Haberler

Dha Yurt Bülteni-5

1)BOZDAĞ: TERÖRLE MÜCADELEYİ ULUSLARARASI TOPLUM BİRLİKTE VERMEZSE, TERÖRDEN ZARAR GÖRMEYE BİRLİKTE DEVAM EDECEKTİR

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, İngiltere'de yaşanan terör olayını lanetlerken, "Terör faaliyetleri bugün Türkiye'de can acıtır, yarın başka bir ülkede can acıtır. Onun için teröre karşı ortak bir dayanışma, ortak bir mücadele yapmamız lazım" dedi.

Bakan Bozdağ, bir dizi ziyaretlerde bulunduğu Yozgat'ın Şefaatli ilçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada İngiltere'de yaşanan terör olaylarına değindi. Londra'da yaşanan terör saldırısını lanetleyen Bakan Bozdağ, "Terör saldırısında hayatını kaybeden insanlar için İngiltere'ye taziyelerimi iletmek isterim. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Londra'daki son terör saldırısı da, terörün uluslar arası mücadeleyi gerektirdiğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Biz Türkiye olarak terörün gerekçesi hedefi ne olursa olsun, terör olması ve insanlık suçu olması nedeniyle buna karşı çıkıyoruz. Çünkü terör örgütleri ve bunların saldırıları tamamen insanlığı yok etmeye dönüktür. Onun için de uluslar arası güçlerin devletlerin hep birlikte teröre karşı samimi bir dayanışma ve iş birliği içerisinde olması şarttır" dedi.

Türkiye'nin terörle bu zamana kadar etkin bir şekilde mücadele ettiğini vurgulayan Bakan Bozdağ, AB ülkelerinden istedikleri 443 terör suçlusu için taleplerinin karşılanmadığını hatırlatarak şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye terörle uzun süredir mücadele eden bir ülke olarak terörle mücadelede netice almak için uluslar arası dayanışma ve işbirliğinin şart olduğunu her platformda dile getirmektedir. Terör faaliyetler i bugün Türkiye'de can acıtır, yarın başka bir ülkede can acıtır. Onun için teröre karşı ortak bir dayanışma, ortak bir mücadele yapmamız lazım. Ancak bazı batılı ülkeler, bazı terör örgütlerinin himaye eden yaklaşımlar eylemler içerisine giriyorlar. Bu yanlışı sürekli yapıyorlar. PKK, DHKP-C, FETÖ terör örgütü ve daha Türkiye'ye faaliyette bulunan terör örgütlerinin tamamın batılı ülkeler tarafından maalesef himaye ediliyor. Oralarda terör faaliyetlerini herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan yapabilmektedirler. Bu güne kadar AB ülkelerinden istediğimiz 443 tane terör suçlusu var. Bunların yüzde 99'u neredeyse talebimizi karşılamadı. Bu, son derece önemli. Türkiye'nin aleyhine terör faaliyetinde bulunanların iadesi ya mültecilik statüsü verilerek, ya da bu terör faaliyetleri siyasi bir suç olarak değerlendirilmek suretiyle iade edilmemektedir. Bu da terörle mücadele konusunda uluslar arası dayanışmanın olmadığını en azından Türkiye açısından yeteri kadar olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Biz onun için diyoruz ki terörün rengi, dili, vatanı olmaz, terör terördür. Her yerde teröre karşı etkin bir mücadele şarttır. Eğer bu mücadeleyi uluslar arası toplum birlikte vermezse, terörden zarar görmeye birlikte devam edecektir. Umarım bu saldırı son olur, başka bir saldırı, başka bir ülkede asla olmaz."

