Haberler

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç Açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinin ancak İsrail'in gerekli adımları atması durumunda gerçekleşecek bir durum olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinin ancak İsrail'in gerekli adımları atması durumunda gerçekleşecek bir durum olduğunu söyledi.

Bilgiç, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği olağan basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını cevapladı.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun İsrail Dışişleri Direktörü Dore Gold ile Roma'daki görüşmesinin sorulması üzerine Bilgiç, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için daha önce de görüşmeler olduğunu, çok net olan Türkiye'nin tavrının İsrail tarafından da bilindiğini dile getirdi.

Bilgiç, "Adım atma sırası İsrail tarafında, normalleşme ancak İsrail tarafınca gerekli adımlar atılması durumunda gerçekleşecek bir durum" ifadesini kullandı.

Rusya ile Suriye görüşmeleri

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov'un Ankara'da Sinirlioğlu ile bir araya geldiğini hatırlatan Bilgiç, Rusya ile Ortadoğu ve özellikle Suriye konusunda her zaman istişareler yapıldığını belirtti.

Geçen sene Moskova'da gerçekleşen görüşmenin ardından bu yıl da Ankara'da bir araya gelindiğini söyleyen Bilgiç, görüşmede Suriye, Irak, DAEŞ ile mücadele ve Suriye'de rejimden sonraki geçiş süreci konularının ele alındığını ifade etti.

Suriye rejiminin DAEŞ ile işbirliği

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'nin Esed rejimiyle DAEŞ'in işbirliği yaptığına dair kanıt olmadığına dair ifadelerinin sorulması üzerine Bilgiç, "Biz de bunun tersini söylüyoruz. Buna ilişkin elimizde pek çok bilgi ve belge var" diye konuştu.

Bilginç, ABD Dışişleri Bakanlığının eski sözcüsü Marie Harf'ın kısa süre önce "Esed rejiminin DAEŞ'in ilerlemesine destek verdiğini, DAEŞ'in güçlenmesinin rejim tarafından sağlandığını ve gerekli zeminin hazırlandığını, Esed'in DAEŞ'i Suriye'den kazımak yerine kendi amaçları doğrultusunda kuvvetlendirmenin yollarını aradığını" ifade ettiğini hatırlattı.

"Bu kadar kısa zamanda böyle bir söylem değişikliğini anlamakta güçlük çekiyorum" diyen Bilgiç, Türkiye'nin elindeki bilgi ve belgelerin sağlam olduğunu kaydetti. Bilgiç, rejiminin DAEŞ ile işbirliği yaptığı ve yeri geldiğinde desteklediğinin uluslararası kamuoyu tarafından bilindiğini dile getirdi.

Türkiye'nin Suriye'ye müdahale ihtimaline ilişkin soru üzerine Bilgiç, bunun bir uluslararası güvenlik sorunu olduğunu, Türkiye'nin ulusal güvenliği tehdit edilirse gerekli makamların yönlendirmesiyle her türlü tedbiri hızlıca alacağını ifade etti.

Kobani'deki çatışmalar

Sözcü Bilgiç, Kobani'de yeniden başlayan çatışmalara dair bir soru üzerine, DAEŞ terör örgütü mensuplarının Kobani'de bir intihar saldırısı düzenlediğine ilişkin bilgiler aldıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Suriye'den gelen 3 araçla sınırımıza yakın bir bölgede bir intihar saldırısı düzenlendiği ve ardından çatışmaların başladığı bilgisini aldık. Ülkemize şu aşamada 63 yaralı geldi, yaralıların arasındaki biri çocuk 2 kişi vefat etti. Yaralıların tedavisi Suruç Devlet Hastanesinde devam ediyor. Çatışmaların devam ettiği bilgisi de şu aşamada bizde mevcut."

Telabyad'dan Türkiye'ye sığınan mülteciler

DAEŞ terör örgütü mensuplarının Türkiye üzerinden Kobani'ye geçtikleri iddiasının tamamen yalan olduğunu vurgulayan Bilgiç, Urfa Valiliğinin de konuya ilişkin açıklama yaptığını söyledi.

Sözcü Bilgiç, Telabyad'daki gelişmeler çerçevesinde Türkiye'ye sığınmacı akınına ilişkin de gelen 24 bin kişiden yaklaşık 4 bininin Türkiye'den Suriye'ye döndüğüne işaret etti.

Türkmenlere yönelik yardımların devam ettiğini kaydeden Bilgiç, 10 Haziran itibariyle 8 tır insani yardımın bölgeye ulaştığına dikkati çekerek, "2 bin 500 gıda kolisi, 100 ton un, 26 ton temizlik malzemesi ve 1 tır dolusu kıyafet Bayırbucak Türkmen Bölgesi temsilcilerine temsil edildi. Yardımlar, bölgede kendi imkanlarıyla kurdukları çadır ve evlerde kalan Suriyeli Türkmenlere dağıtıldı" diye konuştu.

İngiltere ile kırmızı hat

Bilgiç'e İngiltere Parlamentosu İçişleri Komisyonu Başkanı Keith Vaz'ın, "Suriye'ye ulaşmak için Türkiye üzerinden seyahat ettiği iddia edilen İngiliz vatandaşlarının tespiti ve gidişlerinin önlenmesi için İngiltere ile Türkiye arasında doğrudan iletişim için kırmızı hat oluşturulması gerektiğine" ilişkin ifadeleri soruldu.

Resmi yollardan bu konuda iletilen bir talep olmadığını söyleyen Bilgiç, Türkiye ile İngiltere'nin emniyet ve istihbarat makamları arasında 7 gün 24 saat düzenli bir işbirliği olduğunu dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yarın İstanbul'da bir konferansa katılacağını bildiren Bilgiç, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres'in 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla geçen hafta Türkiye'de temaslarda bulunduğunu hatırlattı.

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Türkiye Suriye İsrail Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title