Haberler

Dhmi Açıklaması Açıklaması

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünden, Ankara Esenboğa, Milas Bodrum ve Zafer Bölgesel Havalimanları ile ilgili, DHMİ tarafından tahsil edilen tutar ile ödenen tutar kıyaslandığında "havaya çıkan" bir tutarın olmadığı, aksine 7 milyon 365 bin 718 avro kazanç elde edildiğinin görüldüğü bildirildi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünden, Ankara Esenboğa, Milas Bodrum ve Zafer Bölgesel Havalimanları ile ilgili, DHMİ tarafından tahsil edilen tutar ile ödenen tutar kıyaslandığında "havaya çıkan" bir tutarın olmadığı, aksine 7 milyon 365 bin 718 avro kazanç elde edildiğinin görüldüğü bildirildi.

DHMİ'den yapılan yazılı açıklamada, bazı internet siteleri ve gazetelerde "Yolcu Garantisi Tutmayınca Devlet Kasasından Havaya 27 milyon avro çıktı" başlığı ile haberler yayımlandığı belirtildi.

Sayıştay raporunda, "Ankara Esenboğa, Milas Bodrum ve Zafer Bölgesel Havalimanları ile ilgili olarak yer alan hususların tam olarak anlaşılamadığı ya da kasıtlı olarak çarpıtılmış olduğu değerlendirilmektedir" görüşüne yer verildiği belirtilen açıklamada, kamu-özel işbirliğinin (KÖİ), özünde büyük altyapı projelerinin özel sektör dinamizminden yararlanarak kamu kaynağı kullanılmadan gerçekleştirilmesi olduğu kaydedildi.

Bu yöntemle yürütülen birçok enerji ve ulaştırma projesinin, bazı devlet garantilerini gerekli kıldığı vurgulanan açıklamada, yatırımları girişimci nezdinde cazip hale getirmek ve yatırımcıyı önemli projelere yöneltmek için geliştirilen yöntemlerden birisinin de ulaştırma projeleri açısından yolcu garantisi olduğu belirtildi. Bu sistemin, bütünsel olarak bakıldığında büyük yatırımlara imkan tanıyan, kamu yararına bir sistem olduğu ifade edilen açıklamada, DHMİ tarafından başarılı bir şekilde uygulanan bu yöntem sayesinde Türkiye'ye çok büyük eserler kazandırıldığı ve bu yolla ekonomiye ciddi katkılar sağlandığına işaret edildi. Sadece habere konu alan 3 projeye bakıldığında DHMİ'nin, bu usulle gerçekleştirdiği projelerden ciddi bir kar elde ettiğinin görüldüğü ifade edildi.

-Esenboğa 14 milyon avro karda

Haberde, Sayıştay raporundan alıntı yapılan ifadeler ile o ifadelerin yer aldığı bölüm karşılaştırıldığında; raporda yer alan hususların tam olarak anlaşılamadığı ya da kasıtlı olarak çarpıtılmış olduğunun değerlendirildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Esenboğa Havalimanında; görevli şirket, belirlenen iç hat yolcu sayısının üzerindeki fazlalık nedeniyle DHMİ'ye, 35 milyon 139 bin 675 avro ödemede bulunmuş, buna karşılık dış hatlardaki garanti yolcu sayısına ulaşılamaması sonucunda ise DHMİ, işletici görevli şirkete 20 milyon 907 bin 165 avro ödeme yapmıştır. Görüleceği üzere DHMİ'nin yıl sonu mahsuplaşmasında 14 milyon 232 bin 510 avro gibi bir kar söz konusudur ki bu husus dikkatlerden kaçmış ya da göz ardı edilmiştir.

Haberde yer alan 3 proje için tahsil edilen tutar 35 milyon 139 bin 675 avro olup, buna karşılık üç proje için ödenen meblağ 27 milyon 773 bin 957 avrodur. Bir başka ifadeyle  haberde konu edilen 3 projeden DHMİ tarafından tahsil edilen tutar ile ödenen tutar kıyaslandığında 'havaya çıkan' bir tutarın olmadığı, aksine 7 milyon 365 bin 718 avro kazanç elde edildiği görülmektedir. Söz konusu yatırımların tamamlanmasından sonra işletme döneminde oluşan işletme giderlerini (personel, elektrik, su, ısıtma-soğutma, temizlik gibi) de kamu üstlenmemiştir. Ayrıca her üç projenin, her türlü bakım-onarım ve yenileme giderleri de bütünüyle işletmeci şirketlere aittir."

DHMİ Genel Müdürlüğünün, 2013 yılını 796 milyon 275 bin 057,63 lira kar ile kapattığı, bunun yanı sıra Hazine'ye 2014 yılında toplam 474 milyon 745 bin 821,36 lira temettü payı ödediği belirtilen açıklamada, "Rakamların tanıklık ettiği bu gerçekler ortadayken, devletin itibarlı kurumlarının raporlarını çarpıtmak suretiyle yapılan haberlerle kuruluşumuzun yıpratılmaya çalışılması üzücü ve düşündürücüdür. Bugüne kadar birçok devasa projeye imza atan DHMİ, yüzünün akı ile tamamladığı tüm yatırımlarda, kamu yararını daima ön planda tutmuştur. Bundan sonra da bu prensibinden asla vazgeçmeyecektir" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Bodrum Milas Dhmi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title