Haberler

Dinamik Kavşaklar" Trafiğe Nefes Aldırıyor

KEREM KOCALAR - Trafiğin yoğun olduğu yöne daha fazla geçiş hakkı sağlamaya dayalı, kamera ve sensör yardımıyla çalışan "dinamik kavşaklar", bu alanda sorun yaşayan kentleri rahatlatıyor.

Türkiye'deki sayılı şehirlerinde uygulanan bu sistem, son olarak hayata geçirilen Gaziantep trafiğinde bekleme süresini yüzde 30 oranında azalttı.

Son dönemlerde aldığı göçle trafikte ciddi sıkıntılar yaşayan Gaziantep, yeni düzenlemelerle bu sorunu çözmeye çalışıyor. Bu kapsamda 28 noktada hayata geçirilen "dinamik kavşak" uygulaması sayesinde kentteki trafikte bekleme süresi yüzde 30 oranında azaldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimlerden önce halkın beklentilerine yönelik anket çalışması yaptıklarını anımsattı.

Halka, "Belediyeden neler bekliyorsunuz" diye sorduklarını ve aldıkları cevabın başında trafik sorunu geldiğini anlatan Şahin, bundan dolayı bu probleme çözüm üretme gayretinde olduklarını ifade etti.

Ulaştırma anlamında yapılması gerekenleri masaya yatırdıklarını aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Orta vadede çok sayıda yol açmamız gerektiğini gördük. Bunun için yol yapımıyla kentsel dönüşümü birlikte yürütmeye karar verdik. Şu an kentin farklı bölgelerinde çalışmalar yapıyor. Ama yol yapım işleri takdir edersiniz ki bugünden yarına tamamlanacak, kenti hemen rahatlatacak çalışmalar değil. Orta vadede bu çalışmaları yaparken halka hemen nefes aldırmamız gerekiyordu. O yüzden seçilir seçilmez kavşakların geometrisini aldık. Hangi yolun karşısında ne var gibi sorulara yanıt aradık. Gördük ki kavşaklardaki bazı yolun karşısında yol yok, bahçe var. Kent trafiğinde çok sayıda ölü bölge vardı. Bunlar geçişleri yavaşlatıyor, kazalara neden oluyordu. Bunun üzerine 28 kavşağın geometrisini aldık. Yolun karşısında bahçe varsa kamulaştırmasını yapıp, yolun devamını sağladık ve kavşakları kaldırdık."

Şahin, kavşaklara yerleştirilen sensör ve kameraların trafiğin yoğun olan tarafa geçiş hakkı sağladığına işaret etti.

"Merkezin yükünü geniş alana yayacağız"

Kavşaklardaki çalışmanın önceki hafta tamamlandığını dile getiren Şahin, "Bu sistem sayesinde 28 kavşakta trafik yüzde 30 rahatladı. Şu an halkımız memnun ancak bu bizim için yeterli değil. Daha büyük işler başarmalıyız. Bunun için de orta ve uzun vadede çok önemli projelerimiz var. Ulaşım ve imar master planlarını entegre yürütüp, merkezin yükünü geniş alana yayacağız" ifadelerini kullandı.

Daha kolay bir ulaşımı hedeflediklerini vurgulayan Şahin, dinamik kavşakla arasında yeşil dalga sistemini hayata geçireceklerini belirtti.

Mevcut ulaşım master planının revize edildiğini bildiren Şahin, "Bunlar tamamlandığında önümüzü daha net görebileceğiz. Uzun vadede planladığımız hava ray ve metroyu kurgulamaya başlayabileceğiz. İmar ve ulaşım master  planını birbiriyle orantılı şekilde yapıp merkezin yükünü geniş alana yayacağız" diye konuştu. - Gaziantep

Kaynak: AA / Yerel

Fatma Şahin Edibe Şahin Gaziantep Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title