Haberler

Diş Hekimi Dr. Dündar Özbaylar; "Diş Çürükleri, Diş Eti Hastalıkları Pek Çok Hastalığın Habercisi"

Diş Hekimi Dr. Dündar Özbaylar, Ağız ve diş sağlığının Periodontal hastalığın önlenmesinde en önemli görev kişinin kendisine düştüğünü açıkladı. Dr. Özbaylar, "Diş çürükleri, diş eti hastalıkları pek çok hastalığın habercisi olabilir" uyarısında bulundu.

Dişleri sağlıklı bir durumda sürdürmek için, günlük ağız bakımı işlemleri ile (diş fırçalama ve diş ipliği kullanma) bakteriyel diş plağının uzaklaştırılması gerektiğini ifade eden Dr. Özbaylar, "Diş hekimine düzenli aralıklarla gidilmesi de aynı derecede önemlidir. Günlük ağız bakımı işlemleri diştaşı oluşumunu en az düzeye indirebilir, ancak tamamen önleyemeyebilir. Diş fırçası, diş ipliği veya diğer temizlik araçları ile ulaşılamayan bölgelerin bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi mevcut diş plağı ve/veya diş taşının uzaklaştırılması açısından gereklidir. Ağız ve diş sağlığınıza gösterdiğiniz özenin ileriki yaşlardaki ağız ve diş sağlığınızı etkileyeceğini unutmayın" uyarısında bulundu.

Dr. Özbaylar, daha sonra şunları kaydetti; "Diş çürükleri, diş eti hastalıkları pek çok hastalığın habercisi olabilir. Bu yüzden 6 ayda bir kontrollerinizi aksatmayın. Çok asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Bunları tükettiğiniz zaman dişlerinizi hemen fırçalamayın. Çünkü yediğiniz gıdalardaki asit diş üzerindeki koruyucu tabakayı hassaslaştırır ve aşınmayı hızlandırır. Sık sık besin tüketmeyin, öğünlerinizin arası çok kısa olmasın. Çok şekerli ve karbonhidratlı yiyecekleri sık sık tüketmeyin. Tükettiğiniz zaman ağzınızı suyla çalkalayın ve bir saat sonra da dişlerinizi fırçalayın. Sadece kendinizin değil çocuklarınızın da ağız ve diş sağlığını korumak için, diş fırçalamayı öğretin, bunu bir alışkanlığa dönüştürerek örnek olun. Ağız içerisinde mukozada tahribat yaratabilen Sodyum Lauril Sülfat (SLS) içeren macunları kullanmayın. Çocuğunuzun dişlerine koruyan kalsiyum tabakasını artırdığı için her zaman kalsiyumdan zengin süt, peynir, yoğurt gibi gıdaları tüketmesini sağlayın. Ağız ve diş hastalıklarını önemseyin. Çünkü bunlar diyabet, üst solunum yolu enfeksiyonları, mide ve kanser gibi birçok hastalığın da habercisi olabilir. Diş beyazlatma kişinin kendi kendine yapabileceği bir uygulama değildir. Mutlaka diş hekimi kontrolünde olmalıdır. Ev ortamında sadece hekiminizin yaptığı beyazlatmayı pekiştirmek amacıyla verdiği uygulamaları yapın. Yanlış diş beyazlatma yöntemleri diş hassasiyetine, dişin üst tabakasının aşınmasına ve diş eti hastalıklarına neden olur." - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title