Haberler

Dha Yurt Bülteni-5

1)NEÇİRVAN BARZANİ: BAĞIMSIZLIK İÇİN TÜRKİYE İLE RESMİ GÖRÜŞME YAPMADIK

IRAK Bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, bağımsız Kürdistan'a ilişkin Türkiye ile resmi görüşmelerde bulunulduğu iddialarını reddederek, "Bu konuda henüz resmi bir görüşme yapmadık. Ancak, Türkiye söz konusu meseleye kulak vermeye hazır" dedi. Amerika merkezli haber sitesi philly.com'a konuşan Irak Bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, uluslararası kamuoyuna Kürtlerin ne istediğini ve nasıl bir tercih yapacaklarını göstermek için bu yıl Irak Kürt bölgesinde referandum yapılacağını söyledi. Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilere yönelik konuşan Barzani, "Artık eskiye dönmemiz mümkün değil. Musul'dan sonraki Irak, Musul'dan önceki Irak'tan çok farklı olacak. Kalıcı çözüme ulaşmak için Bağdat ile çok ciddi bir diyalog sürecine başlamak istiyoruz. Ancak, Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerde henüz sağlam bir ilerleme kaydedilmedi. ABD, Irak'ın bütünlüğünden yana kanaat kullanmak istiyorsa şayet, birleşik bir Irak'ın varlığından söz etmenin mümkün olmadığı gerçeğini de bilmesi lazım" diye konuştu. Neçirvan Barzani, bağımsız Kürdistan'a ilişkin Türkiye ile resmi görüşmelerde bulunulduğu iddialarını reddederek, "Bu konuda henüz resmi bir görüşme yapmadık. Ancak, Türkiye söz konusu meseleye kulak vermeye hazır" diye konuştu.

Irak Bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, ABD askerlerinin Irak Kürt bölgesinde konuşlandırılmasına ilişkin ise, "ABD'ye ait bir askeri üssün Kürdistan toprakları içinde bulunması fikrine sıcak bakıyoruz" dedi.

Ferit ASLAN/ DİYARBAKIR,-

===================================================

2)PATLAYICI YÜKLÜ ARAÇLA YAPILACAK SALDIRIDA KULLANILACAK 1 OTOMOBİL VE 4 MOTOSİKLET ELE GEÇİRİLDİ

DİYARBAKIR İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler, terör örgütü PKK'nın ses getirmek amacıyla sansasyonel eylemlerde kullanmak üzere Muş'ta yağmalayarak getirildiği belirtilen 1 otomobil ile 4 motosikleti ele geçirdi.

Terör örgütü PKK'nın sasyonel eylemlerde bulunma hazırlığı yaptığı istihbaratı üzerine harekete geçen İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Lice İlçesi'nde sürdürdüğü operasyon kapsamında, patlayıcı yüklü araçla saldırı yapılacağı değerlendirilen 1 otomobil ile 4 motosiklet ele geçirdi. Diyarbakır Valiliği'nce yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığınca; Diyarbakır ilinde faaliyet yürüten teröristlerin tespiti, yakalanması ve etkisiz hale getirilmesi, silah, mühimmat ve el yapımı patlayıcı maddelerin ele geçirilmesi, patlayıcı yüklü araç ile saldırı türünde eylemlerin önlenmesi maksadıyla yapılan adli çalışmalara ve operasyonel faaliyetlere devam edilmektedir. Bu çalışmalar kapsamında; bölücü terör örgütü mensuplarınca yağmalanmış bir taşıtın, bomba yüklü olarak bulunduğu, önümüzdeki günlerde sansasyonel eylemlerde kullanılabileceği yönünde elde edilen istihbari bilgiye istinaden, 23 Mart 2017 Perşembe günü saat 19.00'dan itibaren Lice İlçesi Çınarlı ve Kuruca Köyü kırsal alanında operasyonel faaliyet icra edilmiştir. İcra edilen operasyon kapsamında yapılan temas araması neticesinde; bölücü terör örgütü mensuplarınca Muş ilinde yağmalanmayı müteakip, bombalı araç yapımında kullanılacağı değerlendirilen 1 otomobil ve 4 motosiklet olmak üzere toplam 5 araç ile 15 kilogram toz esrar maddesi ele geçirilmiş, 1 şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır. Söz konusu araçlar, patlayıcı madde imha uzmanlarınca kontrol edilmesini müteakip, detaylı inceleme yapılması maksadıyla Lice İlçe Jandarma Komutanlığı'na çekilmiş, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla uyuşturucu maddelere el konulmuş, olay ile ilgili adli işlemlere başlanılmıştır. Bölgemizde yaşayan vatandaşların ve kamu personelinin emniyetini sağlamak amacıyla teröristle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara artan bir azim ve kararlılıkla devam edilmektedir."

