Haberler

Dışarıda Kalan Kadın ve Çocuklar İçin Güvenli Mekanlar Projesi"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, KAMER Vakfı ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) işbirliğiyle hayata geçirilen "Dışarıda Kalan Kadın ve Çocuklar İçin Güvenli Mekanlar Projesi" final toplantısına katıldı.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Şahin, sivil toplumun önemine dikkati çekerek, ileri demokrasi noktasında en büyük güç olduğunu belirtti.

Sivil toplum kuruluşlarının yaptığı projelerin desteklenmesi gerektiğini kaydeden Şahin, "Bizim hem milletvekilliği boyutunda bölgenin, Güneydoğu'nun kadınlarının hem bakanlık dönemimizde çocuk, kadın, yetim, engelli, bütün dezavantajlı grupların yaşam kalitesini yükseltmek, onların yaşamlarına dokunmak en önemlisi yüreğine dokunmak için çok büyük bir gayret gösterdik. Bunu birlikte yaptık, gücümüzü birleştirdik. Bu bakımdan ben kadın meselesinin partiler üstü bir mesele, bir insani, vicdani mesele olduğunu, bu meseleyi çok daha üst bir bakış açısıyla bakmamız ve daha çok köklü çalışmaları hayata geçirmemiz gerektiğini her makamda söyledim" dedi.

Kadınlar için yapılan yasal düzenlemeleri aktaran Şahin, bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir coğrafyada yaşadığımızı ve bunun çok önemli sorumluluklar yüklediğini vurgulayan Şahin şunları dile getirdi: .

"Bugün Suriye'de aramızda olan mülteci kadınlar, kızkardeşlerimizin son 5 yılda yaşadığı. hakikaten bütün dünya, baktığımız zaman büyük bir insanlık sınavından geçiyor. Tarih bu sınavı verenlerle, bu sınavdan kaybedenleri not ediyor. Bu sınavı nasıl vermek gerektiğine baktığımız zaman, hiçbir şekilde kutuplaştırmadan, ayrıştırmadan, nerede doğarsa doğsun, anası, babası kim olursa olsun, Kürt, Türk, Arap hiç farketmez, eğer yüce Mevlam eşrefi mahlukat olarak yarattıysa, yaradılanın en üstünüyse bizim hiçbir ayrımcılığa bakmadan, herkesin insanca yaşayacağı çalışmaları mutlaka hayata geçirmemiz gerekiyor."

Türkiye'nin kapılarını açtığı Suriyeli misafirlere yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Şahin, orta ve uzun vadeli projeler üretilmesi gerektiğini belirtti.

Suriyelilerin hayata entegrasyonu için yapılması gereken çalışmaları da anlatan Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bu şehirde 98 bin eğitim hayatında olması gereken çocuk, genç var. 1 yılda bunun 60 bini sistemin içine girdi. Ama daha önemlisi okula başlaması gereken Suriyeli mülteci çocukların yüzde 98'i okullaştı. Geçiçi hükümetin Başbakanı bize diyor ki; eğer bu çocuklar Suriye'de olsaydı, bizim ilkokula gönderme oranımız yüzde 85'ti. Gaziantep olarak okullarımızı açtık. Aileler çocuklarını Suriyeli mülteci çocuklarla kardeş yaptı, öğretmenlerimiz sahiplendi ve bu yüzde 98'i yakaladık."

Her çocuğun yaşamına dokunmaya çalıştıklarını, aksi halde yeni neslin yok olacağına dikkati çeken Şahin, insani, kapsayıcı, toparlayıcı bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Hiç kimsenin kutuplaştırılmadan, ayrıştırılmadan, herkesin hoşgörüyle kucaklanması gerektiğine vurgu yapan Şahin, "Başka türlü bu coğrafyada oyunları, hesapları bozamayız. Zaman çok hızlı geçiyor, yarın bunlar geride kalacak. İnşallah bu coğrafya anaların desteğiyle huzuru ve barışı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Fatma Şahin gaziantep Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title