Haberler

O Dinlemeler Meclis Gündeminde

Güncelleme:

CHP'li Umut Oran; ABD, Almanya ve İngiltere'nin Türkiye'yi 2007'den bu yana dinleyip, e-posta yazışmalarını izlediği haberleri üzerine konuyu Meclis gündemine taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, ABD, Almanya ve İngiltere'nin Türkiye'yi 2007'den bu yana dinleyip e-posta yazışmalarını izlediği haberlerinin üzerine konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) ve İngiliz istihbarat kuruluşu GCHQ'nun Türk bakanları, ABD'deki Türkiye Büyükelçiliğini ve Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'deki temsilcilerini 2007 yılından bu yana takip etmelerinin niçin önlenemediğinin yanıtını istedi. Bu durumun Türkiye'nin yurt dışı temsilciliklerinin istihbarata karşı koyma, korunma önlemlerinin yetersizliğini ortaya koyup koymadığını soran Oran, şöyle devam etti:

"Der Spiegel dergisi, Alman istihbarat kuruluşu BND'nin yıllardır Türkiye'yi dinlediğine ilişkin haberler yapması karşısında hükümetinizin Almanya'nın bu tavrı için aldığı önlem ve uyguladığı yaptırımlar var mıdır, bunlar nelerdir?

ABD eski Gizli Servis çalışanı Edward Snowden'in ifşa ettiği NSA'nın 2007 yılına ait çok gizli belgelerine göre, Türkiye'nin Washington'daki Büyükelçiliği ve rezidansının dinlenmesi neden önlenemedi?"

-" WASHİNGTON BÜYÜKELÇİLİĞİNİN DİNLENMESİNE İLİŞKİN ÖZÜR DİLENDİ Mİ?"-

"Washington Büyükelçiliğimizin dinlenmesine ilişkin olarak Temmuz 2013'te TBMM'ye sunduğum 7/28268 sayılı soru önergeme verdiğiniz 5 Ağustos 2013 tarihli yanıtta, "Hassasiyetinizi ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'e ilettiğinizi' bildirmiştiniz. Bu görüşme sonrasında Kerry'den size bir geri dönüş oldu mu, ABD herhangi bir şekilde ve düzeyde Türkiye'den özür diledi mi, iyi niyetli hangi girişimlerde bulundular?

Washington Büyükelçiliğimizin NSA tarafından "pudra' kod isimli bir programla tüm telefonlarının dinlenmesi ve tüm bilgisayar yazışmalarının kopyalanmasının önüne nasıl geçeceksiniz? ABD Başkanı'na her altı ayda bir sunulduğu belirtilen Ulusal İstihbarat Önceliklerinin Çerçevesi (NPF) başlıklı belgenin, Nisan 2013 tarihli versiyonunda Türkiye'nin "hedef ülke' olarak tanımlanması karşısında hangi önlemleri alacaksınız?

Türkiye'nin en üst düzey siyasetçilerinin yazışmalarına sızmak isteyen NSA'nın 2006'da başlattığı "Türkiye'ye Yüklenme Programı' sadece 6 ayda başarıya ulaşarak bilgisayarlara sızıp, Türkiye'nin sırlarını ele geçirmesi nasıl mümkün olabilmiştir? Hükümet üyeleriniz için çok özel bilgi ve sistem güvenliği uygulanmıyor mu? Bilgi güvenliği sisteminde nerede açık var, bunu giderdiniz mi?

ABD'nin Türkiye hakkında edindiği gizli bilgileri "Beş Göz" adı verilen anlaşma içinde olduğu Britanya, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda ile paylaşması karşısında bu ülkeler nezdinde bir girişiniz olacak mı?"

Kaynak: ANKA / Güncel

Umut Oran Almanya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title