Haberler

Dha Yurt Bülteni-6

1)ARDAHANLILAR 'RUS GENERAL' TABUTUNU GÖRMEYE KOŞTU.

1)ARDAHANLILAR 'RUS GENERAL' TABUTUNU GÖRMEYE KOŞTU

ARDAHAN'da apartman inşaatı için temel kazısı yapılırken bulunan tabutun Rus generale ait olduğu ortaya çıkan tabutun Rus generale ait olduğu ileri sürüldü. Kentte 'Rus generalin tabutu bulundu' haberi, kısa sürede yayıldı ve yüzlerce kişi görmek için inşaat alanına akın etti. Kentin  Karagöl Mahallesi'nde iş makinasıyla temel kazısı yapılırken, üzerinde hac işareti olan bir tabut ortaya çıktı. İnşaatta çalışanlar durumu yetkililere bildirdi. Olay yerine gelen polis kazı alanının etrafında güvenlik önlemleri aldı. Kazı yerine gelen Kars Müze Müdürlüğü ekipleri, sahada inceleme başlattı. Toprak altındaki tabutu çıkaran yetkililer, içerisinde bir Rus generaline ait olduğu söylenen iskelet, çürümeye yüz tutan bot ve palto olduğunu söyledi.

VATANDAŞIN ALTIN HEYECANI

İnşaat kazısı sırasında bulunan 'Rus general tabutu' Ardahan'da heyecan yarattı. Kısa sürede sosyal medya üzerinden yayılan haber üzerine tabutu görmek için yüzlerce kişi inşaat alanına  akın etti. Bu sırada temel kazısında altın ve tarihi eserler bulunduğu söylentisi de yayıldı.

İnşaat alanına gelenler cep telefonlarıyla görüntü alırken, polis güvenlik şeridi çekilen alana girilmemesi için sık sık uyarıda bulundu. Çevik Kuvvet ekipleri de kazı alanına girmek isteyenleri güçlükle uzaklaştırdı.

Rus generale ait olduğu ileri sürülen tabuttaki iskeletin savcılık tarafından yapılacak incelenmenin ardından Kars Müzesine teslim edileceği belirtildi.

ARKEOLOG İNCELEME YAPTI

İnşaat temel kazısında bulunan tabutta ilk incelemeyi yapan Kars Müzesi'nde görevli arkeolog, bunun bir Rus generale ait olabileceğini söyledi. Arkeolog Solaklıoğlu şöyle dedi:

"Emniyete dün akşam saatlerinde inşaat kazısı sırasında bir tabut bulunduğu ihbarı geldi. Bizler de inşaat alanına gelerek gerekli incelemeleri yaptık. Yaptığımız incelemede Rusların 1878'den sonra buraya yerleşmesini göz önüne alarak muhtemelen o dönemde yaşamış bir Rus generale ait bir tabut olduğunu tahmin ediyoruz. Tabut içerisinde değerli bir şeye rastlanılmadı. Rus askeri Hıristiyan dinine göre tabut içerisinde gömülü şekilde bulundu."

Ardahanlılar Rus Generalin tabutunu görmeye koştu

Görüntü Dökümü

------------------------

-Tabutu merakla izleyen vatandaşlardan görüntü

-Tabutu inceleyen yetkililerden görüntü

-Tabutun açılması

-Tabut içerisindeki iskeletten görüntü

-Polislerin vatandaşları uyarması

-Arkeolog ile röp.

Haber-Kamera -Deniz BAŞLI - / ARDAHAN

=======================================================

2)EMNİYETİN İMAMLARI GÖZALTINDA

SAMSUN7'da Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nün (KOM), Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilen FETÖ/PDY'nin mahrem imam yapılanmasındaki emniyet imamları olduğu iddia edilen 25 öğretmen gözaltına alındı.

Samsun Emniyet Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleni bu sabah Emniyet Genel Müdürlüğü, KOM Daire Başkanlığı Koordinesi'nde operasyon gerçekleştirdi. Samsun merkez ve Çarşamba, Bafra, Terme, 19 Mayıs ve Ayvacık ilçelerinde gerçekleştirilen 180 polisin katıldığı operasyonda, FETÖ/PDY'nin mahrem imam yapılanmasındaki emniyet imamları olduğu iddia edilen ve mesleklerinden ihraç edilmiş, açığa alınmış olan 25 öğretmen gözaltına alındı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramada ele geçen dijital veriler ile diğer delillere el kondu. Olayla ilgili soruşturmanın geniş kapsamlı olarak sürdüğü ve gözaltı sayısında artış olabileceği belirtildi.

