Haberler

Dha Yurt Bülteni-9

Yurt yangınında ölen kızların cesetleri birbirine sarılı bulundu (ek)1)KAYNAK; 'YANGIN MERDİVENİ KİLİTLİ DEĞİLDİ'Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Adana Valiliği'nde gelişmeler hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

Yurt yangınında ölen kızların cesetleri birbirine sarılı bulundu (ek)

1)KAYNAK; 'YANGIN MERDİVENİ KİLİTLİ DEĞİLDİ'

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Adana Valiliği'nde gelişmeler hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Yaşananları değerlendiren Kaynak, yangın çıkış merdiveninin kapısının kilitli olmadığı yönünde kendilerine bilgi verildiğini, hatta kapıdaki tül perdenin bile hala sağlam olduğunu vurguladı. Bu konuda bilirkişi incelemesi ve soruşturmanın devam ettiğini ve sonucuna göre olayın netleşeceğini belirten Kaynak şunları söyledi: "54 kapasiteli öğrenci yurdunda 31 kişinin bulunduğu esnada yangın çıkıyor, 24 yaralı olay yerinden çıkartıldı. 8'i yetişkin 16'sı öğrenci. Tedavi edilenlerden durumu iyi olanlar taburcu edilmeye başlandı. Orada 10 çocuğumuz hayatını kaybetti. Bu çocuklar sadece ailelerinin değil tüm milletin ülkenin geleceğiydi. Ailelerine taziye diliyorum."

HAZİRAN AYINDAN DENETLENMİŞ

Veysi Kaynak, otopsi işlemlerinin gün içinde tamamlanmasını beklediklerini de kaydetti. Kaynak bir soru üzerine yurt binasının ruhsatlı ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan çalışma ruhsatı olduğunu, en son denetimin geçen haziran ayında yapıldığını söyledi. Kaynak, yurdun 2015 yılında ise çok kapsamlı bir denetimden geçtiğini de hatırlattı.

CHP HEYETİ İNCELEME YAPTI

CHP Genel Başkanı'nın isteği ile oluşturulan CHP heyeti yurt binası enkazında incelemeler yaptı. Adana Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş, İl Başkanı Ayhan Barut ve ilçe yöneticilerinin enkaza girişinde Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Mak kendilerine bilgi verdi. Bu sırada bir kişi 'Bu adam yanlış bilgi veriyor" deyince tartışma çıktı, polis bu kişiyi dışarı çıkardı. Daha sonra da bir polis görevlisi milletvekillerini dışarı çıkarmak isteyince tartışma büyüdü ve vekiller enkaz alanının dışına çıktı.

BU YURT YASAYA AYKIRI

CHP Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer açıklamasında, şunları söyledi: "Bunlar maalesef köylerdeki okullar kapatıldığı için merkezde toplanan yavrular. Devletin yurdu depremden sonra yapıldığı halde depreme uygun olmadığı için yıkılmış. Sonucta bir yurdumuz yıkılmışken burdaki yurdun kontrolleri yapılmış mı bilgimiz yok. Ama böyle bir yurda yerleştirilmiş. 12 can gitti. Daha önce de yaşadık bunları. Gereken önlemler için uyarılarda bulunduk. Kimseyi erken suçlamıyoruz. Ancak ihmaller zinciri var. Yurtlar 2014'deki bir yönetmelikle ilköğretim çağındaki çocuklar yurtlara yerleştirelemez. İlkokul ve ortaokul... Kaybettiğimiz öğrenciler ortaokul çağındaysa burda büyük bir yanlışlık var. Daha önce Ensar olayında da bunu yaşadık. Konya'da patlamada çocuklarımızı kaybetmiştik. Bu çocukların özel yurtlarda barınamayacağına dair net bir yasa varken eğer bu çocuklar gerçekten de ortaokul çağındaysa yasaya uygun değil.

