Haberler

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarla ilgili, "Silah bırakana kadar, kökünü kazıyıncaya kadar vuracağız. Askerimizi ve polisimizi şehit ettikleri zaman sineceğimizi sanıyorlar" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AK Parti'nin kuruluşunun 14'üncü yıldönümü dolayısıyla Antalya'nın Kepez ilçesi Hüseyin Alanyalı Camisi'nde okutulan mevlide katıldı.

Bakan Çavuşoğlu, mevlidin ardından AK Parti Antalya İl Başkanlığı tarafından Erdem Beyazıt Kültür Merkezi'nde düzenlenen Danışma Meclis Toplantısı'nda yer aldı.

Burada konuşan Çavuşoğlu, terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen saldırılarda hayatını kaybeden asker ve polislere Allah'tan rahmet, ailelerine de başsağlığı diledi.

Bölücü terör örgütünün, son 14 yıldaki tüm iyi niyetli yaklaşımları suistimal ettiğini ifade eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Halbuki biz bu yola çıkarken Türkiye'de her şeyi değiştirmek için yola çıktık. Milli Birlik ve Kardeşlik, Çözüm Süreci... Adına ne derseniz deyin, bu süreci başlatırken kurucu Genel Başkanımız, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 'Gerekirse meclisteki 550 milletvekilinin hepsini kaybetmeyi göze alırız. Yeter ki şehitler gelmesin, analar ağlamasın' demişti. Ama terör örgütü her türlü yaklaşımımızı suistimal etti. Habur Sınır Kapısı'nı nasıl suistimal etmişlerdi. Özür dilediler, söz verdiler. Bugüne kadar silah bıraktılar mı? Hayır. Daha fazla silahlanmaya yönelik adımlar attılar."

Terör örgütü PKK'nın, bir taraftan DAEŞ terör örgütü ile mücadele ederken, bir taraftan da seçimden sonraki süreçte Türkiye'nin zafiyete düştüğünü sanarak terör saldırılarını artırdığını ifade eden Çavuşoğlu, operasyonlarla bunlara karşılık verildiğini söyledi.

Terör örgütünün inlerinin hem içeri de hem de dışarıda vurulduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Yine vuracağız, yine vuracağız. Silah bırakana kadar, kökünü kazıyıncaya kadar vuracağız. Askerimizi ve polisimizi şehit ettikleri zaman sineceğimizi sanıyorlar. Onlar 70 yaşındaki bir dedenin bile 'Beni de askere alın' diyecek kadar vatanını, milletini sevdiğini unutmuşlar sanırım" dedi.

"Terör konusunda ayrım yapmıyoruz"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, DHKP-C ve DAEŞ'le mücadeleye devam edeceklerini belirterek, terör konusunda hiçbir ayrım yapmadıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, "Yok efendim bu terör örgütü biraz daha laik, biraz daha iyi, yok bu daha radikal, bu daha kötü, öteki bana zarar vermiyor bu yaşasın, diğeri bana tehdit oluşturabilir bunu vuralım" şeklindeki anlayışlara da katılmadıklarını vurgulayarak, terörün her türlüsünü lanetlediklerini bildirdi.

PKK terör örgütünün ne olduğu bir kez daha tüm dünyanın gördüğünü dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Son zamanlarda terör örgütü listesinden çıkartmak için kafa yoranlar, hatta girişim yapanlar oldu. Özellikle Avrupa'daki sol partiler. Onlar teröristleri sever. Terör örgütleri ile yakın bağları vardır. DHKP-C onlar için terör örgütü değildir. Avrupa Birliği'nin ya da ABD'nin terör örgütü listesinde olup olmadığı önemli değil. O partiler için onlar 'Hak arayanlardır. Gerilla bilmem nedir'. Oysa terör örgütüdür. Onlara sempati duyanlar var. Ama son zamanlarda herkes gördü. Fakat son zamanlarda bazıları açıklama yapıyor. 'Biz destek veriyoruz. Terör örgütüyle mücadelenize devam edin ama ölçülü olun.' Cevabım şu, ölçülü olun derken neyi kastediyorsun. Ölçülü ol derken, sivil insanlar ölmesin, zarar görmesin. Bunu mu kastediyorsun yoksa terör örgütü iki polisinizi şehit etti siz de terör örgütünden iki kişiyi mi öldürün demek istiyorsun? Eğer bunu söylüyorsanız reddediyoruz. Bunu kabul etmiyoruz. Ne demek terör örgütüne karşı ölçülü olun? Terör örgütü silah bırakmadığı sürece onunla mücadeleyi sonuna kadar yapmamız lazım. Cevabımız gayet net ve bu konuda kararlıyız. Cumhurbaşkanımızdan Başbakanımıza, hükümetimizden tüm güvenlik güçlerimize kadar kararlılığımız devam edecek. Silahı bırakıncaya, terörü bitirinceye kadar devam edecek."