LAR

DİYARBAKIR, -

===============================================

3)BBP: KAHRAMANMARAŞ İL TEŞKİLATI HÜKÜMSÜZDÜR

BÜYÜK Birlik Partisi (BBP), Kahramanmaraş İl Teşkilatı'nın, 25 Aralık 2016'da yaptığı olağan kongre ardından seçilen yönetim kurulu listesini İl Dernekler Masası'na zamanında teslim etmediği gerekçesiyle Siyasi Partiler Kanunu ve parti tüzüğü gereği hükümsüz olduğunu, Genel Merkez tarafından il başkanı atanacağını açıkladı. BBP'nin mevcut Kahramanmaraş İl Başkanı Hasan Kızıldağ ise, genel merkezin hükümsüz saydığı kongrede seçilen üst kurul delegelerinin, 29 Ocak'ta yapılan BBP Tüzük Kurultayı'nda oy kullandığını ifade ederek, "Teşkilat hükümsüze, tüzük kurultayı da hükümsüdür" dedi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin referandumda 'evet' oyu kullanacaklarını açıklamasına BBP İl Başkanı Hasan Kızıldağ tepki gösterirken, "Bu karar; BBP'yi bağlamaz. Partiyi bağlayacak bir karar olmuş olsaydı teşkilatlarımızın ortaya koyduğu tavır ve iradeden oluşan 'hayır' açıklamasını yapması lazımdı" demişti. Teşkilat ve genel merkez arasındaki referandum gerginliği devam ederken, BBP Genel Merkezi'nden yazılı açıklama yapıldı.

"YENİ İL BAŞKANI ATANACAK"

Açıklamada, mevcut İl Başkanı Hasan Kızıldağ'ın görevine son verildiği, Kahramanmaraş İl Teşkilatı için fesih kararı alındığına dair haberler çıktığı ancak tüm bunların mesnetsiz olduğu belirtilerek şöyle denildi:

"Adı geçen arkadaşımız 25 Aralık 2016 tarihinde yapılan İl Kongresinde İl Başkanı olarak seçilmiş ve mazbatasını almış olsa da kongre tarihinden bu yana 3 aya yakın bir süre geçtiği halde yönetim kuruluna ait kongre evraklarını, İl Dernekler Masasına teslim etmemiş ya da edememiştir. Bu itibarla Kahramanmaraş İl Teşkilatımız, seçilmiş yönetim kuruluna ait evrakları yasal süresi içerisinde İl Dernekler Masası'na teslim etmemiş ya da edememiş olması nedeniyle Siyasi Partiler Kanunu ve Parti Tüzüğümüz gereği hükümsüzdür. Yargıtay kayıtları açısından da hükümsüz sayılan bir teşkilatın, dolayısı ile de il başkanının görevden alınması yada fesih yolu ile görevden uzaklaştırılması mümkün değildir. Yeni İl Başkanımız atandığında konu kamuoyumuzla paylaşılacaktır."

KIZILDAĞ: KONGRE HÜKÜMSÜZSE, TÜZÜK KURULTAYI DA HÜKÜMSÜZDÜR

BBP Kahramanmaraş İl Başkanı Hasan Kızıldağ ise, genel merkezin hükümsüz saydığı il olağan kongresinin Genel Başkan Mustafa Destici'nin katılımıyla yapıldığını hatırlatarak şunları söyledi:  "Madem ki 25 Aralık 2016'da yapılan kongreden çıkan sonuç hükümsüzse, bu tarihte yapmış olduğumuz kongrenin üst kurul delegeleriyle 29 Ocak 2017'de yapmış olduğunuz tüzük ve program kurultayı da hükümsüz değil mi? Çünkü o tarihte üst kurul delegelerimizi de oy pusulasına yazıyor ve oradan çıkan üst kurul delegelerimize genel merkezimiz 29 Ocak 2017'de yapmış olduğu tüzük ve program kurultayında oy kullandırmıştır. Bu sadece kendilerine karşı aykırı çıkış yapmadan kaynaklanıyor. Bunu doğru bulmuyor ve yakışıksız görüyorum. Eğer benim yapmış olduğum kongre ve yönetim kurulum hükümsüzse, kendilerinin yapmış olduğu 29 Ocak 2017 tarihli tüzük ve program kurultayı da hükümsüzdür."

