Haberler

Dha Yurt Bülteni-9

1)YÜKSEKDAĞ'IN TUTUKLULUĞUNA YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİDİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 4 Kasım'da tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, Diyarbakır 3'üncü Sulh Ceza Hakimliğince reddedildi.

1)YÜKSEKDAĞ'IN TUTUKLULUĞUNA YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 4 Kasım'da tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, Diyarbakır 3'üncü Sulh Ceza Hakimliğince reddedildi. Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, yerel mahkemelere yapılan itirazların reddedilmesi üzerine yarın HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ için ihtiyati tedbir talebiyle Anayasa Mahkemesine başvuru yapacaklarını söyledi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında Ankara'da 4 Kasım'da gözaltına alınarak aynı gün getirildiği Diyarbakır'da tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın avukatları tutuklama ve dosyadaki gizlilik kararına itiraz için Diyarbakır 3'üncü Sulh Ceza Hakimliğine başvurdu. Hakimlik yapılan itirazı, reddederken, kararın posta yoluyla avukatlara gönderildiği belirtildi.

Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, her iki Eş Genel Başkan için yerel mahkeme kararlarından sonra yarın ihtiyati tedbir talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapacaklarını söyledi.

(Ferit ASLAN-DİYARBAKIR, -

====================================================

2)ORDU'DA SAĞANAK YAĞMURDA EVLERİ SU BASTI

ORDU'da dün gece ve bu sabah etkili olan sağanak yağmurda, kent merkezindeki küçük derelerin taşması sonucu bazı evler su altında kaldı. Ordu'da dün gece yağan sağanak yağmur bu sabah da etkisini sürdürdü. Altınordu İlçesi'ne bağlı Karapınar Mahallesi'nde etkili olan sağanak yağmur nedeniyle küçük derelerde su seviyesi yükseldi. Kanal ve rögarların tıkanması sonucu bazı evlerin bodrum katını su bastı. Vatandaşlarla birlikte Ordu Büyükşehir Belediyesi ekipleri de iş makineleri, dalgıç motor ve vidanjör yardımıyla suyu tahliye etmeye çalıştı. Vatandaşlar, su baskınının çevre yolu inşaatı çalışmaları esnasında daha önceden dere bölgesi ve yakınlarına hafriyat toprak dökülmesinden kaynaklandığını, toprağın yağmur suyu ile dağılmasıyla rögar ve kanalların kapandığını ileri sürerek duruma tepki gösterdi.

Görüntü Dökümü:

--------------------

-Su basan evlerin dışından görüntü

-Su tahliye çalışmasından görüntü

-Vatandaşlardan görüntü

SÜRE: 02.43 Dk) (BOYUT: 157 MB)

Haber-Kamera: Nedim KOVAN-ORDU-DHA

=======================================================

3)CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ YİĞİT: AKP'Lİ VEKİLLER TBMM'DE İŞ TAKİBİ YAPIYORLAR

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, AK Partili vekillerin Meclis'te çalışmadıklarını öne sürerek, "Aklını orada kiraya vermiş AKP milletvekilleri var. CHP'li vekiller her gün orada kendi ilinin, çiftçinin sorunlarını gündeme getirmeye çalışıyorlar, ülkenin sorunlarını gündeme getirmeye çalışıyorlar ama onlar sadece geliyorlar yoklamayı veriyorlar, bir 10 dakika duruyorlar ve herkes iş takibine başlıyor" dedi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekilleri Özcan Purçu ve Ali Yiğit, Denizli Milletvekili Melike Basmacı ile Kayseri Milletvekili Çetin Arık, parti il binası önünde partililere seslendi. İlk konuşan CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, CHP'nin baskılara, zulme karşı dimdik ayakta olduğunu belirtti. Basmacı, "Bugünlerde ülkemizin 4 yanında 4 başı mamur sorunlar var. Terör diz boyu. Her gün sayısını bilemediğimiz şehitlerimizi toprağa veriyoruz, her gün Irak'ta, Musul'da kontrol edemediğimiz bir savaşın içindeyiz. Bunlar yetmemiş gibi içerdeki terör örgütleri ile uğraşıyoruz. Bu hükümet artık ülkeyi yönetemez hale geldi. Ekonomiye bakın, hanginizin cebinde yarının garantisi var, evladına yüzünü karatmadan gelecek sunabilecek ana, baba var. Ama dostlar endişelenmeyin, çünkü Cumhuriyet Halk Partisi var. Bu ülkeyi kuran bizler cumhuriyeti cumhuriyet yapan insanların evlatlarıyız. 1923'ten beri söylediklerimizin arkasındayız. Demokrasi, yurtta sulh cihanda dedik, halen bunu söylüyoruz" dedi.