Milletvekili Özdiş de devlet ve hükümet yetkililerinin başsağlığı mesajları ile olayı geciştirmemesini isteyerek şöyle dedi: "Sıkıntı, şu devletin yetkilileri. Bu tür olaylar ilk defa da olmuyor bu ülkede. 2008 de Konya'da yurt yerle bir oldu. Defalarca parlamento nezdinde araştırma önergeleri verdik, ciddiye alınmadı. Hükümete düşen görev bu işin öncülüğünü biranönce yapıp Türkiye'deki özel yurtların tamamı ile ilgili ciddi bir araştırma yapması lazım. Burada kalanlar gerçekten burada kayıtlı olanlar mıydı, ailelerinin oluru var mıydı? Bugün çocukların yüzde 14'ü yurtlarda yüzde 86'sını cemaatlerin kucağına atıyoruz. İşte FETÖ deniliyordu, insanlarımız şimdi bunlarla karşı karşıya kalıyor. Araştırma önergeleri vereceğiz ama muhtemelen sayısal çoğunlukla red edecekler. Tüm partilerle inşallah sonuç alırız. "

ÖNCEKİ YIKILDI, BAŞKA YURT YOKTU

Dağlık ve köylere ulaşımın güç olduğu Aladağ ilçesi'nde ilköğretim çağındaki kızların barınabildiği bir yatılı bölge okulu niteliğinde 8 yılın 'ilköğretim' olarak devlet yurdu varken 1998 Adana depreminde hasar görmesi ile boşaltılmış, onarımı da yapılmamıştı. Kız öğrencilerin bu ihtiyacı dernek tarafından yaptırılan bina ile giderilirken, ortaöğretim çağındaki çocukların özel yurtlara alınıp alınamayacağı konusunda sık sık yönetmelik değişiklikleri oldu. Ayrıca ilköğretimde 8.sınıfa kadar zorunluluk ve tanımlanması, daha sonra ilkokul ve ortaokulun ayrı ayrı tanımlanması yurt yönetmeliğinin yorumunda farklılıklar doğurdu. CHP milletvekilleri, yangın çıkan yurda ortaokul öğrencilerinin alınmasının yönetmeliğe uygun olmadığını savunurken, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, bugün itibariyle 4 yıllık ilkokul çocuklarının özel yurtlara alınmadığını, ortaokul öğrencilerinin ise alınabildiğini belirtti.

Yurtta barınan çocuklardan bazılarının ailelerinin Adana il merkezinde de evleri bulunması ve yılın belli dönemlerinde burada yaşamalarına rağmen kızlarını bu yurda verme nedeni ise açıklık kazanamadı.

BABANIN ACISI

Aladağ'daki yurt yangınında yaşamını yitiren 12 yaşındaki Cennet Karataş'ın babası Mehmet Karataş, çocuğunun bu yıl ilk kez yurda başladığını belirterek "Burası ilçenin tek kız yurdu. Başka seçeneğimiz de yoktu" dedi. Aladağ'daki Sinanpaşa Ortaokulu'nda okuyan, ailesi ilçe merkezine 1.5 saat uzaktaki zbir köyde yaşayan Cennet Karataş, ilkokulu 4. sınıfa kadar köyünde okumuş, geçen hafta da TEDG sınavları tatili nedeniyle 3 gününü ailesi ile geçirmişti.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Görgü tanıklarının olayı anlatması

Olay yeri inceleme ekiplerinin yangın merdiveninin kapısını incelemesi

Yanan yurdun genel ve detay görüntüleri

Eğitim-İş Genel Başkanı Mehmet Balık'ın açıklamaları

/////

CHP'li vekillerinin incelemesi

Polislerin vatandaşları uzaklaştırması

Vekiller ile vatandaşlar arasındaki tartışma

CHP'li vekillerin açıklaması

Haber: Bekir KARAKOCA-Kamera: Çağlar ÖZTÜRK/ADANA,

===================================================

2)NUSAYBİN DİCLE MAHALLESİNİN BİR BÖLÜMÜ AÇILDI

MARDİN'in Nusaybin İlçesi'nde sokağa çıkma yasağının devam ettiği 6 mahalleden biri olan Dicle Mahallesi'nin bir bölümüne vatandaşların girmesine ve kullanmasına izin verildi. Vatandaşlar, 8 ay aradan sonra az hasar gören evlerine giderek onarım çalışmalarına başladı.