"DERNEKLER MASASI KARAR VERMEDEN GENEL MERKEZ AÇIKLAMA YAPAMAZ"

BBP Genel Merkezi'nde, teşkilatın hükümsüz sayılmasında gerekçe gösterdiği evrakları zamanında teslim etmediklerini de kabul eden Kızıldağ, şöyle devam etti: "Evrakları teslim etmememizdeki sebep; birçok arkadaşımız şehir dışındaydı. Bununla ilgili 45 gün süre olarak bilirken ancak daha sonra İl Dernekler Masası bizi bilgilendirerek 15 gün içerisinde vermemiz gerektiğini aktardılar. Ancak bu vermemiz bizi hükümsüz kılmıyor; sadece gününde getirmediğimiz için belli bir oranda para cezasına çarptırılıyoruz lakin hakkımız orada saklı. En son Dernekler Masası ile yaptığımız görüşmede önümüzdeki hafta cuma gününe kadar günümün olduğu, o gün getirdiğimde yasal süreçten faydalanacağım bizatihi tarafıma bildirilmiştir. Evraklarımız hazır. Dernekler Masası 'BBP Kahramanmaraş İl Teşkilatı Hükümsüzdür' demeyene kadar genel merkezin böyle bir açıklama yapma hakkı yoktur. Bu yasal süreçle alakalı bir durumdur, dernekler masasındaki hakkım devam etmektedir."

DOĞAN: İLÇE TEŞKİLATI OLARAK İSTİFA EDERİZ

BBP Kahramanmaraş Dulkadiroğlu İlçe Başkan Yardımcısı Mehmet Doğan ise, Hasan Kızıldağ'a haksızlık yapıldığını savunarak, "Bu haksızlığın devam etmesi durumunda İlçe Teşkilatı olarak istifa etme yönünde karar aldığını bildirmek zorundayım" dedi.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Kızıldağ'ın konuşması

Doğan'ın konuşması

Kongreden arşiv görüntüler

Kızıldağ oy kullanırken

Haber-Kamera: Ömer KOÇ-KAHRAMANMARAŞ-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 339 MB

==================================================

4)İSLAHİYE'DE, SURİYE'DEN GELEN PKK/PYD'Lİ YAKALANDI

SURİYE'den yasa dışı yollarla Gaziantep'in İslahiye İlçesi'ne girmeye çalışan terör örgütü PKK/PYD üyesi 1 terörist, jandarma tarafından yakalandı.

Sınır hattında devriye gezen jandarmalar, Suriye'nin terör örgütü PKK/PYD bölgesinden yasa dışı yollarla Türkiye'ye geçmeye çalışan 1 kişiyi fark etti. Jandarmalar tarafından yapılan incelemede PKK/PYD üyesi olduğu saptanan ve ismi açıklanmayan terörist gözaltına alındı. Terörist, işlemlerinin yapılması için karakola götürüldü.

ISLAHİYE/DHA

==============================================

5)KİLİS'TE, SURİYELİ KADIN VE BEBEKLERE YARDIM

İNSAN ve Medeniyet Hareketi (İMH) tarafından başlatılan kampanya kapsamında Kilis'te barınan bebeklere mama ve bez ile 120 anneye 1 yıllık ihtiyaçlarını karşılayacak temizlik, gıda ve giyim paketleri dağıtıldı.İMH bünyesinde Türkiye genelinde faaliyet gösteren kadınlar, Suriye'den Kilis'e gelen hemcinslerine yönelik başlattıkları kampanya kapsamında İnsan Vakfı ile birlikte İstanbul, Gebze, Sakarya, İzmir, Samsun, Konya, Adana, Van, Kahramanmaraş ve Kayseri'den toplanan yardım malzemelerini Kilis'e getirdi. Kampanya kapsamında toplanan mama, bez ile gıda, giyim ve temizlik paketleri Suriyeli ihtiyaç sahibi kadınlara teslim edildi. İMH Yönetim Kurulu üyesi Meryem Terzi, İnsan ve Medeniyet Hareketi'nin tüm Türkiye'deki kurumları ile yardım kampanyası başlattıklarını ifade ederek, şöyle dedi:  "Hanımlardan hanımları, bir proje yapmayı düşündük. Amacımız buradaki Suriyeli hanım kardeşlerimize destek olmak, yanlarında olduğumuzu hissettirmek. Bu yardımlarımızın ilk kısmı, bir yıllık olarak planladık. Burada düzenli olarak inşallah, bir yıl boyunca her ay dağıtılacak. Hanımları baz aldığımız için hanımlara özel, ihtiyaçlar, kıyafetler, annelerin hassas noktaları bebek olduğu için bebek noktasından hareket ettik."