Görüntü Dökümü :

------------------------

Emniyetin dışından detay

Şüphelilerden detay

Haber-Kamera :  Hakan ÇELİKBAŞ/SAMSUN, -

=========================================================

3)ÜCRETİ İSTEYEN OTOBÜS ŞOFÖRÜNÜ BIÇAKLADILAR

SAKARYA'nın Arifiye İlçesi'nde ücret vermek istemeyen gençleri uyaran özel halk otobüsü sürücü Mustafa Aksoy, kavga ettiği gençler tarafından bıçaklandı. Olay anı aracın kameraları tarafından görüntülendi. Olay, Arifiye ilçe merkezindeki Merkez Camii önünde yaşandı. Adapazarı-Arifiye arası yolcu taşıyan özel halk otobüsünde şoförlük yapan Mustafa Aksoy, iddiaya göre ücret vermeden inen gençlere uyarıda bulundu. Gençler yapılan uyarıya sinirlenerek sürücü Mustafa Aksoy'a saldırdı. Bu sırada yeniden otobüse binerek koltuğunun yanında bulunan sopayı alana sürücü saldırganlara karşılık vermeye çalıştı. Otobüs şoförü yaşanan arbede sırasında gençlerden biri tarafından bacağından ve karnından bıçaklandı. Çevreden koşup kavgayı ayırmak isteyen vatandaşlar durumu hemen 112 Acil ve polis ekiplerine haber verdi. Yaralı sürücü ambulansla Toyotasa Acil Yardım Hastanesi'ne kaldırıldı. Olaydan sonra kaçan bıçaklı saldırgan ise polis tarafından yakalanarak emniyet götürüldü. Olay anı otobüste bulunan araç kameraları tarafından saniye saniye görüntülendi. Görüntülerde sürücünün gençleri uyarması, yaşanan arbede ve sürücünün bıçaklanma anı yer aldı.

Görüntü Dökümü

--------------------

Araç kamerası görüntüleri

Aziz GÜVENER/ARİFİYE(Sakarya),

======================================================

4)MANİSA 3.9'LA SALLANDI (HABERİNİN GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ)

Görüntü Dökümü

---------------------

Sokaktan görüntü

Vatandaşlarla röp.

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: İlker KILIÇARSLAN / MANİSA, DHA)

==================================================

5)BANKALARIN SİSTEM AÇIĞINI BULUP, 9 MİLYON LİRA DOLANDIRDILAR

ADANA merkezli Van ve Ankara'da yapılan operasyonda  bankaların sistem açığını fark edip vadesiz hesaplardan toplam 9 milyon lira çeken 2'si banka görevlisi 17 kişi yakalandı.

Adana Cumhuriyet Savcılığı'na aralarında banka görevlilerinin de olduğu liderliğini S.B.K.'nın yaptığı bir çetenin vadesiz hesaplarının ek hesaplar üzerinden dolandırıcılık yaptığı ihbarında bulunuldu. İhbar üzerine Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri çete lideri S.B.K.'yı hem fiziki hem de teknik olarak takibe başladı. Şüphelinin 'pos tefeciliği' yaptığını belirledi. Zanlının aynı zamanda Ankara ve Van'da iki banka görevlisi ile irtibatlı olduğu saptandı.

ATM'DEN BANKANIN SİSTEM AÇIĞINI BULDU

Polis zanlının banka görevlileri ile birlikte çalıştığını, kredi kartı çıkartan kişilere otomatik olarak vadesiz hesap açıldığı,  ATM'den banka sistemlerinin bir açığının belirlediğini, bu açık sayesinde  çok sayıda kişinin hesabından milyonlarca lira para çekip kredi kartına yatırıp kredi kartının da limitini artırdığı öğrenildi. Ayrıca çekilen 9 milyon lirayı da bir banka da hesap açılarak buraya yatırıldığı tespit edildi.