PURCU: "ÜLKE ENDİŞE VE KORKU İÇİNDE, ARTIK HUZURA İHTİYAÇ VAR"

İzmir Milletvekili Özcan Purcu ise konuşmasında, "Türkiye hasta ve ülke hastayken şimdi de başkanlık çıktı. Ülkenin dibi kazıldı. Şu an çöktü çökecekö ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile iktidara seslenen Purçu, "Ne istediniz de yapamıyorsunuz? Bu ülkenin rejim değişikliğine ihtiyacı yok, bu ülkenin barışa, huzura ihtiyacı varö dedi.

Türkiye'nin, Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Şavaşı yaşadığını, şimdi ise çocukların geleceğinden endişe duymaya başladıklarını belirterek, şunları söyledi: "Şu an savaş ortamındayız. Terör eylemleri oluyor. Ne olduğunu bilmediğimiz kaos içindeyiz. Tarım bitti, esnaf bitti, memur bitti, polis bitti öğretmen bitti, halk bitti. Herkes endişe ve korku ile bu ülkede yaşıyor. Yarın bize ne olacak endişesinde. Bu ülke 4 mevsim gören turizmi, tarımı, hayvancılığı olan yeraltı yerüstü kaynakları olan bir ülke. Bu ülke hepimize yeter. Biz barış istiyoruz, huzur, mutluluk istiyoruz. Sorun Kayseri'ye son 1-2 gün içinde mutlu haber alan var mı? Son 1-2 gün içerisinde mutlu yaşayan var mı? Yok, bitti. Ülkenin dibi kazıldı. Şu an çöktü çökecek. O yüzden CHP olarak dimdik duracağız. Bu ülkeyi hep birlikte kurduk, hep birlikte savunacağız. Hiç kimse merak etmesin, güzel günler gelecek."

YİĞİT: "GEREKİRSE, İZMİR AYRILSIN"

Purcu'nun ardından konuşan CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit ise aslen Kayserili olduğunu belirterek, uzun bir aradan sonra hemşerileriyle buluştuğunu kaydetti. AK Partili Milletvekillerinin Meclis'te iş takibi yaptıklarını öne süren Yiğit, şunları söyledi:

"Aklını orada kiraya vermiş AKP milletvekilleri var. CHP'li vekiller her gün orada kendi ilinin, çiftçinin sorunlarını gündeme getirmeye çalışıyorlar, ülkenin sorunlarını gündeme getirmeye çalışıyorlar ama onlar sadece geliyorlar yoklamayı veriyorlar, bir 10 dakika duruyorlar ve herkes iş takibine başlıyor. Ama bizler gidiyoruz, ilçemizin, bölgemizin sorunlarını gündeme taşımaya çalışıyoruz. "Avrupa Birliği'ne yönelik yapılan bazı açıklamalara da tepki gösteren Yiğit, "Cumhurbaşkanı, Başbakan kafa tutuyor, Dışişleri kafa tutuyor. (Avrupa Birliği'ni istemiyoruz) diyorlar. 57 yıl bu kapıda bekledik. AB'ye girmek için kanun değişiklikleri yaptık yüzlerce. Ama orada, insan hakları demokrasi, yok diye bir söylem geldiğinde siz bize bunu söyleyemezsiniz. (Biz sizi istemiyoruz) diyorlar. O kadar da kolay değil. Biz Avrupalı olmaya hazırız. Hele İzmirliler bu işe çok hazırlar. Orası demokrasiye açılan, Avrupa'ya açılan bir kapı gibidir. Biz bazen diyoruz ki (Gerekirse de İzmir ayrılsın) yani biz istemeyiz, bu şartlarda bunlarla yaşamayı. Biz Avrupalı olmaya çalışıyoruz. Türkiye'de yaşayan demokrat, aydın, çağdaş insanlar Avrupalı olmaya hazır" ifadelerini kullandı.