Nusaybin'de 14 Mart'ta hendek-barikat operasyonları nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağı, 25 Temmuz'da 6 Mahalle dışında kaldırılırken, yasağın devam ettiği Dicle mahallesinin bir bölümünde tel örgüler kaldırılarak bugün vatandaşların girmesine ve orada bulunan evlerini kullanmalarına izin verildi. Dicle Mahallesi'ndeki Can Sokak'tan İpek Yolu'na kadar olan bölüme 8 ay aradan sonra girebilen vatandaşlar az hasarlı olan evlerine onarım çalışmalarına başladı. Evine dönen vatandaşlardan Adem Düzgün, pencere ve kapıların kırıldığını, ev eşyalarının ya çalındığını yada kullanılmaz hale geldiğini belirterek, "Yasak öncesi çıktığımız evimizde eşyalarımızın hepsi duruyordu. Dayalı döşeli evimizi bıraktık. Ablamın ve gelinimizin çeyizlerini odaya kilitlemiştik. Şimdi döndüğümüzde eşyalarımızın tümü kırılmış, dökülmüş durumda. Pencere ve para kasası kırılmış vaziyette. Evdeki hiç bir şey kullanılacak halde değil. Bir çok eşyamız çalınmış. Yetkililerden biran önce hasar tespiti yapılarak zararımızın ödenmesini rica ediyoruz" dedi.

6 mahalle etrafına çekilen tel örgülerin geriye çekilmesinin ardından bir çok kişi evlerine dönerek, evlerinin son halini ve durumuna baktı. Polis ekipleri de mahallede devriye gezerek, aldıklarını güvenlik önlemini sürdürüyor. Hendek-Barikat operasyonları nedeniyle 14 Mart'ta sokağa çıkma yasağı ilan edilen Nusaybin'de, 25 Temmuz günü, Abdulkadir Paşa, Fırat, Dicle, Yenişehir, Zeynel Abidin ve Kışla olmak üzere 6 mahalle dışında, yasak saat 05.00 ila 21.00 arasında kaldırılmıştı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Tel örgüleri kaldıran işçiler

-Az hasarlı ve hasar görmeyen evler

-Hasar gören evler

-Az hasar gören bir evin içi dağınık ve açılan para kasası

-Adem Düzgün'ün konuşması

-Evlerine dönen mahalle sakinleri

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ahmet AKKUŞ/NUSAYBİN (Mardin), -

======================================================

3)SİVAS'TA KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLUYOR

SİVAS'ta yüksek bölelerden itibaren başlayan kar yağışı etkili olmaya başladı. Kar ve tipi nedeni ile ulaşımda aksaklıklar yaşanıyor.

Yurt genelinde etkisini gösteren kış şartları Sivas'ı de etkisi altına aldı. Sabah saatlerinden itibaren kent genelinde özellikle yüksek kesimlerde kar yağışı etkili olmaya başladı. Kar yağışı şehirlerarası ulaşımda da aksaklıklara neden olmaya başladı. Sabah saatlerinden itibaren kar yağışı ve tipinin etkili olduğu Sivas-Malatya karayolu üzerindeki 1750 rakımlı Yağdonduran geçidinde ulaşım kontrollü sağlanmaya başladı. Tipi nedeni ile görüş mesafesinin yer yer 3 metreye kadar düştüğü bölgede Karayolları ekipleri de küreme ve tuzlama çalışmalarına ağırlık verdi. Özellikle yüksek tonajlı araçların sıkıntı yaşamamak için bölgeye giderken mutlaka zincir takmaları istendi. Kar yağışı Sivas-Tokat karayolu Çamlıbel mevkisinde de etkisini gösterdi. Sürücülerin dikkatli olması istenirken, mecbur kalmadıkçca yola çıkılmaması istendi. Akşam saatlerinde kar yağışının etkisini artırması ve il genilinde 3 gün boyunca etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Görüntü Dökümü:

-Kar yağışı ve tipi

-Yağdonduran geçidi görüntüleri

-Araçların görüntüsü

-Sunum

Haber-Kamera: Eraydın AYTEKİN-Gökhan CEYLAN/SİVAS,

=======================================================

4)İMAM NİKAHLI EŞE 'KEZZAPLI' İŞKENCE İDDİASI

AYDIN'ın Söke İlçesi'nde 4 ay önce 24 yaşındaki R.A. ile dini nikahla evlenerek Kocaeli'ye gelin giden 23 yaşındaki N.G., iddiaya göre R.A. ve yakınlarından işkence görüp yarı baygın halde Söke'deki baba evinin önüne terk edildi. Hastanede tedaviye alınan N.G.'nin kaburgasında ve parmaklarında kırıklar, sırtında morluklar bulunduğu ve cinsel organına kezzap döküldüğü tespit edildi. R.A. ve yakınlarının olayla ilgili arandığı belirtildi.

Söke'nin kırsal Sarıkemer Mahallesi'nde yaşayan Doğu kökenli ailenin kızı N.G., yaklaşık 4 ay önce Kocaeli'nde yaşayan R.A. ile anlaşarak evlenmeye karar verdi. Gelinlik giyen N.G., resmi nikahı olmadan dini nikahla evlendi. Baba evinden gelinlikle ayrılan N.G., geçen cumartesi günü plakası tespit edilemeyen bir otomobille getirildiği baba evinin önüne bırakıldı. Yarı baygın halde ailesine, kocası ve yakınlarının işkencesine maruz kaldığını anlatan N.G. ambulansla Söke Devlet Hastanesi'ne, oradan da Aydın Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedaviye alındı.

CİNSEL ORGANINA KEZZAP DÖKÜLMÜŞ

N.G.'nin kaburgasında ve parmaklarında kırıklar, sırtında da morluklar bulunduğu ve cinsel organına kezzap döküldüğünün tespit edildiği belirtildi. Kızlarının anlattıkları karşısında büyük şok yaşayan aile, Sarıkemer Jandarma Komutanlığı'na giderek R.A. ve ailesinden şikayetçi oldu. Jandarma şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı. N.G.'nın hastanede bekleyen yakınlarından kuzeni Nihat Talay şunları söyledi:

"2.5 ay boyunca N.G. ile sağlıklı bir şekilde görüşme sağlayabiliyorduk. Sonra kuzenim N.G.'nin cep telefonu kayınpederi tarafından elinden alınmış. Biz kızımızla, damadın ailesinin diğer fertleri aracılığı ile görüşmeye başladık. Bir haftadır da kendisi ile görüşmek istediğimizde 'sorun olmadığını ve kızımızın iyi olduğu' söylediler. Halbuki kızımıza o sırada değişik işkenceler yapıp karanlık bir odada aç ve susuz bırakmışlar. Bunlar yetmezmiş gibi bir de kaynar su ile haşlamakla tehdit etmişler."

'BU HALE GETİRENLER CEZALARINI ÇEKSİN'

Kardeşinin hayati tehlikeyi atlatsa bile psikolojik olarak çöküntüde olacağını söyleyen ağabeyi Şebattin G. ise şöyle konuştu:

"Güle oynaya gelin olarak gönderdiğimiz kardeşimizi işkence edilmiş bir şekilde kapımızın önünde bulduk. Kardeşimizi hastaneye kaldırdık. Kaç gündür yoğun bakımda tedavi görüyor. Kardeşimize akıl almaz işkencelerde bulunmuş. Kaburgaları ve parmakları kırık. Sırtında vücudunun her yerinde morluklar ve işkence izleri var. Allah aşkına bunu hangi insan yapabilir. Kardeşim bu kadar vahşice davranılmayı hak edecek ne yapmıştır. Ailesi olarak bir tek isteğimiz var. Kardeşimize bu muameleyi yapanlar cezalarını çeksin."