KREDİ KARTIYLA 1 MİLYON LİRALIK OTOMOBİL

Çetenin fason şirket kurup bankalardan pos cihazı aldığı, ATM'den ek hesaplardan kredi kartlarına aktarılan paralarında bu yöntemle pos cihazından alışveriş yapılıyormuş gibi gösterilerek çekildiği ortaya çıktı. Zanlıların kredi kartıyla  1 milyon liralık otomobil, 2 milyon liralık altın alınmış gibi işlem yapıldığı da kaydedildi.

DUBAİ'YE KAÇMAK İSTERKEN YAKALADI

Banka görevlilerin polisin yaptığı çalışmayı fark edip bankada bulunan paraları çete üyelerine aktararak Dubai'ye kaçma planı yaptıkları belirlendi. Bu gelişme üzerine polis, 24 Nisan'da Adana, Ankara ve Van'da 26 adrese eş zamanlı operasyon yaptı. Bu operasyonlarda 17 kişi gözaltına alındı. Aralarında çete lideri S.B.K. ile 2 banka görevlisinin de olduğu zanlıların emniyetteki sorgusu devam ediyor. Zanlıların evinde yapılan aramada, çok sayıda kredi kartı, pos cihazı, başkasına ait kimlik ele geçirildi. Polis yapılan operasyon neticesinde ATM'lerden çalınan 9 milyon liranın 6 milyon lirasına bloke koydurdu.

Daha sonrada bir devlet bankasında hesap açılarak bu 6 milyon lira buraya aktarıldı. Şimdi polis bu 6 milyon liranın sahiplerini belirleyip mağdurlara teslim etmek için de ayrı bir çalışma başlattı.

Görüntü Dökümü

------------------------

Emniyet Müdürlüğü önünden genel görüntüler

Polis aracı ve zırhlı aracın seyir halinde görüntüsü

Özel harekat polislerinin görüntüleri

Polislerin evlere girişi

Sokaktaki özel harekat polislerinden detaylar

Zanlıların Adli Tıp Birimi'ne getirilmesi

Adli Tıp Birimi tabelası

Adli Tıp Biriminden çıkarılması

Adli Tıp Birimi genel görüntüsü

SÜRE: 03'45"    BOYUT: 228 MB

Haber-Kamera: Fatih KARAÇALI/ADANA,

================================================

6)SULAMA KANALINDA ERKEK CESEDİ BULUNDU

ADANA'da sulama kanalında bir erkek cesedi bulundu. Kimliği saptanamayan  ceset otopsi için adli tıp kurumuna götürüldü.

Olay, dün öğle saatlerinde merkez Yüreğir İlçesi Ali Hocalı Mahallesi'nden geçen DSİ'ye ait sulama kanalında suda bir kişinin sürüklendiğini fark eden vatandaşlar durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen polis ve Adana Büyükşehir Belediyesi CANKUR ekipleri bölgede arama kurtarma çalışması başlattı. Uzun süren çalışma sonucu üzerinde atlet ve kot pantolon olan bir erkeğe ait ceset, ilk görüldüğü noktaya  20 kilometre uzaklıktaki Kayralı Mahallesi'nde bulundu.  Su altı ekipleri tarafından çıkartılan ceset otopsi ve kimlik tespiti için Adana Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

Görüntü Dökümü

------------------------

Kanaldaki ceset ve kalabalığın görüntüsü

Cesetten yakın görüntü

Olay yerindeki polisler ve kalabalığın görüntüsü

AFAD ekibi ve araçlarından görüntüler

Polisten detay görüntü

Dalgıç polisin hazırlanması

Kanala girmesi

Ceseti kanaldan çıkarmaları

Sağlık ekibinin çalışması

Olay yerinden genel görüntü

SÜRE: 02'15"    BOYUT: 138 MB

Haber: Çağlar ÖZTÜRK-Kamera: ADANA,

=======================================================

7)TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI TRAFİK EĞİTİM PARKI AÇILDI

MERSİN'in merkez Mezitli Belediyesi, Türkiye'nin en kapsamlı Trafik Eğitim Parkı'nı açtı. Tabelalar, trafik ışıkları, yaya geçitleri gibi her işaretin yer aldığı trafik parkı, kullanılan akülü araçlar yerine gerçek benzinli araçlar ile Türkiye'de ilk olma özelliği taşıdığı bildirildi. Merkez Mahallesi Mezitli Belediyesi Ortaokulu Jakaranda Koruluğu yanında hayata geçen Trafik Eğitim Parkı'nın açılışı, Mezitli Belediye Başkanı CHP'li Neşet Tarhan, İlçe Emniyet Müdürü Berat Gülçiçek, TED Mersin Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Özdemir, Belediye Meclis üyeleri, mahalle muhtarları ile çok sayıda öğrenci ve vatandaş katılımıyla gerçekleşti.