TÜRK ELÇİLİĞİNİ KORUMAK AVUSTURYA HÜKÜMETİNİN ASLİ GÖREVİDİR

Türkiye'nin Avusturya Büyükelçiliğine asılan pankart konusunda açıklamalarda bulunan Bakan Bozdağ, "Avusturya ve Avrupa Birliği ülkelerinin bazılarında, çok ciddi bir şekilde ayrımcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, islamafobi ve Türkiye karşıtlığı yayılmaktadır. Bu hastalığa karşı Avusturya hükümeti ve diğer Avrupa ülkelerinin ortak tavır koyması ve bu hastalığa karşı sesini yükseltmesi, tedbir alması lazım. Bu hastalıklara karşı tedbir geliştirilmezse, onları önleyecek mekanizmalar hayata geçirilmezse, korkarım bu ayrımcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, islamafobi ve Türkiye karşıtlığı hastalığı, o ülkenin kendi siyasetçilerinin de kendi ülkelerinde konuşmasına da imkan veren bütün demokratik zeminlerini yok edecektir. Türkiye Büyükelçiliği ve elçilikte çalışanların her türlü güvenliğinin alınması, Avusturya hükümetinin sorumluluğu altındadır. Herhangi bir pankart asma veya terör eylemi, saldırı durumunda Türk elçiliğini korumak Avusturya hükümetinin asli görevidir. Irkçılık hastalığını baskı olarak kullanıyorlar. Bunlar akıl hastalığı, akıl tutulması hastalığı yansımalarıdır. Türkler her yerde varlığı ile, kimliği ile yaşadıkları toplumla da uyumlu olarak, entegre olarak yaşamaktadır. Başka ülkelerde yaşayan Türk toplumunun hiçbir ferdi bu güne kadar teröre karışmamıştır. Şiddete bulaşmamıştır. O ülkenin güvenliğine vatandaşlarına zarar verici en ufak eylem ve söylemin içerisinde bulunmamıştır. Çünkü Türk toplumu her türlü terörün şiddetin karşısındadır. Huzur ve güvenliğin bozulmasına karşı en büyük teminatlardan bir tanesidir. Bir yandan teröre şiddete bulaşmayan huzur ve güvenliğin teminatı Türk toplumu varken, öte yandan terörü ve şiddeti meslek edinen kişileri, aynı Avusturya hükümeti kol kanat germektedir. Bir yandan PKK terör örgütünü himaye ediyor, her türlü kötülüğü, suçu işliyorlar. Ne kadar Türkiye aleyhine terör örgütü varsa, kan akıtan terör örgütü varsa, hepsini himaye ediyorlar. Bu da samimiyetsiz bir yaklaşım. Onun için Türk elçiliğine yapılan saygısız hareketi bir kez daha kınıyorum. Bu hareketlere müsamaha gösteren ve engellemeyen Avusturya hükümetini ulular arası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirmeye ve büyük elçiliğin güvenliğini sağlamaya davet ediyorum" diye konuştu.

FETÖ, ABD İLE İLİŞKİLERE ZARAR VERİCİ NİTELİKTE

FETÖ'nün elebaşı Fethullah Gülen'in iadesine ilişkin son durumu açıklayan Bakan Bozdağ, Fethullahçı terör örgütü ele başı Fethullah Gülen'in öncelikli olarak geçici tutuklanması ve bilahare tutuklanması konusundaki hassasiyetlerini ABD'ye tekrar ilettiklerini belirtti. Bozdağ, "Şu anda FETÖ elebaşı Gülen Türkiye aleyhine terör faaliyetlerini dost bildiğimiz ABD'de her hangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın devam ettirmektedir. Bunu bizim kabul etmemiz mümkün değildir. Bu konudaki Türk toplumunun, Türk devletinin hassasiyetini illettik ve kendilerinden bu terör örgütünün faaliyetlerinin engellenmesi, terör örgütü ele başının ve diğer kişilerin geçici olarak tutuklanması ve Türkiye'ye iadelerinin sağlanması Türkiye'nin ve Türk halkının beklentisidir. Bu konudaki beklentimizi güçlü bir şekilde sürdürüyoruz. ABD'den olumlu bir adım atılmasını beklediğimizi ifade ettik. Sayın Bakana ayrıca şunu da ifade ettim; ABD halkı ve ABD için Üsama Bin Ladin ne anlam ifade ediyor, çağrıştırıyorsa Türkiye ve Türk halkı içinde aynı anlamı ifade ediyor ve aynı çağrıştırmayı yapıyor. Onun için Fethullah Gülen'in tutuklanmaması ve faaliyetlerinin engellenmemesi ve Türkiye'ye iade edilmemesi Türkiye ABD ilişiklerine büyük bir zarar verici niteliktedir. Türk halkının ABD aleyhine kanaat sahibi olmasını güçlendirici niteliktedir. İki ülkenin dostluk ilişkilerine zarar verici niteliktedir. Bir teröristin ve terör örgütünün iki ülke hakları arasındaki dostluğu zehirlemesine fırsat vermeyelim. Türkiye ile ABD ilişkilerini bozmasına da fırsat vermeyelim. Biz bu kanaatteyiz ve Amerika Birleşik Devletlerinden ve yönetiminden bu konuda olumlu bir adım beklentimizi hala koruduğumuzu ifade etmek isterim" diye konuştu.

