Haberler

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya'da

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkler'in Avrupa'ya entegre olamadığı yönündeki eleştirilere ilişkin, "Entegrasyon konusundaki politikaların başarısız olduğuna katılıyorum ama buradaki vatandaşlarımın entegre olmadığına dair eleştirilere katılmıyorum" dedi.

Çavuşoğlu, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'ni ziyaretinin ardından bir Türk girişimci tarafından yaptırılan Titanic Otel'in açılışına katılarak kurdele kesti. Burada Türklerle bir araya gelen Çavuşoğlu, 2 gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Suudi Arabistan'a ziyarette bulunarak, iki ülke arasındaki ilişkilere ivme kazandırdıklarını ifade etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de Portekiz'e gittiklerini ve ilk defa bu ülke ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı yaptıklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Yoğun bir diplomasi trafiği yaşıyoruz. 'Türkiye yalnız kaldı' diyorlar ya, sadece ikili görüşme yaptığım dışişleri bakanı sayısı 150'ye ulaştı. Telefonla görüştüklerimi saymıyorum ve bu kişilerin önemli bir kısmıyla da en az 3-4 kez görüşmüşümdür" diye konuştu.

Çok yönlü bir dış politika izlediklerini, ülkelerle ortak bakanlar kurulu toplantısı yaptıklarını anlatan Çavuşoğlu, bugün dünyada Türk ürünlerinin ulaşmadığı bir tek ülke kalmadığını belirterek, bu durumun tüm mekanizmalarıyla yaptıkları çalışmaların neticesi olduğuna işaret etti.

Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugüne kadar ortaya koyduğumuz hedeflerin hiçbirisi hayal değildir. Bunu güçlü ekonomi, güçlü kadrolar, halkın duaları ve desteğiyle yapıyoruz. Türkiye'nin dışarıdaki algısı çok farklı. Bakmayın Türkiye'nin arkasından olumsuz bir şeyler yapmaya çalışanları. Bunlar Türkiye'nin parlayan bir yıldız olduğunu gösterir" ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Yanlışa yanlış derseniz, zulmedenlere zalim derseniz sizi sevmeyenlerin de sayısı artabilir. Birisi bize bunu diyecek, şunu diyecek diye de doğrudan ayrılamayız. Dünyada nerede bir mazlum, yardıma muhtaç ulus, halk varsa ilk biz koştuğumuz için Türkiye çok itibarlı. İnsani yardımlar konusunda dünyada 3. sıradayız. Avrupa Birliği ülkelerinin hepsi bir araya geldiğinde ancak geçebiliyorlar Türkiye'yi."

Yaklaşan genel seçimler için vatandaşları oy kullanmaya çağıran Çavuşoğlu, "Biz elbette ki AK Parti'ye oy vermenizi isteriz ama tercih sizin. 'Avrupa'daki Türkler yüzde 10-20 oy kullandı' dedirtmeyin" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkler'in iyi entegre olmadığı şeklinde eleştirilere de değinerek, "Sizlerin ana vatanınıza bağlılığınızdan dolayı biz çok mutluyuz. Bir insan kendi dilini, milliyetini, dinini en iyi şekilde koruyamazsa, başka bir ülkenin kültürüne de hiç entegre olamaz. Entegrasyon konusundaki politikaların başarısız olduğuna katılıyorum ama buradaki vatandaşlarımın entegre olmadığına dair eleştirilere katılmıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, Avrupa'da artan ırkçılığın, huzuru sarsan bir noktaya geldiğini söyledi. Bu durumla mücadele etmek gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Buradaki İslam karşıtı gösterilerden hiç çekinmeyin, dimdik ayakta durun. Suçluluk psikolojisine hiçbir zaman giremeyiz" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title