Haberler

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Yabancı Basına Konuştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Herkes, '2 bin 700'den fazla hakim ve savcının listesi önceden hazır mıydı?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Herkes, '2 bin 700'den fazla hakim ve savcının listesi önceden hazır mıydı?' diye sordu. Evet yargı içerisinde de paralel yapıya mensup hakim ve savcılar biliniyordu" dedi.

Bakanlıkta yabancı basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sonrası devam eden temizlik sürecinin siviller ya da masum insanlara yönelik bir operasyon olmadığını belirtti.

Çavuşoğlu, söz konusu kişilerin, paralel yapıyla olan bağlantıları, yapıya sağladıkları finansal destek ve diğer aktivitelere katılımları nedeniyle haklarında birçok yasal işlemin devam etmekte olduğu bilgisini paylaşarak şöyle devam etti:

"Herkes, '2 bin 700'den fazla hakim ve savcının listesi önceden hazır mıydı?' diye sordu. Evet yargı içerisinde de paralel yapıya mensup hakim ve savcılar biliniyordu. Hatta bunlara karşı diğer görüşten olan sağ, sol, milliyetçi, muhafazakar tüm gruplar bir araya gelerek HSYK seçimine girdiler ve seçimi az bir farkla kazandılar. Bu kişiler de biliniyordu. Şimdi herkes diyor ki 'niye bu kişiler tutuklandı? Bu kişilerle ilgili de normal yasal işlemler devam ediyordu. HSYK'nın kendi çalışmaları vardı. Ama bu darbe girişiminden sonra hemen harekete geçmek elzem oldu."

Bir daha darbe tehdidi ile karşı karşıya kalmamak için tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, daha önce de polis ve yargı yolu ile darbe girişiminde bulunulduğunu hatırlattı.

Bakan Çavuşoğlu, şu anda devam eden tüm yasal işlemlerin, adı geçen yapıya mensup ve bu terör örgütü adına devletin değişik kurumlarında görev yapan kişilere yönelik olarak devam ettiğine dikkati çekti.

Gazetecilerle ilgili olarak devam eden kovuşturmalara da değinen Çavuşoğlu, "Bu kişiler de yine aynı terör örgütüne mensup yayın organlarında görev yapan, sadece gazetecilik faaliyeti değil, daha önceki birçok davada 3'üncü şahıslar aleyhine delillerin üretilmesi dahil paralel yapıya hizmet eden birçok faaliyette bulunan kişilerdir." diye konuştu.

Basın mensuplarının da suç işledikleri zaman yasal süreçten muaf olmamaları gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, basın ve ifade özgürlüklerini sonuna kadar savunmaya devam edeceklerini kaydetti.

Gülen'in Türkiye'ye iadesi

Çavuşoğlu, terör örgütü lideri Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili daha önce ABD'ye iletilen belgelerin, tutuklama talebiyle ilgili olduğunu ve değişik davalardan 4 dosyanın iletildiğini hatırlattı.

Darbe girişimiyle ilgili dosya hazırlandığını, delil, ifade ve itiraflardan oluşan yeni dosyanın muhataplara iletileceğini aktaran Çavuşoğlu, bir taraftan hukuki çalışmaların devam ettiğini, diğer taraftan da açık olan diplomasi kanallarının en iyi şekilde işletileceğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığındaki tasfiyeler

Bakanlıktan ihraç edileceklerle ilgili gelişmeler konusunda da bilgi veren Çavuşoğlu, bu yapıya dahil olduğuna dair bilgi edindikleri 88 kişinin bakanlıkla ilişkilerini kestiklerini söyledi.

Bu süreçte paralel yapı ve onların imamları ve üst düzey yöneticileriyle yakın ilişki içinde olan ya da temasta olan kişileri de tespit ettiklerini dile getiren Çavuşoğlu, kurunun yanında yaşın da yanmasını istemediklerini vurguladı. Referanslar ve gelen ihbarların komisyon tarafından titizlikle incelendiğini anlatan Çavuşoğlu, gelecek dönemde çalışmalarını sürdürerek bu yapıda kişileri bakanlıktan uzaklaştıracaklarını kaydetti. ?

Çavuşoğlu, İncirlik Hava Üssü'ndeki komutanın ABD'den sığınma talebinde bulunduğu yönündeki iddiaların sorulması üzerine, İncirlik'teki kişinin darbe girişiminde önemli bir rol oynadığını hatırlattı. Mevlüt Çavuşoğlu, bu kişinin sığınma talebinde bulunduğunu ama bu talebin kabul görmediğini öğrendiklerini anlattı.

Bakan Çavuşoğlu, ayrıca, Kuveyt'teki o dönemki askeri ataşenin Suudi Arabistan üzerinden kaçmaya çalıştığını ancak bu kişinin kendilerine teslim edildiğini, Afganistan'daki iki generalin Dubai üzerinden kaçmaya çalıştığını ve yakalanarak Türkiye'ye teslim edildiklerini kaydetti.

(Bitti)

?

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu İncirlik Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title