THY GÜVENLİ OLDUĞU İÇİN TERCİH EDİLİYOR

Uçaklarda elektronik cihaz yasağı konusuna da değinen Bakan Bozdağ, "Türk Hava Yolları (THY), bu gün dünyanın en saygın, en güvenli hava yollarıdır. Hizmet kalitesi, müşteri memnuniyeti en yüksek hava yollarıdır. Bu tür yasakların güvenlikten ziyade ekonomik rekabetin, güvenlik boyutuyla Türk hava yollarının gücünü azaltmak için devreye sokulduğuna inanıyorum. Ama bunlar netice vermeyecektir. Türk Hava Yolları elektronik cihazlara izin verdiği için tercih edilen hava yolu değil. Güvenli olduğu için müşteri memnuniyeti yüksek olduğu için tercih edilmektedir. İstanbul'da inşaatı devam eden 3'üncü hava alanının bitimiyle Türk Hava Yolları'nın gücü bu günkünün çok çok üstünde bir noktaya ulaşacaktır. Türk Hava Yolları çok yükseklerde uçmaya, her şeye rağmen devam edecektir" dedi.

Görüntü Dökümü

-------------------

-Bakan Bozdağ'ın gelişi

-Esnaf ziyareti

-Bakan Bozdağ'ın açıklamaları

Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT,-

===============================================

2)BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI FARUK ÖZLÜ, İZMİR'DE

BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, çeşitli inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere İzmir'e geldi. Kent merkezi ve ilçelerdeki sanayi bölgelerinde üç gün incelemelerde bulunacaklarını, sorunları dinleyeceklerini söyleyen Bakan Özlü, 460 bin KOBİ'ye kullandırılması düşünülen kredilerle ilgili de son rakamları açıkladı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, çeşitli inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği İzmir'de ilk olarak Valiliği ziyaret etti. Valilik anı defterini imzalayan Bakan Özlü, daha sonra KOSGEB kredilerine yönelik açıklamalarda bulundu. KOSGEB aracılığıyla 460 bin KOBİ'ye kredi verilmesi kararı alındığını söyleyen Bakanı Faruk Özlü, son rakamları açıkladı. Bakan Özlü, "460 KOBİ'den kredi kullanan, parasını alan KOBİ sayısı 28 bin 213. Tüm süreçleri tamamlanan ama kredisini almamış 63 bin 354 işletme var. Toplamda 100 binin üzerinde KOBİ'miz kredi kullanma işlemlerini tamamlamış. 460 bin 167 KOBİ faydalanacaktı. 10 Nisan'a kadar kredi kullandırma işlemlerini tamamlama amacındayız. KOBİ'nin başvurusunun değerlendirilmesi zaman alan faaliyetler. Bankalarda teminat konularını çözdük. Artık hiçbir teminatı olmasa da iki kefil göstermesi yeterli" diye konuştu.

İzmir'deki durumla ilgili de bilgi veren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "İzmir'de 28 bin 659 işletme destek almaya hak kazandı. Bu işletmelerden bin 990 tanesi inşaat, 13 bin 269 tanesi ticaret sektöründe faaliyet gösteriyor. İzmir'de yaklaşık bin işletme kredisini almış, 2 bin 858 işletmenin de bankada parası hazır, işlemleri tamamlanmış. Ayrıca burada kullandırılacak kredi 678 milyon 680 bin lira. Bunun bize maliyeti 156 milyon TL'dir. Bunu biz karşılayacağız. Ara sıra şikayetler geliyor. 460 bin KOBİ'ye bir anda kredi vermek kolay değil. Zaman alıyor. Her sorunu tek tek çözüyoruz. Sorun olanlar KOSGEB il müdürlerine mutlaka başvurmalı. Genelde bir problem yok" diye konuştu.

YERLİ OTOMOBİL İÇİNİ TARİH 2019

Yerli otomobil çalışmalarına yönelik de soruları yanıtlayan Bakan Faruk Özlü, yerli otomobilde iş modeli değişikliğine gittiklerini, yeni iş modeline göre çalışmanın devam edeceğini, TÜBİTAK'ın çalışmalarından sonra yeni yüklenicilere devredeceklerini anlattı. Özlü, "İyi gidiyor, çalışıyoruz. İnşallah Türk otomobilini 2019'da göreceğiz" dedi.

TARİHİ ÇARŞIYI GEZDİ

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, valilik ziyaretinden sonra tarihi Kemeraltı Çarşısı'nı gezdi. Burada esnafla ve vatandaşla sohbet etti. Sorunları da dinleyen Bakan Özlü, esnafın tuvalet isteğini ise yanındaki dernek başkanının çözmesini istedi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, tezgahtan simit yiyip, çevresindekilere ikram etti, restoran önünde de döner kesip tadına baktı.