Görüntü Dökümü

---------------------------------

Yardım malzemelerinin hazırlanması

Paketlerin dağıtılması

Suriyeli kadınlar

Meryem Terzi'nin konuşması

Genel ve detay görüntüler

(Haber-Kamera: Reşit ÇELEBİOĞLU-KİLİS-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 255 MB

================================================

6)KUMPAS MAĞDURLARI VE TERÖR ŞEHİTLERİ YAŞATILACAK

SOSYAL medyadaki Facebook grubunda 100 bini geçen üyesi bulunan Anadolu Fotoğraf Derneği, geleneksel Türk Bayrağı fotoğraf yarışması için bu yıl değişiklik yaptı. Dernek, FETÖ/PDY kumpasının mağdurları Yarbay Ali Tatar, Tuğamiral Cem Aziz Çakmak, Albay Murat Özenalp, terör şehidi Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk, Mustafa Küçük adına, aynı statüde birinci sayılacak şekilde 5 ayrı ödül dağıtılmasına karar verildi. Yarışmada 5 ödül dışında ikincilik ve üçüncülük ödüllerinin de dağıtılacağını açıklandı.

Türkiye'de son 10 yılda Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına yönelik yürütülen Ergenekon, Balyoz, askeri casusluk gibi kumpas olduğu belirtilen davalarda, çok sayıda kişi mağdur oldu. Bu davaların en dikkat çeken isimleri arasında, hakkında ikinci kez tutuklama kararı çıkınca intihar eden Yarbay Ali Tatar, kansere yakalanan Tuğamiral Cem Aziz Çakmak, beyin kanaması geçiren Albay Murat Özenalp de yer aldı. Özellikle 7 Haziran seçimlerinden sonra artan PKK terör saldırılarında da çok sayıda sivil, polis ve asker şehit oldu. Mardin'in Derik İlçesi Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk, makamındaki bombalı saldırıda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda sivil memur olan Mustafa Küçük ise Ankara Merasim Sokak'taki bombalı saldırıda şehit oldu. Kumpas mağduru ve terör kurbanı bu isimlerin yaşamlarını yitirmeleri, ailelerini olduğu kadar her kesimden vatandaşları derinden üzdü, yaraladı.

İSİMLERİ TÜRK BAYRAĞI YARIŞMASINDA YAŞATILACAK

Türkiye'nin sosyal medyadaki grubunda 100 bini geçen üyesi bulunan Anadolu Fotoğraf Derneği, geleneksel olarak düzenlediği Türk Bayrağı fotoğraf yarışması için bu yıl dikkat çeken bir değişikliğe gitti. Farklı nedenlerle kurulmuş çok sayıda derneğin de destek verdiği Türk Bayrağı yarışması için, jüri üyelerinden, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli Astsubay Başçavuş Ömürcan Yerlida'nın önerisiyle, önemli bir adım atıldı. Özellikle darbe girişimi ve terör olaylarını göz önünde bulunduran dernek yönetimi ile jüri üyeleri, kumpas mağdurları Yarbay Ali Tatar, Tuğamiral Cem Aziz Çakmak, Albay Murat Özenalp, terör şehidi Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk, Mustafa Küçük adına aynı statüde birinci sayılacak şekilde 5 ayrı ödül dağıtılmasına karar verdi. Yarışmada 5 ödül dışında yine ikincilik ve üçüncülük ödüllerinin de dağıtılacağını açıklayan dernek yönetimi, mağdurların isimlerini yaşatmak adına böyle bir adım attıklarını ifade etti. 18 Mart'ta başlayan yarışmanın, 23 Nisan 2017 tarihinde sonuçlanacağı açıklandı.

AİLELER DE UNUTULMAMALARINA SEVİNDİ

Dernek yönetiminin aldığı karar, Yarbay Ali Tatar, Tuğamiral Cem Aziz Çakmak, Albay Murat Özenalp, terör şehidi Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk, Mustafa Küçük'ün ailelerinde de hüzünlü bir mutluluk yaşattı. Cem Aziz Çakmak'ın eşi Sevgi Çakmak, şöyle dedi:

"Çok mutlu oldum. Farklı organizasyonlar olmuştu ama bu kez hepsi bir arada oldu. Hem kumpas hem de terör kurbanları şehitleri bir arada oldu. Kurumların, derneklerin hassasiyet gösterip unutmamaları çok önemli. Yarışmanın bayrak konulu olması ayrıca dikkat çekici. Kumpas davalarıyla yakınlarımız hayatını kaybetti, geleceğimizi karartılar. Belki Cem Murat, Ali hayatta olacaktı. Farklı yaşantılarımız olacaktı. Bunların olması bize acı veriyor. Bir yandan acı derinleşiyor ama böyle yakınlarımızın isimlerinin yaşaması içimizi rahatlatıyor."

Taylan YILDIRIM/İZMİR,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Neçirvan Barzani Kahramanmaraş Türkiye Politika Güncel Haberler

title