17. 30 itibariyle Fethiye'ye ulaştı"

Kıbrıs müzakereleri

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias'in ziyareti sırasında Çavuşoğlu'nun Kıbrıs sorunun bir an evvel sonuçlanması ve 2015'in çözüm yılı olması konusunda beklentilerini dile getirdiğini hatırlatan Bilgiç, "Hedefimiz en kısa zamanda bu sorunun çözülmesi. İki tarafın müzakere sürecine ilişkin atacağı adımlar çerçevesinde gerekli desteği sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Kıbrıs müzakerelerinin bugün KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis'in ara bölgede bir araya gelmesiyle yeniden başladığını hatırlatan Bilgiç, sabah 10 itibariyle başlayan toplantıya BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'in de katıldığını, toplantıda müzakerelerin yapısı ve sıklığı konusunda karara varılmasının beklendiğini ifade etti.

Sözcü Bilgiç, Türkiye'nin Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm istediğini, müzakerenin 11 Şubat 2014 ortak deklarasyonu çerçevesinde sürdürülmesini desteklediğini kaydetti.

Türkiye ile ABD arasında imzalanan eğit-donat programına ilişkin bir soruya cevaben Bilgiç, operasyonel konulara ilişkin bilgi veremeyeceğini fakat imzalanan anlaşmada siyaseten ve irade olarak bir sıkıntı olmadığını, teknik sorunların bir kısmının ortadan kalktığını, çalışmaların öngörülen şekilde devam ettiğini ifade etti.

Eylül 2014'te yapılan NATO Galler Zirvesi'ne değinen Bilgiç, Türkiye'nin hazırlık eylem planının ayaklarından bir tanesi olan "Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Gücü"nün operasyon olarak hayata geçmesi için aday ülkelerden biri olduğunu kaydetti. Bilgiç, 2021 yılında "Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Gücü"ne dönem başkanlığı yapmak için talebin NATO tarafına bildirdiğini, kabul edilmesi durumunda Türkiye'nin 2021'de buna başkanlık yapacağını söyledi.

- NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı

Antalya'da yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı hakkında bilgi veren Bilgiç, NATO'nun Türkiye için çok önemli bir kolektif savunma örgütü olduğunu kaydetti.

Bilgiç, NATO'nun 28 üye ülke dışında işbirliği yaptığı pek çok ülke ve oluşum olduğunu, Antalya zirvesine sadece 28 ülkenin dışişleri bakanları değil 50'ye yakın ülkenin ve uluslararası örgütün üst düzey temsilcilerinin katıldığını ifade etti.

Antalya'daki zirve sırasında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Kanada, Afganistan, Makedonya, İngiltere, İtalya, Gürcistan, Bosna Hersek, Ukrayna, İzlanda, Hollanda, Almanya, Norveç, Danimarka, Lüksemburg, Macaristan'ın Dışişleri Bakanları ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştüğünü söyledi.

Sözcü Bilgiç, Antalya'da gerçekleşen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yapılan, Türkiye-Katar yüksek stratejik komite dışişleri bakanlar hazırlık toplantısında, önümüzdeki dönemde imzalanacak belgelere ve çeşitli konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

NATO zirvesindeki toplantılarda Afganistan'a verilen destek ifade edildiğini belirten Bilgiç, Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğin tanıdığını, Kırım'ın yasa dışı ilhakını ise hiçbir şekilde tanımayacağını vurgulandığını kaydetti. Bilgiç, yasa dışı göç DEAŞ terör örgütü konularının gündeme geldiği toplantılarda, 2016 Varşova zirvesine ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydetti.

Bilgiç son olarak Bakan Çavuşoğlu'nun 18 Mayıs Pazartesi günü Türkiye-AB 53. Ortaklık Konseyi'ne katılmak üzere Brüksel'e gideceğini, 19 Mayıs'ta Brüksel'de Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısına katılacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Türkiye Kıbrıs Libya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title