Görüntü Dökümü

---------------------

Bakanın açıklamalarından görüntü.

Esnaf ziyaretlerinden görüntü.

Haber: Taylan YILDIRIM- Kamera: Mücahit BEKTAŞ / İZMİR

====================================================

3)AK PARTİLİ ÇALIK: 3 MİLYON SURİYELİYE 25 MİLYAR DOLAR HARCADIK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Türkiye'de barınan 3 milyona yakın Suriyeli sığınmacıya 25 milyar dolar harcama yapıldığını söyledi.

Kilis'te, Aleaddin Yavaşça Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Uluslararası Misafir Sağlığı ve Sosyal Hizmetler' sempozyumunda konuşan Öznur Çalık, Suriyelilerin büyük oranının barındığı Kilis'in bu konuda örnek olduğunu söyledi. Türkiye'deki 3 milyona yakın Suriyeliye yapılan harcamaya dikkat çekti. Öznur Çalık, şunları söyledi:

"Oradaki zalimin, bu kadar zalim olacağını düşünmemiştik. Savaşın en çok etkileneni çocuklar ve kadınlardır. Suriye'de de aynı şeyler yaşandı. Çocuklar babasız, anasız kaldı. Savaşını mağdurları, mazlumları, bir kez daha kadınlar ve çocuklar oldu. Gençler oldu, yaşlılar oldu. Biz ensar ruhuyla kapılarımızı sonuna kadar açtık. Türkiye'de şuanda 3 milyona yakın Suriyeli kardeşimiz var. Biz 800 bin civarında Suriyeli çocuğumuzun 500 binini okullarda eğitime aldık. Suriyeli vatandaşlarımıza hizmetlerimizi sunuyoruz. Bunları yaparken yaklaşık 25 milyar dolarlık yapılan yardımın ve desteğin 12 milyarını biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Başbakanımız ve bakanlarımızla misafirlerimizi ağırlamak için harcadık. Ama biz hükümet ve devlet olarak bu yardımı yaparken, 12 milyarı da özel sektör, vatandaşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, bizim o medeniyetimizden kaynaklanan misafirperverlik ve ensar ruhuyla desteklerini verdiler, vermeye devam ediyorlar."

Öznur Çalık, Türkiye'nin içeride terör örgütleriyle, dışarıda ise dış güçlerle mücadele ederken demokrasinin yükselmesi için çaba gösterdiklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından sempozyum sunumlarla devam etti.

Görüntü Dökümü

---------------------------------

Sempozyuma katılanlar

Öznur Çalık'ın konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Reşit ÇELEBİOĞLU-KİLİS-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 384 MB

=====================================================

4)BACAĞINDAKİ ALÇIYA GİZLİ ESRARLA YAKALANDI

UŞAK'ta polisin durdurduğu yolcu otobüsündeki bir yolcucunun bacağındaki alçıda 1 kilo 850 gram toz esrar ele geçirildi.

Uşak İl Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, dün (çarşamba) Ankara-İzmir Karayolu'nda yol denetimi yaptı. Denetim sırasında durdurulan Diyarbakır-İzmir seferini yapan bir yolcu otobüsünde narkotik köpeği 'Tora' ile arama yapıldı. Polis, aramalar sırasında yolcular arasındaki bacağı alçılı 23 yaşındaki N.T.'den şüphendi. İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen N.T.'nin sağ bacağındaki alçı söküldüğünde, poşet içinde gizlenmiş 1 kilo 850 gram esrar ele geçirildi. Bacağı sağlam olan N.T.'nin işlemlerinin ardından adliyeye sevk edileceği bildirildi.

Görüntü Dökümü

--------------------------:

(POLİS CEP TELEFONU ÇEKİMİ)

-Şüphelinin elinde koltuk değneği, ayağında alçı ile emniyet müdürlüğüne getirilişi

-Şüphelinin ayağındaki alçının sökülmesi

-Alçının altından çıkan esrar maddesinden görüntü

Haber: Yavuz KUŞDEMİR / UŞAK,

================================================

5)FETÖ ŞÜPHELİSİ HAVACILIK MEZUNLARI ADLİYEDE

ESKİŞEHİR merkezli FETÖ/PDY soruşturması kapsamında 6 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi mezunu 9 kişi adliyeye sevk edildi.

