Haberler

Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü, Çevirmen Koray Karusulu'ya Verildi

Güncelleme:

Ödülün Seçici Kurulu'nda Prof. Dr. Necdet Adabağ, Prof. Dr. Rahmi Er, Prof. Dr. Nedim Kula, Prof. Dr. Nevin Özkan ve Sevgi Özel yer aldı.


Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü, bu yıl çevirmen Koray Karasulu'ya verildi.

Yaşamı boyunca dil devrimine emek veren, 30 Ekim 1993'te yaşamını yitiren dilci Ömer Asım Aksoy'un düşüncelerini ve yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmak için Aksoy Ailesi'nin katkılarıyla 1995'ten bu yana verilen ödül, 2014 yılında çeviri dalında düzenlendi.

Kurul, Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü'nü oybirliğiyle Koray Karasulu'nun Dostoyevski'den çevirdiği ve İş Bankası Kültür Yayınları Hasan Ali Yücel Klasikleri dizisinden çıkan Kumarbaz adlı yapıtına verdi. Dostoyevski, Kumarbaz'da tutkulu bir aşk ile kumar tutkusunu bir arada anlatırken, insan ruhunun derinliklerini de büyük bir güçle sergiliyor.

1975 yılında doğan Koray Karasulu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Ataol Behramoğlu'nun öğrencisi olan Karasulu, Behramoğlu'nun yönlendirmesiyle yazınsal çeviriler ve tiyatro çevirileri yaptı. Halen İş Bankası Kültür Yayınları'nda editör olarak çalışan Karasulu, Rus edebiyatının kilometre taşları olan Puşkin, Dostoyevski, Tolstoy, Gogol ve Gorki gibi büyük yazarların önemli yapıtları ile çağdaş Rus yazarlarından da çeviriler gerçekleştirdi. Karasulu'nun Gogol'den yaptığı Evlenme ve Müfettiş çevirileri Devlet Tiyatroları tarafından sahnelendi.

Koray Karasulu'ya ödülü, Dil Derneği'nin Çankaya Belediyesi, Cumhuriyet Gazetesi ve çok sayıda kitle örgütüyle birlikte yarın kutlanacak 82. Dil Bayramı'nda sunulacak. 82. Dil Bayramı töreni, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde saat 18.00'da başlayacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ömer Asım Aksoy Dostoyevski Sevgi Özel Kula Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title