Haberler

Dikkat! Ömür Boyu Maaş Alabilirsiniz

Güncelleme:

İkinci emeklilik sisteminde çalışanların tamamı otomatik ve zorunlu olarak sisteme dahil olacak. Ancak 50 lira ödeyerek sistemde kalmaya devam etmeleri isteğe bağlı olacak.

İkinci emeklilik sisteminde çalışanların tamamı otomatik ve zorunlu olarak sisteme dahil olacaklar. Ancak devam etmeleri isteğe bağlı olacak. Sisteme katılım için en az 50 TL prim ödenmesi planlanıyor. Bireysel Emeklilik Sistemi'ne otomatik katılımla ilgili ayrıntıların netleşmeye başlamasıyla çalışanların kafasında bazı sorular belirdi. Sisteme katılımın zorunlu olması çalışanları tedirgin ederken, çalışanlar ikinci emeklilik sistemi çerçevesinde maaşlarından kesinti yapılmasından dolayı endişeliler. Peki, ikinci emeklilik sistemi çalışanlara ne getirecek?

56 YAŞ, 10 YIL PRİM ŞARTI

İkinci emeklilik sistemi bireysel emeklilik sisteminin zorunlu katılımı içeren yeni bir boyutu. Özellikle tasarrufların artırılması ve düşen emekli maaşlarını takviye edecek bir sistemin hayata geçirilmesi amacıyla planlanıyor. Sisteme katılan ve tercih eden çalışanlar maaşlarından yapılan kesintinin ve buna ek olarak yüzde 25'lik devlet desteğinin fonda birikmesi sonrası 56 yaş ve 10 yıl prim ödeme şartlarını sağladıklarında ikinci emeklilik sisteminden toplu para alabilecekler.

ÖMÜR BOYU MAAŞ

Bu süre sonunda fonda biriken toplu parayı maaş olarak bağlatabilecek kişiler, bunun yanında yıllık gelir sigortası yaptırarak ömür boyu maaş almayı da tercih edebilecekler. 1990'lı yıllarda ülkemizde uygulanan 'zorunlu tasarruf sistemi'yle bazı benzerlikler gösteren söz konusu sistem, çalışanların çalışırken tasarruf etmelerini ve emekli olduklarında yalnızca SGK'dan alacakları emekli aylığına muhtaç kalmamalarını amaçlıyor.

% 25 DEVLET KATKISI

İkinci emeklilik sistemine katılım için en az 50 TL prim ödenmesi planlanıyor. Dolayısıyla sisteme girmek isteyen bir kişinin maaşından en az 50 TL kesilecek. Daha yüksek miktarlarda prim ödemek isteyen çalışanların maaşından yapılacak kesinti artacak. Prim ne kadar yüksek olursa devlet desteği de o kadar artacak. Sisteme 100 TL prim ödeyen bir çalışan 25 TL, 200 TL ödeyen çalışan 50 TL devlet desteği alabilecek.

BES'TE KATILIMCI SAYISI 6.2MİLYONU GEÇTİ

Bireysel emeklilik sistemine 6 milyon 234 bin 118 kişi dahil oldu. Çalışanların yalnızca yüzde 23,7'sinin bireysel emeklilik sözleşmesine sahip olduğu görülüyor. Sistem tasarrufu teşvik etmek açısından olumlu sonuçlar üretmesine rağmen, katılımcılar için tasarrufların değerlendirilerek fayda sağlanması noktasında yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle tasarrufunu farklı kanallardan değerlendirmek isteyenler sisteme katılmıyor.

DEVAMI İSTEĞİ BAĞLI

Planlanan sisteme göre, çalışanların tamamı otomatik ve zorunlu olarak sisteme dahil olacaklar. Belirli bir süre sisteme kendi maaşlarından yapılacak kesintiyle dahil olan çalışanlar bu sürenin sonunda istemezlerse sistemden ayrılabilecekler. Sisteme katılım zorunlu ancak devam etmek isteğe bağlı olacak. Sisteme devam etmeyi tercih eden çalışanlar maaşlarından yapılan kesintinin yanı sıra yüzde 25'lik devlet desteği alacak.

İŞLETME AYLIĞI MODELİ TASARRUFU ARTIRIR

İkinci emeklilik sistemi yerine işletme aylığı modelinin hayata geçirilmesi daha doğru sonuçlar üretebilir. İşverenlerin de prim ödeyerek katıldığı bir sistem hayata geçirilirse, daha yüksek tasarruf miktarlarına ulaşılması mümkün olacaktır. Ayrıca özellikle kıdem tazminatının fona dönüştürülmesinin gündemde olduğu bir dönemde işverenler bu sayede işçileri işyerlerinde tutamamak gibi bir sorun yaşamayacaklardır.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (4)

ÇELİK:

Sistem sakat. Sakat yönünü UZMANlar bilir. . . . . Sistem sakat. . . . . Sistem sakat. . . . . Düzelmesi imkansız. . . . . halen Bes''tan emekli olanlar bunu bir nebze bilir. Büyük bir kısmı da halen BES''teki kurbanlıklar ile bu işte paraya yön verenler zaten söylüyor.

4
0
yanıtYanıtla
Sener Koruturk:

Para basa basa memlekette agac kalmadi!. . Bunu Bati yemez, TL coptur. . .

2
0
yanıtYanıtla
Adınızı YazınEMEKLİ:

allah belanıız versinemibuakpiiyce şaşaladıyoks aemeklimaaşlarınadamıel koyacak 25yıl çalış şuan emeklimaaşları alım gücün eoralayarıya diştü e benseninyarım maaşınıçaldım senyeniden emekliolmak için primyatır diyorsun

2
0
yanıtYanıtla
anadolu son vatan!:

emekli maaşını artırmak mı istiyorsunuz çalışan sayısını artırmanız gerekiyor. yani yeni fabrikalar, yeni iş olanakları yaratmalısınız. bugün iki çalışan, bir emekliyi bakıyor. üç işçi bir emekliye bakarsa emeklinin maaşı artacaktır. tabi bizim emeklilere müstahak, uyanıklar erken yaşta çoluk çocuğunu sigortalı yaptı, 3600günle emekli oldular. şimdi de bu emekli maaşı ile geçinemiyoruz diyorlar. uyanık halka, uyanık devlet lazım.

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title