Koalisyon görüşmeleri

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CHP ile yapılan koalisyon görüşmelerinin gayet medeni bir şekilde geçtiğini, ancak çok farklı politikalar olunca hayal kırıklığı yaratmanın bir anlamının olmadığını söyledi.

Koalisyon görüşmelerini yürüten Haluk Koç, Ömer Çelik ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na teşekkür eden Çavuşoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Temel politikalarda anlaşma yoksa evlilik olmaz. Şimdi biz Türkiye'yi bu kadar normalleştirdik, 'Eğitim sil baştan' dediler. Tamam, sil baştan da bu 4+4+4 ne olacak? Meslek okulları ne olacak? İmam Hatipler ne olacak? Bunlardan vazgeçersek kendimizi inkar etmiş olmaz mıyız? Belki o parti de bunların tersini yaparsa kendini inkar etmiş olur. O onların sorunu. Efendim, dış politikanın sıfırlanması ve laik bir dış politikaymış. Laik bir dış politika ne demek? Laik bir dış politika olunca, Somali'deki Müslüman kardeşlerime hastane yapamayacak mıyım? Onlar Müslüman diye sırtımı mı çevireceğim? İzlediğimiz dış politikanın birbirine alternatif olduğunu kim söyledi? Avrupa Birliği bizim en önemli dış politika projemiz. AB'ye gidiyoruz diye Müslüman ve Türk dünyasına, Orta Asya'ya, dünyanın diğer bölgelerine sırt mı çevireceğiz? Hayır. Bir ayağımız pergel gibi sabit, tüm dünyaya Türkiye kendi ekseninden ulaşacak. Birbirini tamamlayıcı dış politika izleyecek. Dış politikanın sıfırlanmasının anlamı ne? Bu dış politikanın önemli mimarı Cumhurbaşkanımızı, hem danışman hem dışişleri bakanı hem de başbakan olarak dış politikanın mimarı Ahmet Davutoğlu'nu inkar mı edeceğiz? Eksiğimiz, yanlışımız varsa biz zaten düzeltiyoruz."

Çavuşoğlu, koalisyonun MHP ile deneyeceklerini, olmazsa yine millete gideceklerini dile getirerek, "Her zaman dediğimiz gibi söz de milletimizin, karar da milletimizin. Milletimize gitmekten de korkmayacağız" diye konuştu.

Eski Ulaştırma Bakanı Elvan

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Lütfi Elvan da 7 Haziran seçimlerinde önemli bir zafer elde ettiklerini ifade ederek, en yakın partiye yüzde 17 oy fark attıklarını söyledi.

CHP ile yapılan koalisyon görüşmelerinde kısa süreli reform hükümeti teklifi yaptıklarını, onların ise 4 yıllık bir hükümet kurmak istediğini belirten Elvan, "CHP ile ayrışan temel alanlarımız olduğunu gördük. Dört yıllık bir hükümeti birlikte götüremeyiz. Gerçekçi olmalıyız. O yüzden kısa süreli reform hükümeti teklifi ettik. Yarın Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşecek. Bir uzlaşı olup olmadığını hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.

Elvan, koalisyon görüşmeleri sırasında terörle ilgili sıkıntıların ortaya çıktığını ve çok sayıda şehit verildiğini hatırlattı. AK Parti'nin 14 yıllık iktidarında, terör sorununun çözülmesini samimiyetle istediğini belirten Elvan, ancak bu samimiyeti HDP'den göremediklerini ifade etti.

Elvan, 7 Haziran seçimlerinde partilerine baskılar yapıldığını, Van'da seçim ofisi olarak kullanılmak üzere kiralanan 30 işyerinin sahibinin baskıyla bundan vazgeçirildiğini söyledi.

Baskılar nedeniyle sadece bir yerde, o da 3 bin lira yerine 90 bin lira kira ödeyerek seçim ofisi açabildiklerini dile getiren Elvan, "Seçim günü sabahı araçlarıyla sandık görevlilerini götürmek isteyen teşkilatımızın araçları engellendi. Bu bölgede kamu düzenini sağlamak zorundayız ve sağlanacaktır. Hem devletimiz hem de hükümetimiz tüm hassasiyetiyle bu konunun üzerine giderek, bu sorunu kökünden kazıyacağız. Birlik ve beraberliğimizi arttırarak yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Milletle AK Parti arasına duvar örülmesine izin vermediklerini vurgulayan Elvan, erken seçim olması halinde sahaya hep birlikte inerek ülkenin kalkınması için ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Mevlüt Çavuşoğlu Ak Parti Türkiye Yerel Haberler

title