Haberler

Dikenli İncir Geçim Kaynağı Oldu

Güncelleme:

Mersin'in Silifke ilçesinde doğada kendiliğinden yetişen ve olgunlaşmaya başlayan dikenli incirler, tanesi 25 ila 50 kuruştan satılmaya başlandı.

Silifke ve çevresindeki kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişen ve anavatanı Güney Afrika olarak bilinen dikenli inciri toplayan köylüler, kişi başına günde ortalama 50 TL civarında gelir elde ediyor.

45 GÜNLÜK İŞ

Evlerinin çevresinde kendiliğinden büyüyen ve meyve vermeye başlayan dikenli incirleri toplayarak aile ekonomisine katkı sağlayan köylülerden Mevlüt Kır, incir hasadının yaklaşık 45 gün sürdüğünü söyledi.

Her sabah 05.30 ile 08.00 saatleri arasında dikenli incir topladığını ifade eden Kır, "İncirler olgunlaşmaya başlamasıyla birlikte alıcılar da bizden talepte bulunmaya başladılar. Talebe göre her gün olgunlaşan dikenli incirleri maşa ve bıçak yardımıyla topluyoruz. Çok emek isteyen bir iş ve emeğimizin karşılığını tam olarak alamıyoruz. Tek isteğimiz dikenli incirin hak ettiği fiyattan satılması" dedi.

Dikenli incirleri genelde eşinin toplayıp sattığını ifade eden Kır, "Bugünlerde dikenli incir aile bütçemize bir katkı sağlıyor. Hem mutfak masrafımızı hem de çocuklarımızın ihtiyacını karşılıyor" diye konuştu.

TANESİ 1 LİRA

Silifke şehir merkezinde dikenli incir soyup satarak ekmeğini kazanan Ramazan Akıllı, "Özellikle Silifke'nin Tosmurlu Mahallesi'nde yetişen dikenli incirleri toplayıp şehir merkezinde tane ile satıyorum. Köylüden 30 kuruşa aldığım dikenli incirleri müşterilere soğutup dikenli kabuğunu soyduktan sonra tanesini 1 TL'den satıyorum" dedi.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun da doğada kendiliğinden yetişen dikenli incirin tamamen organik bir ürün olduğunu söyledi.

Halk arasında "Hint inciri" ve "Frenk inciri" olarak da bilinen dikenli incirin hasadının köylüler tarafından yapıldığını belirten Doygun, "Köylü kadınlar sabah erken ve akşam saatlerinde topladıkları incirleri tüccarlara satarak evlerine ek gelir sağlıyor. Özellikle Tosmurlu Mahallesi'nde taşlık arazide yetişen dikenli incir, bağırsakları çalıştırması ve açlık hissini bastırması nedeniyle oruç tutanlar tarafından da tercih ediliyor. C vitamini yönünden zengin olan bu bitki, vücut direncini arttırırken, güç ve zindelik veriyor" dedi.


Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Güney Afrika Silifke Mersin Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500

Yorumlar (7)

misafir:

allahdan kork bedava topluyon tanesinide 50 kurusdan satiyon, vergi yok bisey yok halen dert yaniyon

15
11
yanıtYanıtla
GÜLTEKİN:

ne yapsın bedava mı versin onu bi de buz ile beraber satıyor emek veriyor sıcakta topluyor . . .

yanıt14
yanıt5
cografik manyak:

sen bir defa dikenlerinin tadina bak , sana 100 lira verseler toplamasin beyinsiz

yanıt3
yanıt3
misafir:

lan cografik manyak : dikenleri sana öyle bir saplarimki felegin sasar

yanıt2
yanıt2
misafir:

gültekin onlara kimse zorla bir sey toplattirmiyor, madem menun degiller toplamasinlar. cok nankör bir milletiz vesselam

yanıt1
yanıt1
MUĞLA:

BİZDE KAYNANA DİLİ DERLER DİKENLERİ ÇOK TEHLİKELİDİR PAHALI DEMEYİN ARKADAŞLAR TOPLAMASI ÇOK ZORDUR BİNLERCE DİKEN KAÇABİLİR ELİNİZE

12
1
yanıtYanıtla
gtçü:

Şu köylüler kadar uyanık yoktur. 365 gün yağmur yağıyor. Sorsan bu sene hiç yağmadı der.

4
6
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title