İlçe Emniyet Müdürlüğü Motorize Trafik Ekipleri tarafından uygulamalı eğitimin verildiği açılışta, Başkan Neşet Tarhan da çocukların kullandığı araçlardan birine binerek eğitime katıldı. Oldukça renkli görüntülerin yaşandığı açılışta, öğrenciler anlatılan trafik kurallarını uygulamaya çalıştılar. Mezitli Belediyesi'nin TED Mersin Koleji ile birlikte hayata geçirdiği Trafik Eğitim Parkı büyük beğeni topladı. Toplam bin 200 metrekarelik alanda Türkiye'de ilk kez elektrikle çalışan araçların kullanıldığı trafik parkında uyarıcı levhalardan trafik ışıklarına, yaya geçitlerinden kaldırımlara kadar her şey orijinaline uygun bir biçimde yapıldı. Mezitli Belediyesi'nin öncülüğünde Mezitli Kaymakamlığı ve Mezitli İlçe Emniyet Müdürlüğü ile organize şekilde gerçekleştirilecek etkinlikler sonrasında eğitim alan öğrencilere sertifikada verilecek.

Görüntü Dökümü

------------------------

TED Mersin Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Özdemir'in konuşması

İlçe Emniyet Müdürü Berat Gülçiçek'in konuşması

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan'ın konuşması

Çocukların araçlarla görüntüsü

Belediye Başkanı Neşet Tarhan bir öğrencinin kullandığı araçta otururken

Öğrenciler araç kullanırken

Trafik polisi araç kullanan öğrencilere bilgi verirken

Park girişinde toplu fotoğraf çektirilmesi

(BOYUT: 352,53 MB)(SÜRE: 04,33 dk)

Haber-Kamera: MERSİN,

===================================================

8)GÜZELLİK MERKEZİNDEN HANIMLARA DANSÖZLÜ KUTLAMA

KIRIKKALE'de, Hürrem's Güzellik Merkezi, '5. Yıl kutlama ve Bahar'a Hoş geldin' programı ile  hanımlara unutamayacakları bir gece yaşattı. Masada dansöz oynatan hanımlar, birlikte göbek atıp, stres atma fırsatı buldular.

Beyaz Saray Düğün Salonu'nda düzenlenen geceye Hürrem's müşterilerinin yanı sıra kalabalık bir davetli katıldı. Gecede, işyeri sahibi Gül Savaş yaptığı açılış konuşmasında, "Hürrem's güzellik merkezimizin beşinci kuruluş yıldönümünde bizleri yalnız bırakmayan Kırıkkale'nin en güzel ve özel kadınları, güzellik merkezimizle bahara merhaba partisine gelip, renk kattığınız için çok teşekkür ediyorum. İlk günden bugüne aşkla yaptığım bu mesleğin zirvesini siz değerli dostlarımla kutlamaktan son derece mutluyum. Gelişerek, değişerek, üzerine katarak, üreterek, emek vererek yürüdüğümüz bu yolda benimle birlikte yürüyen değerli çalışma arkadaşlarıma, benden desteğini esirgemeyen tüm müşterilerime ve dostlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum"  dedi.

Müzikli gecede, oryantal Jasmin kıvrak dansı ile katılımcıları mest ederken, bazı kadınlar da kendilerine eşlik etti. Gecede, halk oyunları gösterisi ile birlikte davul eşliğinde halay çekildi, oyunlar oynandı. Gecenin final bölümünde ise Gül-Hasan Savaş çifti yaş pasta keserken, 6'ncı kuruluş yıldönümünde buluşma dileğinde bulundular.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Salondan detay görüntüler

Hürrem's Güzellik Merkezi sahibi Gül Savaş'ın konuşması

Müzikli gece

Oryantal ve masa üzerinde dansı

Yaş pasta kesimi

Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, -

=====================================================

9)CUMHURBAŞKANINA DESTEK İÇİN YÜRÜYÜŞ BAŞLATTI

BURDUR'un Bucak İlçesi'nde oturan 4 çocuk babası 63 yaşındaki Osman Koç, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'a destek amacıyla Ankara'ya yürüyüş başlattı. Koç, 12 günde Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ulaşmayı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret etmek istediğini söyledi.