ARIK: "BUGÜN HUKUK, DEMOKRASİ YOK, MAFYAVARİ BİR YÖNETİM VAR ÜLKEDE"

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık da konuşmasında iktidarın ülkeyi mafyavari bir şekilde yönettiğini iddia etti. Açıklamasında, "CHP her zaman ezilenin, mağdurun yanında olan bir parti. Emeği, alın terini, fırsat eşitliğini savunan bir parti.ö diyen Arık, Türkiye'de Meclis'e giren ilk roman Milletvekili olan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'yu işaret ederek, şöyle konuştu: "Bugün Cumhuriyet ve CHP sayesinde çadırdan bir kardeşimiz milletvekili oldu. Yine CHP ve cumhuriyet sayesinde 9 çocuklu bir çiftçi ailenin çocuğu milletvekili oldu. Ama cumhuriyetle kavgalı olan, rejimle kavgalı olan bir iktidar bugün ülkeyi yönetiyor. Millet diyerek aldatan siyasi iktidar, bizi yönetiyor. Bu iktidarın bir an önce defolup gitmesi lazım. O yüzden yollardayız. Bugün hukuk, demokrasi yok, mafyavari bir yönetim var ülkede. Mafya ne yapar, bir yerden haraç almak için önce kendisi gider orada huzursuzluk çıkartır, sonra da (ben sizin güvenliğinizi sağlayacağım) diyerek haraç alır. İşte bugün yaşadığımız tablo bu. (Ben sizin güvenliğinizi sağlayacağım) dendi, (istikrarı sağlayacağım) dendi, kanla ve gözyaşı ile hükmetti ve bugün iktidar olundu. Şimdi de rejimi değiştirme peşinde koşuyorlar. Milletin gündemi ile AKP gündemi farklı."

Yapılan konuşmaların ardından CHP'li vekiller partililerle sohbet etti ve daha sonra değişik bölgelerde il teşkilatının saha çalışmalarına katıldı.

Görüntü Dökümü:

---------------------------

-CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı'nın açıklamaları

-CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'nun açıklamaları

-CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit'in açıklamaları

-CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık'ın açıklamaları

-Detaylar

Haber: Cafer ZENGİN/KAYSERİ, DHA)

DV 1 dosya 7 dakika/223 MB

=======================================================

4)BİRECİK'TE CİNAYET ŞÜPHELİSİNİN EVİ TÜFEKLE TARANDI

ŞANLIURFA'nın Birecik İlçesi'nde motosikletle hareket halindeyken pompalı tüfekle ateş edilmesi sonucu ölen 27 yaşındaki Murat Usluer'in cinayet şüphelisi olarak aranan Mehmet Ç.'nin evi, tüfekle tarandı. İsabet alan evde kimsenin bulunmaması nedeniyle yaralanan olmadı. Olay, dün gece Kurtuluş Mahallesi'nde meydana geldi. Bircik çıkışındaki tünel yakınlarında motosikletle hareket halindeyken 13 Eylül'de tüfekle ateş açılması sonucu yaşamını yitiren 27 yaşındaki Murat Usluer'in cinayet şüphelisi olarak aranan Mehmet Ç.'ye ait ev, kimliği belirsiz kişilerce tüfekle tarandı. Tüfeklerden çıkan saçmaların isabet ettiği evde hasar oluşurken, kimsenin bulunmaması nedeniyle şans eseri yaralanan olmadı. Mahalle sakinlerinin tedirginlik yaşadığı olayın ardından mahalleye sevk edilen polis, zırhlı araçlarla güvenlik önlemi alıp ateş açan kişilerin belirlenerek yakalanması için çalışma başlattı.

Görüntü Dökümü:

---------------------------

Olay yerinde toplanan kalabalık

Zırhlı araçlarla mahallede önlem alan polis

İsabet alan ev

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: ŞANLIURFA-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 177 MB