'HASTANE MASRAFLARINI KARŞILAYALIM' TELEFONU

Damadın babası M.A. tarafından telefonla arandıklarını söyleyen ağabey Şebattin G., "Damadın babası arayarak hastane masraflarımızı karşılama teklifinde bulundu. Şikayetçi olmamamızı ve olayı kapatmamızı istedi. Ben de böyle bir şeyin olmayacağını adalet önünde hesap vereceklerini belirttim" diye konuştu.

Cem ULUCAN/AYDIN, -

==============================================================

5)PARK HALİNDEKİ TIR'LARI ÇALAN 5 KİŞİ YAKALANDI

TEKİRDAĞ'ın Çorlu İlçesi'nde park halinde 2 TIR'ı çaldıkları gerekçesiyle aranan biri kadın 5 kişi, polisin düzenlediği operasyonlarla yakalandı.

Çorlu'nun Havuzlar Mahallesi Bülent Ecevit Bulvarı üzerinde park edilen 2 TIR, geçen hafta kimlikleri belirsiz kişiler tarfından çalındı.

TIR sürücülerinin başvurusu üzerine geniş çaplı soruşturma başlatan İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro ekipleri, hırsızlardan birinin Kemal A., olduğunu ve araçlardan birinin de İstanbul Kemeburgaz'da bulunduğunu belirledi. İstanbul'daki TIR'ı bulan polis, Kemal A. ile olayı karışan F.T.'yi yakalayarak gözaltına aldı. Soruşturmayı derinleştiren polis, gözaltındaki iki kişinin verdiği bilgiler doğrultusunda hırsızla ilgili olan H.G., B.B., ve A.A'yı da gözaltına alırken, çalınan ikinci TIR'da Mersin'de olduğunu tespit etti.

TIR'lar Çorlu'ya getirilirken, gözaltına alınan biri kadın 5 kişinin soruşturmaları Çorlu Emniyet Müdürlüğü'nde yapıldı. Şebeke elemanlarının çalma yöntemi olarak araçlara takılı bulanan GPRS takip sistemini önce iptal ettikleri, daha sonra da alarm gelip gelmediğini belirlemek için aracın çevresinde iki saat bekledikten sonra çaldıkları belirlendi. Şüphelilerin çaldıkları araçları 50 ile 60 bin lira arasında satmak için müşteri aradıkları ifade edildi. Şüphelilerle ilgili soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü

-------------------------------

Şüphelilerin araçtan indirilmesi

Şüphelilerin emniyete götürülmesi

Emniyet binası ve şüpheliler

Detaylar

Haber-Kamera: Mehmet YİRUN/ÇORLU(Tekirdağ), -

============================================================

6)AKSARAY'DA SAĞLIK ÇALIŞANLARINA FETÖ OPERASYONU : 41 GÖZALTI

AKSARAY merkezli 7 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması soruşturma kapsamında 41 sağlık çalışanı gözaltına alındı.

Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Aksaray merkezli, Konya, Adana, Sivas, Muğla, Eskişehir ve Kayseri'de, bugün sabah saatlerinde sağlık çalışanlarına yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda 13 doktor, 10 sağlık memuru, 8 hemşire, 6 ebe, 2 sağlık teknikeri, 1 şoför ve 1 laborant gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler, sorgulanmak üzere Aksaray Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.

(Görüntü Dökümü

----------------

Şüphelilerin sağlık kontrolüne getirilmesi

Sağlık kontrolünden çıkartılması

(Haber- Kamera: Hasan BÖLÜKBAŞ AKSARAY DHA))

===========================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Adana Valiliği Veysi Kaynak Sivas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title