Bucak Cumhuriyet Meydanı'ndan yaya olarak yürüyüşe başlayan Osman Koç, öncesinde açıklama yaptı. Osman Koç, "16 Nisan'da yapılan referandumu protesto edenlere karşı cumhurbaşkanıma destek amaçlı yürüyorum. Televizyonda bir Fransız akademisyen, kendini ve haddini bilmez kişi, kamuoyuna açıklama yaparak Cumhurbaşkanımız Erdoğan için resmen 'suikastla öldürülmeli' diyor. Bunun için Bucak Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayarak Ankara Beştepe'ye kadar yürüyeceğim. Kabul ederse cumhurbaşkanım ile görüşeceğim" dedi.

Osman Koç, günde 40-50 kilometre yürümeyle 12 günde Ankara'ya ulaşmayı hedeflediğini anlattı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Osman Koçun konuşması

Bucak Cumhuriyet Meydanı'ndan yürüyüşe başlaması

Şehir içerisinden Ankara yürüyüşünü sürdürmesi

Genel görüntüler

(HABER- KAMERA: Halim AKCA/BUCAK (Burdur),

=====================================================

10)1020 ÜLKEDEN GELEN SANATÇILAR, BATMAN'DA SİRK GÖSTERİSİ YAPTI

AMERİKA, Fransa, İngiltere, İtalya'nın da aralarında bulunduğu 20 ülkeden gelen sanatçılar, "Sirk ve sokak sanatları festivali" kapsamında yaptıkları gösterilerler, Suriyeli ve Batmanlı çocukları kaynaştırmayı hedefliyor.

Başbakanlık GAP İdaresi, UNICEF, Mardin Gençlik ve Kültür Derneği ile Mardin Gençlik ve Kültür Evi'nin desteklediği proje kapsamında, Batman Bağlar İlkokulu bahçesindeki stant açarak çeşitli gösteriler sergiledi. Suriye ve Batmanlı öğrencilerin kaynaşmasına yönelik düzenlenen "Sirk ve sokak sanatları festivali" izleyici öğrenciler arasında heyecan yarattı. 24 Nisan günü başlayan ve Pazar gününe kadar devam edecek olan festival gösterileri, Batman'daki çeşitli okullarda gerçekleştirilecek. Öğrencilerin etkinliğe büyük ilgi gösterdiğini anlatan Proje Koordinatörü Gültekin Çelik, festivalin bir ay süreyle Mardin, Şanlıurfa, Batman ve Gaziantep'te süreceğini söyledi. Cambazların, palyaçoların, dansçıların ve sihirbazların gösterilerini öğrencilerin büyük keyifle izlediklerini anlatan Çelik, 20 ülkeden sanatçıların bulunduğu festival kapsamında, halkı sanatla bütünleştirmeyi hedeflediklerini ifade ederek, "Birbirinden renkli kostümlerle, akrobasi gösterileri ve müzikler eşliğinde Batman'ın eğitim yuvalarını gezen sanatçılarımız, velilerin de ilgisiyle karşılaşıyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Amacımıza ulaşmanın sevincini yaşıyoruz. Pazar gününe kadar festivalimiz sürecek. Daha sonra Batman'ın 5 ilçesine de çıkarma yapacağız" diye konuştu.

Batman'a gelen yabancı sanatçılar ise, festivale katılmalarından mutluluk duyduklarını anlattı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Okul bahçesinde öğrencilerin görüntüsü

Sirk oyunları

Çelik'in konuşması

Gösterilerden görüntü

Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Arif ARSLAN-Reşat YİĞİZ/BATMAN, -

============================================================

11)DEDELER VE NİNELERE KOLAYLIK SAĞLAYACAK ELEKTRONİK SALINCAK PROJESİ

ANTALYA'nın Finike İlçesi'nde lise öğrencileri torunlarını parkta sallamakta zorluk çeken dede ve nineler için elektronik salıncak projesi geliştirdi. Özel bir motor sistemiyle çalışarak dede ve ninelerin yorulmadan torunlarını sallayabileceği proje için patent çalışmaları sürüyor.