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ekipleri geçen Pazartesi, Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nden mezun olup değişik yerlerdeki sivil havacılık alanlarında görev yapanlara yönelik operasyon düzenledi. Eskişehir, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Sakarya'da yapılan eş zamanlı operasyonda 9 kişi gözaltına alındı, 2 kişi ise aranıyor.

Örgütün kriptolu iletişim programı ByLock kullandıkları bildirilen 9 şüpheli, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü KOM Şubesi'nde yapılan sorgulamalarının ardından bugün adliyeye sevk edildi.

Görüntü dökümü:

------------------------

-Şüphelilerin adliyeye getirilmesi,

-Adliyenin dışından çekilen görüntüsü bulunuyor.)

Haber-Kamera: Eyüp KELEBEK-ESKİŞEHİR,

===============================================

6)MERSİN'E LİTVANYA'DAN KARDEŞ ŞEHİR

MERSİN Büyükşehir Belediyesi ve Litvanya'nın Klaipeda Belediyesi arasında 'Kardeş Şehir Protokolü' imzalandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Klaipeda Belediye Başkan Vekili Judita Simonaviciute, Kardeş Şehir Protokolü'nü imzalamak üzere düzenlenen akşam yemeğinde buluştu. Litvanya 3'nci Başkatibi Dovile Pauzate ve Litvanya Fahri Konsolosu Armağan Öner'in de katıldığı yemekte konuşan Başkan Kocamaz, uzun süredir çalışılan bir projenin hayata geçirilmesi nedeni ile mutlu olduğunu söyledi. 23 yıllık yerel yöneticilik hayatında birçok kardeş şehir protokolüne imza attıklarını ve kardeş şehir ilişkilerine bakış açısının dünya barışına katkı sağlamayı, böylece insanların, Türkiye'yi ve Mersin'i daha yakından tanımasını sağlamayı amaçladığını söyledi. Mersin'in insanlık tarihiyle yaşıt bir şehir olduğunu belirten Başkan Kocamaz, "Mersin'in geçmişi 10-12 bin yıl öncesine kadar dayanıyor ve 1 milyon 800'e yakın bir nüfusa sahip. Limanıyla, serbest bölgesiyle, organize sanayi bölgeleri, lojistik imkanları ve ürettiği tarım ürünleri ile gerçekten önemli bir merkez. Sıcak iklim kuşağında olması nedeniyle dünya insanlarının dikkatini çeken bir yerleşim merkezi. Biz Mersin'i tanımlarken yeryüzü cenneti diyoruz" dedi.

Klaipeda Belediye Başkan Vekili Simonaviciute ise, Klaipeda'nın Mersin ile aynı özellikleri taşıdığını kaydederek şunları söyledi:

"Klaipeda 750 sene boyunca herkese kendi kapılarını açtı ve bu şekilde devam edecek. Mersin'e mesafe olarak uzak olabiliriz ama yine de deniz yolu bizi bağlamaktadır. Hem Türkiye'nin hem de Litvanya'nın halkı gelişim üzerinde çalışmaktadır. Biz Türkiye'de kardeş şehir bulduğumuz için gurur duyuyoruz ve çok mutluyuz. Eminim ki bu anlaşma bizim hem Mersin'de hem de Klaipeda'da yaşayan vatandaşlar için iş ortağı ve arkadaş bulmaya yardımcı olacak."

Başkan Kocamaz'ın protokolde yazılı maddeleri okumasının ardından üzerinde iki şehrin belediyelerinin logosunun bulunduğu pasta kesimi gerçekleştirildi. Liman şehri olma özelliği taşıyan Mersin ve Klaipeda arasında imzalanan protokol sonucunda iki kent arasındaki ticaret, turizm ve kültürel alanlarda etkileşimler sağlanarak, kentler arasındaki dostluk güçlendirilecek.

Görüntü Dökümü

----------------------------

Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Litvanya heyetini selamlarken

Başkan Kocamaz, Klaipeda Belediye Başkan Vekili Judita Simonaviciute ve beraberindekilerle otururken

Toplantıya katılanlardan genel ve detay görüntü

Başkan Kocamaz, Klaipeda Belediye Başkan Vekili Judita Simonaviciute protokol imzalarken

Klaipeda Belediye Başkan Vekili Judita Simonaviciute konuşurken

Başkan Kocamaz konuşurken

Genel ve detay

(BOYUT: 422,96 mb) (SÜRE: 03,47 DK)

Haber-Kamera: MERSİN,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Bekir Bozdağ Faruk Özlü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title