=====================================================

5)DİYARBAKIR'DA MÜHÜRLENEN 47 DERNEKTEN ORTAK AÇIKLAMA

DİYARBAKIR'da, İçişleri Bakanlığı tarafından terörle ilişkileri oldukları iddiasıyla faaliyetleri durulan dernekler adına ortak yapılan açıklamada, toplum vicdanını ikna edebilecek bir gerekçe gösterilmeden derneklerin kapılarına mühür vurulduğu öne sürüldü. Diyarbakır'da faaliyet gösteren ve İçişleri Bakanlığı kararı ile terörle ilişkili oldukları iddiasıyla faaliyetleri durdurulan dernekler DBP Diyarbakır İl Başkanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği (Meya-Der), Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), Sarmaşık Derneği, Özgür Kadın Kongresi'nin de aralarında bulunduğu 47 dernek adına açıklamayı Meya-Der Başkanı Ayşe Dicle yaptı. Dicle, dernek kapatmaları meşru görmediklerini, kentte toplumsal, siyasal ve sosyal alanlarda faaliyet yürüten derneklerin, Diyarbakır Valiliği tarafından toplum vicdanını ikna edebilecek hiçbir gerekçe gösterilmeden kapılarına mühür vurulduğunu belirterek, "Özellikle son bir yıldan bu yana Türkiye, AKP iktidarı eliyle adım adım pek çok faşizan uygulamayı yaşama geçirerek ülkeyi yaşanmaz hale getirmektedir. Kendisine muhalif gördüğü her oluşuma, örgütlenmeye baskının ötesinde yok etme amacıyla yaklaşmakta ve nihai amacı olan tek adam rejimini tesis etmeye çalışmaktadır. Anti demokratik OHAL yasasına dayanılarak verilen bu dernek kapatma kararı her şeyden önce meşru görmediğimizi belirtmek isteriz. Çünkü kapısına mühür vurduğunuz bu dernekler yüz binlerce insanı temsil etmekte ve toplumda ciddi karşılıkları bulunan kurumlardır" dedi.

Meya-Der Başkanı Ayşe Dicle, faaliyeti durdurulan derneklerin yeniden oluşabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Toplumun, bireylerin örgütlenme özgürlüğünü sıfırlayan; bireyi, devlet başta olmak üzere her tür otoriteye karşı korunaksız bırakan bu uygulama ile hedeflenenin toplumun örgütlü yapısını parçalamak, dağıtmak olduğunun farkındayız. Bu kurumlar sosyal devlet iddiasındaki devlet ve kurumlarının ihmal ettiği, bilerek yapmadığı pek çok hizmeti, bireyin örgütlenme hakkını kullanarak büyük bir emekle oluşturduğu bu kurumlar üzerinden topluma ulaştırmakta ve hizmet sunmaktaydı. Bu kurumları kapatarak halkın zulme ve baskılara boyun eğmesini amaçlıyorsunuz. En nihayetinde siyaseten ve meşru yollardan teslim alamadığınız bu halkı teslim almak, diz çöktürmek istiyorsunuz. Her şeye yeniden başlar gibi bu kurumlarımızın çalışma alanlarına dair yeni örgütlü kurumları halkımızla birlikte gerekirse yeniden oluşturacağız.

Görüntü Dökümü

---------------

-Açıklamaya katılanlar

-Dicle'nin açıklaması

-Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Ahmet ÜN/DİYARBAKIR,

======================================================

6)EMEKLİ MADENCİ ŞİİR KİTABI ÇIKARDI

ZONGULDAK'ta emekli maden işçisi 63 yaşındaki Hasan Akbaş, 3 yıldır yazdığı şiirleri 'Madencinin feneri' adlı kitapta topladı. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda 25 yıl çalıştıktan sonra emekli olan 2 çocuk babası Hasan Akbaş, 3 yıl önce yazmaya başladığı şiirlerini 'Madencinin feneri' adlı kitabında topladı. Kitapta madencilerin hayat hikayeleri, yaşamları, aşk ve sevgi temalı 125 adet şiirinin bulunduğunu anlatan Akbaş, kitabının örnek basımını yaptırdığını daha çok kitlelere ulaşması için destek beklediğini söyledi. İlk yazdığı şiirin 'Madencinin türküsü' adını taşıdığını belirten Akbaş, şöyle konuştu:

"Bu şiir madenci kardeşlerimiz ve Türkiye'de çok büyük bir yankı buldu. Ardından şiir yazamaya, madenci kardeşlerimizi onurlandırmaya devam ettim. Onların yaşamlarını şiirsel olarak anlatmaya devam ediyorum. Bu kitapta madenci kardeşlerimizi anlatan 15 şiir var. Çalışma hayatlarını, ekmeğin, alın terinin ne şekilde kazanıldığı, kömürün aşa dönüşüp insanların kazançlarını nasıl elde ettiğini ortaya koydum. Şimdi alacağım destekle kitabın daha büyük kitlelere, madenci kardeşlerimize ulaşması için çalışıyorum."

Görüntü Dökümü:

----------------------

-Madenci Anıtı önünde Hasan Akbaş'tan detaylar

-Hasan Akbaş ile röp.

Süre: (2.30) Boyut: (80 MB)

Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Ali Yiğit Kayseri İzmir Politika Güncel Haberler

title