Finike Gıyaseddin Keyhüsrev Anadolu Lisesi'nde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli bilim fuarı açıldı. Öğrencilerin projelerinin beğeni topladığı fuarda 11'inci sınıf öğrencileri Sefer İğneli, Mustafa Terzioğlu ve Turan Türe, parkta torunlarını sallayan nine ve dedelere kolaylık sağlayan 'elektronik salıncak' geliştirdi. Fizik öğretmeni Güven Demircan öncülüğünde hazırlanan projede, motor takılan bir salıncağın süre ve sallanma hızını ayarlayacak bir düzenekle desteklenmesi ve salıncak koltuğuna oturtulan çocuğun otomatik olarak sallanması amaçlandı.

'TORUNLARINI SALLARKEN ZORLANMAKTA'

Bilim Fuarı Proje Koordinatörü ve fizik öğretmeni Güven Demircan, elektronik salıncakla nineler ve dedelerin yorulmadan torunlarının sallanmalarını izleyebileceklerini söyledi. Demircan, "Nenelerimiz ve dedelerimiz yaşlı olduğu için torunlarını sallarken zorlanmakta. Geliştirilen sistemde elektronik beyinle sistem devreye giriyor ve elektro motor sayesinde belli bir hıza ayarlanıyor. Bu şekilde nenelerimiz ve dedelerimiz yorulmadan torunlarını rahat şekilde sallanmasını keyifle izleyebilecek" dedi.

'PATENT ALMAK İSTİYORUZ'

Proje sahibi öğrencilerden Sefer İğneli de "Fiziksel rahatsızlıkları nedeniyle torunlarını sallamakta zorlanan büyüklerimiz için yaptık. Salıncağın yanında hız ve süre ayarlayan motor ile dijital pano bulunuyor. Jeton atılarak süre ve hız belirleniyor böylece sistem devreye giriyor. Bu projemiz için patent almak istiyoruz. Proje çocuk parklarında uygulanabilir" dedi.

BUZLANMA SORUNUNA ALTERNATİF ÇÖZÜM

Öğrenciler Mustafa Can Çuhadar, Recep Tavşan, Furkan Akça ve Ademcan Gücük de karayollarındaki buzlanma sorununa alternatif çözüm üretti. Projeye göre özellikle gizli buzlanma nedeniyle yaşanan kazaların önlenmesi amaçlandı. Güneş ve rüzgar enerjisiyle depolanan enerjinin bir aküde biriktirilerek, yolun alt kısmına döşenen rezistanslar yoluyla ısıtılmasını öngörüyor. Sistem hava sıcaklığı sıfırın altına düştüğünde otomatik olarak devreye giriyor.

BURÇLARA GÖRE MÜZİK

Müzik öğretmeni Makbule Yılmaz ise öğrencisiyle burçlara göre müzikli terapi projesi geliştirdiklerini belirtti. Yılmaz, "Projede burçlara göre müzikli terapi konusunu ele aldık. Gelenekselleşmiş müzik ve su sesiyle terapiyi güncellemek istedik. Bu konuda zamanında Farabi de çok araştırmalar yapmış. Biz de oradan yola çıkarak hangi burçlara hangi makamlar iyi geliyor, hangi vakitlerde dinlenmesi gerekir diye araştırma yaptık. Ayrıca günümüz gençlerine de Türk Sanat Müziği'ni dinletebilmek, tanıtabilmek amacıyla herkesin burcuna göre şarkılar hazırladık" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

--------------

Elektronik salıncak detaylar,

Fizik Öğretmeni Güven Demircan'ın konuşması,

Proje sahibi öğrencilerden Sefer İğneli'nin konuşması,

Mustafa Can Çuhadar'ın konuşması,

Müzik Öğretmeni Makbule Yılmaz'ın konuşması

Projelerden detaylar

Haber- kamera: Suat SÖĞÜT/FİNİKE (Antalya),

======================================================

12)DEDELER VE NİNELERE KOLAYLIK SAĞLAYACAK ELEKTRONİK SALINCAK PROJESİ

ANTALYA'nın Finike İlçesi'nde lise öğrencileri torunlarını parkta sallamakta zorluk çeken dede ve nineler için elektronik salıncak projesi geliştirdi. Özel bir motor sistemiyle çalışarak dede ve ninelerin yorulmadan torunlarını sallayabileceği proje için patent çalışmaları sürüyor.

