Haberler

Çavuşoğlu: En Geç Ekim 2016'ya Kadar Vize Serbestisini Bekliyoruz

Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "AB yükümlülüklerini yerine getirmezken, Türkiye AB'ye yönelik düzensiz göçü durdurmaya devam edemez. Ekime kadar vize serbestisini bekliyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'a düzenlediği gayrıresmi ziyaretin ardından ülkenin önde gelen gazetelerinden Kathimerini'ye verdiği mülakatta, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra AB, göç, başarısız FETÖ darbe girişimi ve Türkiye'nin terör örgütlerine karşı Suriye'de gerçekleştirdiği harekat hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin inisiyatifiyle gerçekleşen mutabakatın öncelikli hedefinin Ege Denizi'ndeki ölümleri engellemek olduğunu anımsatarak, "Mutabakatın yürürlüğe girmesinden 5 ay sonra bu hedefe ulaşıldığını gururla söyleyebiliriz. Türkiye, anlaşmayı uygulamaya devam etmekte kararlıdır. Anlaşma etkin bir şekilde gerçekleştirilmeye devam ederse korkuya mahal yok." ifadelerini kullandı.

"EKİM 2016'YA KADAR VİZE SERBESTİSİNİ BEKLİYORUZ"

Çavuşoğlu, Ege'deki işbirliğinin karşılıklı taahhütler üzerinden sağlandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Şimdi AB'den sözlerini yerine getirmesini bekliyoruz. AB, Türk vatandaşlarına vize serbestisi, Türkiye'deki Suriyelilere mali yardım gibi taahhütlerde bulundu. Ege'deki düzensiz göçün kontrol altında olması gerçeğine rağmen, AB'nin sözlerini yerine getirmekte istekli olduğunu görmüyoruz. AB yükümlülüklerini yerine getirmezken, Türkiye tek başına AB'ye yönelik düzensiz göçü durdurmaya devam edemez. En geç Ekim 2016'ya kadar Türk vatandaşları için vize serbestisini bekliyoruz."

Darbe girişimi sonrası Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri değerlendiren Çavuşoğlu, Avrupa'dan gelen destek ve kınama mesajlarının takdirle karşılandığını ancak Türkiye'nin hukuki önlemlerini sorgulayan açıklamaların da hayal kırıklığı yarattığını kaydetti.

YUNANİSTAN'A KAÇAN 8 DARBECİ ASKER

Fethullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçarak sığınma talebinde bulunan darbeci 8 askerin iade sürecine ilişkin bir soru üzerine ise Çavuşoğlu, "Umuyoruz ki bu süreçler bir an önce tamamlanarak bu kişiler, yetkin Türk mahkemelerinde adil ve hukuki şekilde yargılanacakları Türkiye'ye iade edilirler. Terörist faaliyetlerde bulunanların ve bir ülkenin demokratik yollarla seçilmiş hükümetini düşürmeye çalışanların sığınma talebi mazeretiyle üçüncü ülkelere sığınması mümkün olmamalı." ifadelerini kullandı.

KIBRIS MÜZAKERELERİ

Kıbrıslı liderlerin yaz arasından sonra müzakerelere tekrar başladığını hatırlatan Çavuşoğlu, müzakerelerin son aşamasına yaklaşılırken bu yoğun safhada tarafların farklılıklar üzerine yoğunlaşması gerektiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk tarafının devamlı olarak yapıcı önerilerle sürece katkıda bulunduğunu kaydederek, "Anavatan ve garantör ülke olarak Türkiye, Kıbrıs'ta bir çözüm için taahhütlerine bağlı ve eğer bir siyasi irade olursa 2016 yılı içinde Kıbrıs'ta bir çözümün gerçekleşeceğine inanıyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Birliği Türkiye Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title