Haberler

Diçeb Çevre Politikalarını Ortaklaştırıyor

Diyarbakır İli Çevre Hizmetleri Birliği (DİÇEB) 2 yıl içinde Katı Atık Entegre Tesisi Projesi'ni gerçekleştirip çevre politikalarına ortak perspektif ve uygulama getirmeyi hedefliyor.

Diyarbakır İli Çevre Hizmetleri Birliği (DİÇEB) 2 yıl içinde Katı Atık Entegre Tesisi Projesi'ni gerçekleştirip çevre politikalarına ortak perspektif ve uygulama getirmeyi hedefliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Yenişehir, Sur, Bağlar, Kayapınar, Eğil, Ergani, Dicle, Çınar, Bismil, Hani ilçe belediyelerinin üye olduğu DİÇEB, 2014'ün ilk Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Fırat Anlı, üye belediyelerin eşbaşkanları, meclis üyeleri ile DİÇEB'in yöneticileri katıldı. Toplantı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı ve DİÇEB Müdürü Şahin Elkaan'ın DİÇEB'i tanıtan slayt gösterisiyle başladı. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı'nda Çevre Mühendisi olan Deniz Kıraç DİÇEB'in faaliyetlerini ve gelecek planlamasını anlattı. Ardından söz alan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, yaptığı konuşmada, toplanan katı atıkların her ilçenin kendi bildiği ve modern olmayan bir yöntemle depoladığını vurgulayarak, "Bu yöntem doğaya zarar veriyor. Katı atıkların bu şekilde depolanması kabul edilemez. Bundan sonra toplanacak katı atıkların çağın yöntemlerine uygun şekilde depolanması gerekir" dedi.

Toplanan katı atıkların yeniden geri dönüşüme kazandırılmasının ekolojik politikalarının bir gereği olduğunu vurgulayan Kışanak, katı atıkların ekonomiye kazandırılabileceğinin de mümkün olduğunu söyledi. Kışanak, DİÇEB'in 11 belediyenin katı atıklarını bir merkezde toplayarak kurulacak olan Katı Atık Entegre Tesisi ile doğaya zarar vermeden modern olarak bertaraf edileceği ve atıklardan geri dönüşümün sağlanacağını söyledi. DİÇEB'in Avrupa Birliği standartlarına uygun bir proje hazırladığını ifade eden Kışanak, "Hazırlanan projeye tüm ilçeler ortak edilmiştir. Proje bütçesinin büyük bir bölümünün de hibe şeklinde gerçekleşiyor. 34 milyon Euro'nun yüzde 78 Avrupa Birliği, bir kısmını da bakanlık finanse ediyor. Geriye kalan 13 milyon Euro'luk bütçeyi de DİÇEB bileşenleri ödeyecek. Yapılan çalışmaların ardından proje imza aşamasına gelmiş ve iki yıl sonunda Silvan'da kurulacak Katı Atık Entegre Tesisi'yle proje tamamlanacak" diye konuştu.

DİÇEB'in aynı zamanda çevre ile ilgili tüm politikaları ortak perspektif ve uygulamayla ele almaya çalışacağını da belirten Kışanak, bu çalışmanın kendileri açısından daha fazla önem taşıdığını söyledi.

Öte yandan Diyarbakır Büyükşehir Belediye meclisi, 5 ilçe belediyesinin ortaklaşa kurduğu Silvan Ekolojik Birliği'ne üye olma kararı aldı. Böylece Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde yürütülen tüm çevre hizmetlerine müdahil olacak. Silvan Ekolojik Birliği de 24 milyon Euro'luk bir Katı Atık Entegre Tesisi Projesi için çalışma yürütüyor. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yenişehir Silvan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title