Finike Gıyaseddin Keyhüsrev Anadolu Lisesi'nde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli bilim fuarı açıldı. Öğrencilerin projelerinin beğeni topladığı fuarda 11'inci sınıf öğrencileri Sefer İğneli, Mustafa Terzioğlu ve Turan Türe, parkta torunlarını sallayan nine ve dedelere kolaylık sağlayan 'elektronik salıncak' geliştirdi. Fizik öğretmeni Güven Demircan öncülüğünde hazırlanan projede, motor takılan bir salıncağın süre ve sallanma hızını ayarlayacak bir düzenekle desteklenmesi ve salıncak koltuğuna oturtulan çocuğun otomatik olarak sallanması amaçlandı.

'TORUNLARINI SALLARKEN ZORLANMAKTA'

Bilim Fuarı Proje Koordinatörü ve fizik öğretmeni Güven Demircan, elektronik salıncakla nineler ve dedelerin yorulmadan torunlarının sallanmalarını izleyebileceklerini söyledi. Demircan, "Nenelerimiz ve dedelerimiz yaşlı olduğu için torunlarını sallarken zorlanmakta. Geliştirilen sistemde elektronik beyinle sistem devreye giriyor ve elektro motor sayesinde belli bir hıza ayarlanıyor. Bu şekilde nenelerimiz ve dedelerimiz yorulmadan torunlarını rahat şekilde sallanmasını keyifle izleyebilecek" dedi.

'PATENT ALMAK İSTİYORUZ'

Proje sahibi öğrencilerden Sefer İğneli de "Fiziksel rahatsızlıkları nedeniyle torunlarını sallamakta zorlanan büyüklerimiz için yaptık. Salıncağın yanında hız ve süre ayarlayan motor ile dijital pano bulunuyor. Jeton atılarak süre ve hız belirleniyor böylece sistem devreye giriyor. Bu projemiz için patent almak istiyoruz. Proje çocuk parklarında uygulanabilir" dedi.

BUZLANMA SORUNUNA ALTERNATİF ÇÖZÜM

Öğrenciler Mustafa Can Çuhadar, Recep Tavşan, Furkan Akça ve Ademcan Gücük de karayollarındaki buzlanma sorununa alternatif çözüm üretti. Projeye göre özellikle gizli buzlanma nedeniyle yaşanan kazaların önlenmesi amaçlandı. Güneş ve rüzgar enerjisiyle depolanan enerjinin bir aküde biriktirilerek, yolun alt kısmına döşenen rezistanslar yoluyla ısıtılmasını öngörüyor. Sistem hava sıcaklığı sıfırın altına düştüğünde otomatik olarak devreye giriyor.

BURÇLARA GÖRE MÜZİK

Müzik öğretmeni Makbule Yılmaz ise öğrencisiyle burçlara göre müzikli terapi projesi geliştirdiklerini belirtti. Yılmaz, "Projede burçlara göre müzikli terapi konusunu ele aldık. Gelenekselleşmiş müzik ve su sesiyle terapiyi güncellemek istedik. Bu konuda zamanında Farabi de çok araştırmalar yapmış. Biz de oradan yola çıkarak hangi burçlara hangi makamlar iyi geliyor, hangi vakitlerde dinlenmesi gerekir diye araştırma yaptık. Ayrıca günümüz gençlerine de Türk Sanat Müziği'ni dinletebilmek, tanıtabilmek amacıyla herkesin burcuna göre şarkılar hazırladık" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

--------------

Elektronik salıncak detaylar,

Fizik Öğretmeni Güven Demircan'ın konuşması,

Proje sahibi öğrencilerden Sefer İğneli'nin konuşması,

Mustafa Can Çuhadar'ın konuşması,

Müzik Öğretmeni Makbule Yılmaz'ın konuşması

Projelerden detaylar

Haber- kamera: Suat SÖĞÜT/FİNİKE (Antalya),

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Batman Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title