Haberler

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Almanya'da

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bazıları 'DEAŞ ile mücadele eden terör örgütlerini örgüt listesinden çıkaralım' diyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bazıları 'DEAŞ ile mücadele eden terör örgütlerini örgüt listesinden çıkaralım' diyor. Son moda bu. Böyle bir şey olabilir mi? 'Benim teröristim iyi, seninki kötü' ayrımı yapılabilir mi? Hepsi teröristtir, hepsi canidir ve hepsiyle birlikte mücadele etmek lazım" dedi.

Stuttgart'taki tarihi Yeni Saray'da, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, AK Parti Konya Milletvekili Harun Tüfekçi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül, Stuttgart Başkonsolosu Ahmet Akıntı ve Karlsruhe Başkonsolosu Serhat Aksen'in de katıldığı toplantıda konuşan Çavuşoğlu, büyüyen Türkiye'nin içeride ve dışarıda yansımaları olduğunu belirtti.

Ülkeyi her yerde daha görünür kılmak için eldeki tüm mekanizmaları işlettiklerini söyleyen Çavuşoğlu, sürekli değişik ülkelerle serbest ticaret anlaşması yaptıklarını, bunun ihracata çok iyi şekilde yansıdığını anlattı. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği mekanizmaları ile ikili ilişkilerin seviyesini yükselttiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, bu çerçevede ülkelerle çok önemli alanlarda anlaşmalar imzaladıklarını ve bu mekanizmayı çok etkili bir şekilde kullandıklarını ifade etti.

Türk vatandaşlarının önüne çıkan vize sorununu çözmek için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Çavuşoğlu, 3 sene içinde Türk vatandaşlarının serbestçe seyahat edebileceğini dile getirdi.

Bugüne kadar dünyada hep yardım alan Türkiye'nin artık dünyanın her yerine yardımlar yaptığını söyleyen Mevlüt Çavuşoğlu, ülkelere yardım ederken bir şey dayatmadıklarına, o ülkenin ihtiyacı neyse o noktada destek olduklarına işaret etti.

Son 150 günde 150 dışişleri bakanıyla görüştüğünü anlatan Çavuşoğlu, diplomasinin bu şekilde yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu yoğun tempomuz içinde hiçbir zaman ihmal etmediğimiz de sizlersiniz. Yurt dışında yaşayan 6 milyon vatandaşımızdan sorumluyuz biz" diye konuştu.

"İstediğinizi seçecek, istediğinizi muhalefet yapacaksınız"

Çavuşoğlu 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlere de değinerek, ""Bazı sıkıntılar olabilir ama mutlaka oyunuzu kullanın. Siz artık oy vererek Türkiye'nin gelişiminde söz sahibisiniz. Tüm gelişmeleri izliyor, kaygılanıyor, seviniyorsunuz. İstediğinizi seçecek, istediğinizi de muhalefet yapacaksınız" ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, bugün Avrupa'da artık terörizm ve radikalleşmenin tehdit haline geldiğini ve bu iki ögenin birbirini tetiklediğini dile getirdi. Çavuşoğlu, "Karşılaştığınız bu sıkıntılara karşı dik durmayı bileceksiniz" diye konuştu. Batı Trakya'daki Türklerin de bugün Türk ismini kullanamadığını belirten Çavuşoğlu, uluslararası platformlarda hakların aranması, eleştirilerin yapılması gerektiğini kaydetti.

Merkez partilerin özellikle her zamankinden fazla şekilde ırkçı partilere karşı durmaları gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, birinci ve ikinci dünya savaşlarının da hoşgörüsüzlük, ırkçılık, başkalarına tahammül edememeyle başladığını anlattı.

Bazı ülkelerin yabancı savaşçılar konusunda Türkiye'ye ithamlarda bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, sonra bu ülkelerin "Türkiye üzerine düşeni yapıyor" demeye başladığını anlattı. Türkiye'nin Suriye ve Irak ile bin 300 kilometre sınırı olduğunun altını çizen Bakan Çavuşoğlu, havaalanlarına turist olarak gelen insanların DEAŞ'a katılmak için gelip gelmediğini bilmelerinin mümkün olamayacağını kaydetti.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Avusturyalı bakan yardımcısı dostum geçen gün diyor ki; 'Biz biliyoruz DEAŞ'a katılacağını ama ülkede seyahat özgürlüğü var.' Bizim ülkede demokratik haklar yok mu kardeşim? Sen bildir oraya geleceğini, biz yine durduralım. Fakat katılacağını bile bile durduramayıp, bizi eleştirmeye kalkıyorsun. Bu bize haksızlıktır."

Yabancı savaşçıların engellenmesi konusunda Avrupa ülkeleri ve ABD ile son dönemde işbirliğinin daha iyi olduğunu ancak bu konuda çok kararlı olmak gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Bazıları 'DEAŞ ile mücadele eden terör örgütlerini örgüt listesinden çıkaralım' diyor. Son moda bu. Böyle bir şey olabilir mi? 'Benim teröristim iyi, seninki kötü' ayrımı yapılabilir mi? Hepsi teröristtir, hepsi canidir ve hepsiyle birlikte mücadele etmek lazım" görüşünü dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Almanya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title